Zmaji od nujne zmage oddaljeni svetlobna leta

ACH Volley tudi v drugem dvoboju lige prvakov ni osvojil niti niza, nenadejano je bila prepričljivo boljša še Vojvodina.

Objavljeno
19. november 2015 01.21
ACH-Modena Ljubljana 5.11.2015 [odbojka,šport]
Janez Porenta
Janez Porenta

Novi Sad – Precej so si otežili delo odbojkarji ACH Volleyja s sinočnjim porazom v drugem kolu lige prvakov na gostovanju pri Vojvodini, ki jim ni oddala niti niza in ji zdaj dosti bolje kaže v dvoboju za tretje mesto v skupini F, ki zagotavlja evropski obstanek, toda stopničko nižje, v pokalu CEV.

Trener zmajev Bogdan Kotnik je imel zgolj eno dilemo, koga namreč izbrati za prvega organizatorja igre: poljski povratnik Michal Kozlowski se je ekipi pridružil šele pred kratkim, a je v zadnjih domačih ligaških dvobojih vseeno pokazal več kot Rok Satler, v Novi Sad je odpotoval tudi tretji podajalec Matija Jereb, ki se je vrnil po poškodbi. Začel je Kozlowski. V kadru ni bilo blokerja Maria Koncilje, ki je moral na enomesečni prisilni počitek zaradi poškodbe kolena, zamenjal ga je Diko Purič.

»Po ogledu Vojvodininega uvodnega dvoboja z Gdanskom smo se prepričali, da gre za ekipo, s katero smo kakovostno 'tu nekje'. Če jo postavite nasproti denimo Modeni ali Trentinu, bi verjetno izgledala precej nebogljeno. Če pa ji na drugi strani mreže stoji enakovreden tekmec, se 'razleti' po parketu in je videti bistveno drugače. Ne bo nam lahko,« se je pred dvobojem zavedal starosta ljubljanske zasedbe, 39-letni libero Matija Pleško, a je obljubljal boj do zadnjega diha.

A se nikakor ni izšlo po načrtih. Predvsem slab sprejem, ki je Ljubljančanom visel na ramenih že na uvodni tekmi z Modeno, je onemogočal boljšo organizacijo napada, za nameček ni bilo mogoče zaustaviti niti enega od treh nasprotnikovih zunanjih napadalcev, ki so si enakovredno razdelili točke. Delno uspešna je bila Kotnikova taktika plasiranja servisov v smer Marka Nikolića, na katerega je letela krepko več kot polovica vseh žog, resda si je pri sprejemu privoščil štiri napake, v napadu pa ga to ni niti najmanj oviralo.

V prvem nizu so gostje vodili enkrat samkrat (3:2), nato pa do konca drugega niti enkrat več. Na drugi tehnični odmor je Vojvodina odšla z zelo udobnimi petimi točkami zaostanka, na začetni udarec Puriča pa so slovenski šampioni še zadnjič pritisnili in izenačili na 19:19, a kaj, ko je z asom odgovoril Nikolić. Ko si je ACH Volley privoščil še dva zaporedna napadalna spodrsljaja (obakrat je žoga letela v avt), je bil njegov odpor strt, zadnjo točko v nizu je z neubranljivim udarcem prispeval kar podajalec Igor Jovanović. Oba tujca v ljubljanskem kolektivu, Eric Mochalski in Samuel Walker, sta prispevala po pet točk, njuni soigralci so bili povsem neopazni.

Ker avstralski orjak Walker nikakor ni našel pravega sprejema, ga je Kotnik v drugem nizu zamenjal z zamejskim biserom Jernejem Terpinom, s čimer je izdatno ojačal sprejem, ošibil pa napad, saj je odtlej vse slonelo le še na prispevku standardno razigranega Mochalskega. Izjemno vodstvo s 24:16 je Vojvodino uspavalo in je izkoristila šele šesto zaključno žogo, uspešen je bil edini tujec v zasedbi, črnogorski (reprezentančni) korektor Aleksandar Minić. Zadnji niz je bil izenačen do desete točke, tudi ob drugem tehničnem odmoru razlika še ni bila prevelika, nato pa je k začetnemu udarcu spet stopil Nikolić, primazal as in z delnim izidom 4:0 razblinil dvome o zmagovalcu, sklepno žogo je pospravil Miloš Vemić, ki je nekajkrat mojstrsko zaključeval akcije iz neizdelanih položajev.

Čez dva tedna Ljubljančane čaka domači obračun s favoriziranim poljskim podprvakom Gdanskom.

Lestvica skupine F

1. Modena 1 1 0 3:0 3 točke

2. Lotos Trefl Gdansk 1 1 0 3:0 3

3. Vojvodina 2 1 1 3:3 3

4. ACH Volley 2 0 2 0:3 0