Zoidl prekinil petletno vladavino Slovencev

Avstrijec Riccardo Ziodl je zmagovalec dirke Slovenija - Hrvaška, Klemen Štimulak je bil tretji.

Objavljeno
01. september 2013 20.15
Maraton Franja Klemen Štimulak 7.6.2013 Ljubljana Slovenija Foto: Jože
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Novo mesto - Avstrijski kolesar Riccardo Zoidl (Simplon) je na 6. dirki Slovenija - Hrvaška prekinil slovensko dominacijo na tej preizkušnji, ki se je na prvih petih izvedbah - vse so dobili Slovenci - imenovala Ljubljana - Zagreb. Vodilni v razvrstitvi Europa toura si je zmago priboril v šprintu trojice, ki je glavnini ušla v zadnjem krogu.

Drugo mesto je na 181,7 kilometra dolgi progi zasedel Zoidlov (naslednje leto odhaja v ekipo Pro Toura Track) rojak Dominik Hrinkow, najboljši slovenski predstavnik pa je bil na tretjem mestu kolesar Adrie Mobila in državni prvak v kronometru Klemen Štimulak.

Med najboljšo deseterico sta se nato v šprintu glavnine od Slovencev uvrstila še Matej Mugerli (Adria Mobil) na šesto in Andi Bajc (Amplatz) na deveto mesto.

»Po premoru in le dveh treningih nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Vsekakor pa smo si na domači dirki želeli zmago, zato malo razočaranja je. Še posebno, ker sem ga malo polomil na zadnjem zavoju na Kandijski most. Takrat sta me Avstrijca prehitela in nisem ju mogel več ujeti. V naši ekipi sicer nisem bil planiran za boj za zmago, a nam sprint ni ustrezal, zato sem na zadnjem vzponu napadel. Nekoliko nepričakovano pa smo z Avstrijcema do konca ostali v ospredju. Zoidla je težko premagati, dokazal je, zakaj je najboljši v naši konkurenci,« je dejal Štimulak.

Dirka potekala med Zagrebom in Novim mestom

Letošnja dirka se je začela v Zagrebu, nato pa je vodila do dolenjske prestolnice, okoli katere so morali kolesarji prevoziti še pet nekaj več kot 18 kilometrov dolgih krogov. Še pred zadnjim je kazalo, da imajo slovenski kolesarji veliko možnosti za uspeh, saj so bili v ubežni skupini šestih kolesarjev, ki je imela pred zadnjim krogom še več kot minuto prednosti, trije Slovenci, ob Kristjanu Fajtu, Mateju Marinu in Janu Tratniku pa še Hrvata Matija Kvasina in Emanuel Kišerlovski. Toda glavnina, v kateri je imelo veliko ekip interes, da pride do skupinskega sprinta, jih je ujela. Na vzponu na Petelinjek so nato napadli trije kolesarji, največ moči pa je imel v zaključku Zoidl, ki je na mestu zmagovalca nasledil Marka Kumpa (pred njim so dirko dobili Robert Vrečer dvakrat, Matej Mugerli in Kristjan Fajt).

 

Izidi dirke

1. Riccardo Zoidl (Avt/Simlon) 4:07:03

2. Dominik Hrinkow (Avt/Vorarlberg) čas zmagovalca

3. Klemen Štimulak (Slo/Adria Mobil) čas zmagovalca

4. Federico Pozzetto (Ita/Tirol) +0:07

5. Alex Buttazzoni (Ita/Friuli) +0:07

6. Matej Mugerli (Slo/Adria Mobil) +0:07

7. Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil) +0:07

8. Jan Sokol (Avt/Simplon) +0:07

9. Andi Bajc (Slo/Amplatz) +0:07

10. Zsolt Der (Mad) +0:07

...

15. Matej Marin (Slo/Simplon) +0:07

24. Robert Jenko (Slo/Amplatz) +0:07

25. Nik Burjek (Slo/Sava) +0:07

27. Uroš Repše (Slo/Radenska) +0:07

28. Jure Golčer (Slo/Tirol) +0:07