Zoran Jerončič iz Italije na klop Braslovč

Na trenerskem stolčku novega ženskega prvoligaša Braslovč je Borisa Klokočovnika zamenjal izkušeni Zoran Jerončič.

Objavljeno
28. avgust 2013 23.21
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - V prihajajoči sezoni bodo odbojkarice Braslovč prvič v klubski zgodovini nastopile v prvoligaškem tekmovanju. Do takšnega podviga so se prebile kot zmagovalke 2. SOL vzhod v pretekli sezoni, v kateri si niso privoščile nobenega madeža - ligaško tekmovanje so končale brez izgubljene tekme in z zgolj dvema oddanima nizoma, za nameček so navdušile tudi v pokalu s senzacionalno uvrstitvijo v polfinale.

Pred novo, prelomno sezono v klubski zgodovini je prišlo do spremembe na trenerskem stolčku: tvorca vseh uspehov Braslovč v zadnjih letih in izjemnega strokovnjaka za delo z mladimi odbojkaricami Borisa Klokočovnika je namreč zamenjal prekaljeni Zoran Jerončič, ki ima izkušnje celo iz »serie A«. Igralski kader bo kljub preskoku stopničko više ostal nespremenjen, saj očitno v klubu zaupajo mladim domačim močem, ki so tako izstopale v pretekli drugoligaški sezoni. Gonilna sila bo tako še naprej četverica kadetskih reprezentantk, ki je na letošnjem EP Sloveniji pomagala do odličnega šestega mesta, na SP pa do trinajstega mesta - to so sprejemalki Katja Mihalinec in Anita Sobočan, blokerka Katja Mihevc in korektorka Nika Markovič, vse stare komaj 16 let, na širšem reprezentančnem seznamu pa je bila tudi leto starejša podajalka Zala Zbičajnik.

Novi trener Zoran Jerončič je imel sprva nemalo pomislekov, saj je v zadnjih letih treniral ekipe v Italiji - celo v prvi ligi! »A že po nekaj srečanjih s klubskimi funkcionarji sem spremenil mišljenje. Prišel sem v odlično organiziran klub na vseh področjih, kar potrjujejo rezultati v vseh kategorijah. O tem ne gre izgubljati besed, Braslovče so fenomen ne le v Sloveniji, temveč širše v Evropi,« je povedal izkušeni novogoriški trener, ki je pred nedavnim dopolnil 60 let. »Osnovni cilj v novi sezoni je obstanek med elito, ob tem pa tudi visoke uvrstitve v kategorijah mladink in kadetinj. V prihodnjem mesecu načrtujemo nekaj prijateljskih tekem, izpostavil pa bil močan mednarodni turnir v Italiji med 13. in 15. septembrom, na katerem bo nastopalo še 11 ekip - kar štirje prvoligaši iz Francije, Švice, Avstrije in BiH, ob njih pa še močne italijanske zasedbe iz lige B1, ki se lahko kosajo s slovenskimi prvoligaši,« je še dodal Jerončič.

Priprave s treningi dvakrat dnevno je ekipa začela 16. avgusta. »Doslej gre vse po načrtih, delo je usmerjeno k izboljšanju tehnike in fizični pripravi ekipe, ki je zelo mlada. V njej so nadarjena dekleta z veliko volje do dela in želje po izpopolnjevanju. Prva liga je le poglavje zase, za obstanek med elito se bo treba zelo potruditi na vseh področjih. Skupaj moramo napredovati in še zlasti opraviti tehnično-taktični kakovostni preskok. To pa zahteva ogromno dela in predvsem zavzetosti in pozornosti pri izvajanju vaj,« opozarja Jerončič, ki mu bo v novem okolju pomagala Damijana Mihalinec, tehnični vodja ekipe pa bo Branko Bednjanič.

In kdo je pravzaprav Zoran Jerončič? Je dobro poznano trenersko ime na obeh straneh zahodne meje, ki je med sezonama 2001 in 2004 deloval celo v »serie A« kot drugi trener tržaškega AdriaVolleyja, kjer je asistiral Kim Ho Chulu, Luigiju Schiavonu in Gianluci Bastianiju. Celo desetletje (1992-2002) je bil tudi selektor ženske kadetske, mladinske in članske izbrane vrste Slovenije, klubsko pa je na naših tleh doslej deloval zgolj v Novi Gorici, kjer je v sezoni 2008/09 vodil prvo zasedbo Hita - to je bila sploh edina ženska ekipa, ki jo je treniral v zadnjih 15 letih. V pretekli sezoni je v Italiji vodil moškega ligaša B1 DeSetaCaso Cosenzo.