Zvezda boksa za najmanj deset let

Anthony Joshua je boksarski as, ki je morda že upokojil Vladimirja Klička.

Objavljeno
03. maj 2017 10.45
Anthony Joshua celebrates victory over Wladimir Klitschko during the IBF, WBA and IBO Heavyweight World Title bout against Anthony Joshua at Wembley Stadium, London. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Saturday April 29, 2017. See PA story BOXING
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Če bi bilo možno izbrati dve športni osebnosti tedna, bi si naziv »razdelila« Vladimir Kličko in Anthony Joshua. Ukrajinec in Anglež sta namreč v obračunu asov težke kategorije naredila za sedanjost in prihodnost boksa več kot kdorkoli v tem stoletju. To je bil spektakel najvišje ravni, ki je zasluženo pripadel 27-letnemu boksarju, novemu superzvezdniku (otoškega) športa.

Številni navdušenci nad vrhunskim boksom so po slovesu mojstrov, kot so bili Evander Holyfield, Lennox Lewis in starejši od bratov Kličko, Vitalij, skoraj obupali nad težko kategorijo te plemenite borilne veščine. Vladimir Kličko je kraljeval boksu celo desetletje, toda njegove zmage niso bile tako spektakularne, taktika je zasenčila prvinski boj, Vladimir pa je bil morda preresen in prelepo vzgojen za udeležbo v odmevnih besednih dvobojih. Še manj gledljivi so bili drugi prvaki težke kategorije z območja nekdanje Sovjetske zveze, pri čemer je prednjačil Nikolaj Valujev, ki je bil za svetovno boksarsko družino privlačen manj kot prvak Zimbabveja.

Kot darilo z neba se je »pojavil« Anthony Joshua, borec, ob katerem se je prvič v karieri spustil v spektakularno bitko celo slavni ukrajinski šampion Kličko. Borca sta iskreno navdušila 90.000 evforičnih grl na Wembleyju in približno 10 milijonov pred TV zasloni. V peti rundi je bil – po prvem od treh natančnih aperkatov Angleža – v nokdavnu Kličko, v šesti Joshua, potem ko ga je Vladimir z desnim direktom dobesedno poslal na tla in so le redki verjeli, da bo 27-letnik tisti večer še stal na svojih nogah. To je bila revija sijajnih udarcev, granitnih brad in odličnega boksa, šov, ki smo ga pogrešali od 90. let prejšnjega stoletja. Škoda, da je Kličko dopolnil že 41 let, toda številni kljub temu upajo, da bo izkoristil pravico do povratnega obračuna, ki ga ima zapisanega v pogodbi. Če bi prišlo do revanše na Otoku, bi dvoboj gostil Cardiff, z odprtimi rokami bi sprejeli prireditev tudi na kakšnem od nogometnih štadionov v »Kličkovi« Nemčiji, denimo v Düsseldorfu.

Kličko ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je pripravljen še enkrat v ring z Joshuo in si vnovič razdeliti najmanj 35 milijonov evrov, kolikor sta boksarja iztržila za spektakel na Wembleyju, ki se je končal s tehničnim nokavtom v 11. rundi. V taboru Joshue bodo počakali na njegovo odločitev, nato pa začeli tlakovati samostojno pot novega šampiona prihodnosti, na katerega je boks čakal z odprtimi usti. »Vem, da lahko ponovim Kličkove dosežke in vladam težki kategoriji naslednjih deset let,« je zatrdil Joshua, ki deluje pristno zvezdniško – z udarnimi izjavami dviguje temperaturo v medijih, s potezami neposredno po obračunu pa je razkril, da se v njem skriva tudi kavalir in plemenit fant.

»AJ«, kot prijatelji kličejo prvaka po različicah IBF, WBA in IBO, se ni spremenil niti po šampionskem večeru v Londonu in daleč največji zmagi v karieri. Resda je neporažen in je do vseh 19 zmag prišel predčasno, toda legendarni Vladimir Kličko vendarle predstavlja njegov daleč največji skalp doslej. Bomo videli, kdo bo naslednji na vrsti. Če to ne bo Ukrajinec, čigar zvezda je kljub sijajni telesni pripravljenosti vendarle v zatonu, bi lahko naslednji izzval boksarja iz Watforda štiri leta starejši Američan Deontay Wilder (38 zmag, 37 s k. o., brez poraza), prvak po različici WBC, ali Novozelandec Joseph Parker (25), neporaženi prvak po različici WBO, ki je resda manj atraktiven kot Wilder ali Britanec Tyson Fury, ki je predlani prekinil šampionsko ero Klička, a nato začasno prekinil kariero zavoljo kombinacije slabega zdravja, nediscipline in jemanja nedovoljenih poživil.

Privrženci boksa lahko optimistično pričakujejo naslednje obdobje. Anthony Joshua je dovolj mlad, da bo lahko boksal še desetletje, in tako predan boksu, da ga ne bo pritegnilo kaj drugega. »Jaz sem borec, želim le boksati,« je zatrdil takoj po brezhibni zmagi, s katero je morda dokončno poslal v športni pokoj enega največjih doslej, sebe pa izpostavil kot enega od rešiteljev globoko zaspane težke kategorije poklicnega boksa.