Dvojna ameriška zmaga na smuku

Američanka Lindsey C Kildow je zmagovalka drugega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v francoskem Val d'Iseru. Uspeh Američank je dopolnila še Julia Mancuso.

Objavljeno
20. december 2006 13.35
Julia Mancuso in Lyndsey Kildow
Val d'Isere - Američanka Lindsey C Kildow je zmagovalka drugega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v francoskem Val d'Iseru. Uspeh Američank je dopolnila zmagovalka torkove prve tekme na tem prizorišču Julia Mancuso, ki je zaostala kar sekundo in 24 stotink, tretja pa je bila Švedinja Anja Paerson (+ 1,44). Edina slovenska predstavnica Urška Rabič je z zaostankom 3,64 sekunde osvojila 36. mesto.

Ameriške smučarke so na smukaških preizkušnjah v Val d'Iseru osvojile skorajda vse, kar je bilo mogoče. Potem ko sta že na torkovi prvi tekmi dve njihovi smučarki stali na odru za zmagovalke (Mancuso prva, Kildow tretja), je na današnjem drugem smuku reprezentanca ZDA dosežek še izboljšala. Tokrat so imeli svoji najboljši na vrhu, le vrstni red je bil nekoliko drugačen; Mancusova je po svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu osvojila še drugo mesto, Lindsey Kildow pa se je veselila šeste zmage v karieri.

Zmaga Kildowove je bila še bolj prepričljiva kot dan prej uspeh Mancusove. Vodilna v skupnem seštevku smukaške razvrstitve je imela startno številko 30 in se je na progo O.K. podala kot zadnja od najboljših smučark. Takrat je bila v vodstvu Mancusova z 20 stotinkami naskoka pred Anjo Paerson. Švedinja je morebitno vodstvo zapravila v izhodu iz zavoja kompresija, ko se je lovila le na eni smučki in se komajda izognila padcu. A ob nastopu Kildowove so bile prejšnje majhne razlike med najboljšimi - Renate Goetschl je za Paersonovo zaostajala le sedem stotink - hitro pozabljene. Najboljša ameriška smučarka je z izvrstno vožnjo brez napak povečevala prednost od vratc do vratc in na koncu rojakinjo na drugo mesto zrinila s kar sekundo in 24 stotinkami prednosti. "Zame je to kot božično darilo. Odličen dan, prav ničesar se nisem bala in vse skupaj se je razpletlo sanjsko. Vedela sem, kaj moram storiti in na progi sem se počutila čisto domače. Želela pa sem predvsem nastopiti bolje kot v torek," je navdušena povedala zmagovalka.

Za Lindsey Kildow je bila to druga zmaga v letošnji sezoni po Lake Louiseu, z njo pa je po štirih smukaških tekmah prednost v razvrstitvi te discipline še povečala, saj je Renate Goetschl ušla že za več kot sto točk (340-225). V skupnem pa se je po desetih letošnjih tekmah izoblikovala zanimiva vodilna trojica: vodstvo je rojakinji Nicole Hosp, ki je bila danes le 16., prevzela Goetschlova, toda tretjeuvrščena Kildowova za njo zaostaja le šest točk.

Edina slovenska predstavnica na smukaških tekmah v Franciji Urška Rabič je na drugi tekmi nastopila bolje kot na torkovi, svojo uvrstitev je izboljšala za deset mest. Tokrat je bila 36., za zadnjo tekmico, ki je še osvojila točko, pa je zaostala 32 stotink.

V Val d'Iseru bodo smučarke ostale še do četrtka, ko bo na sporedu še slalom, s prvo vožnjo ob 9.30 in drugo ob 12.30.