Dvojna francoska zmaga v Lahtiju

Francoz Poiree je zmagovalec 20-kilometrske posamične biatlonske tekme za svetovni pokal v Lahtiju na Finskem. Od slovenskih biatloncev je bil soliden Marič, ki je zasedel 18. mesto.

Objavljeno
01. marec 2007 16.58
Poiree je zmagovalec 20-kilometrske posamične biatlonske tekme za svetovni pokal v Lahtiju, drugi je bil njegov rojak Foucarde, tretji pa Nemec Wolf
Lahti - Francoz Raphael Poiree je zmagovalec 20-kilometrske posamične biatlonske tekme za svetovni pokal v Lahtiju na Finskem. Dvaintridesetletni Francoz (56:41,8/1), ki je letos na tej razdalji osvojil tudi naslov svetovnega prvaka, je za 17,9 sekunde prehitel deset let mlajšega rojaka mlajšega rojaka Simona Foucarda, ki je na strelišču prav tako pridelal minuto pribitka, ter za 37,6 sekunde Nemca Alexandra Wolfa, ki je ob dveh kazenskih minutah zaostal 37,6 sekunde. Nemec Michael Greis je z osmim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Z zelo solidnim nastopom se je do 18. mesta prebil najboljši slovenski biatlonec Janez Marič (+ 2:55,0/3). Ostali naši so bili v ozadju, Klemen Bauer je bil 75. (+ 10:08,0/9), Grega Brvar pa 81. (11:52,4/8).

Le Marič s pozitivno oceno

Med Slovenci si pozitivno oceno praktično zasluži le Marič, ki je leže podrl vse tarče, stoje pa mu je prvič ostala ena in na zadnjem streljanju dve. Po tretjem streljanju je bil celo na 13. mestu, po zadnjem pa 23., a mu je s hitrim tekom uspelo do cilja pridobiti pet mest. Bauer in Brvar sta v težkih razmerah, prav noben tekmovalec ni zadel vseh 20 tarč, streljala preslabo, da bi se lahko uvrstila vsaj v prvo polovico nastopajočih, čeprav je Bauer spet potrdil dobro tekaško formo.

"Z Maričevim nastopom smo lahko vsi zelo zadovoljni, saj je po daljšem času spet zabeležil uvrstitev med najboljših 20. Tudi vsi trije zgrešeni streli so šli na rob tarče in to v težkih razmerah, kar kaže na napredek. Bauer in Brvar sta plačala davek neizkušenosti, saj na strelišču nista pravočasno reagirala in napravila korekcije na merilnih napravah. S takšnim strelskim izkupičkom potem seveda ne gre in tudi kakšen boljši biatlonec ob osmih ali devetih strelih ne more poseči visoko," je slovenske nastope videl trener Uroš Velepec.

Poiree se šampionsko poslavlja od aktivnega športa

Zmagovalec Poiree, ki se po sezoni poslavlja od aktivnega športa, si je zmago priboril prav na strelišču, saj je med najboljšimi tekači napravil najmanj napak v streljanju in za 41. uspeh v karieri mu je zadostoval tudi osmi tekaški čas. Prav toliko tarč je zadel 22-letni Fourcade, ki pa mu v zadnjem krogu ni uspelo obdržati potrebne hitrosti v smučini in dobri dve sekundi prednosti po zadnjem streljanju sta se v zadnjem krogu spremenili v debelih 17 sekund zaostanka. Nemec Wolf je bil na smučeh hitrejši od obeh Francozov, kar pa je slaba tolažba, saj je zadel le 18 od skupno 20 tarč in pristal na tretjem mestu in tudi on si je stopničke pritekel s hitrim zadnjim krogom.

Trikratni olimpijski prvak Nemec Michael Greis (558 točk) je z osmim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zmago je Greis zapravil na prvem streljanju stoje, ko je zgrešil tri tarče, vse ostale strelske nastope pa je opravil brez napake. Njegov trenutno edini tekmec Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, s katerim sta si s 528 točkami po SP v Anerselvi delila prvo mesto, ta teden namreč nastopa na svetovnem prvenstvu nordijskih smučarjev v Saporu na Japonskem in ga zato v Lahtiju ni.

V Lahtiju bo v petek na sporedu ženska sprinterska tekma, v soboto bodo v sprintu nastopili moški, v nedeljo pa oboji še v zasledovanju.