Dvojno norveško slavje na 50 km

Odd Bjoern Hjelmeset je v dramatičnem finišu na najdaljši preizkušnji 50 km klasično le za nekaj metrov ugnal rojaka Frodeja Estila in se tako veselil svojega prvega posamičnega naslova svetovnega prvaka.

Objavljeno
04. marec 2007 13.15
Saporo - Norvežan Odd Bjoern Hjelmeset je zmagovalec zadnje preizkušnje smučarjev tekačev na 46. svetovnem prvenstvu nordijskih smučarjev v Saporu na Japonskem. Hjelmeset (2:20:12,6) je v dramatičnem finišu na najdaljši preizkušnji 50 km klasično le za nekaj metrov ugnal rojaka Frodeja Estila (+0,4) in se tako veselil svojega prvega posamičnega naslova svetovnega prvaka. Bronasto kolajno je osvojil Nemec Jens Filbrich (+4,5), medtem ko slovenskih predstavnikov ni bilo na startu.

Kraljevska preizkušnja je kot že tolikokrat v moški konkurenci postregla z dramatičnim razpletom. Potem ko so iz kilometra v kilometer odpadali "najšibkejši", se je v ospredju izoblikovala skupina kakšnih ducat tekačev, ki so tekli svojo dirko. Skupinica se je na 33. kilometru zmanjšala na devet, na 44. kilometru je bilo jasno, da za kolajne teče le še sedem tekačev. Na koncu sta se v zadnjem kilometru za zlato udarila Norvežana.

Odd Bjoern Hjelmeset v ciljni ravnini tekmecem ni pokazal, da je s 35. leti že spoštljiv gospod, leto dni mlajši Estil, sicer branilec naslova na tej razdalji, pa se tudi ni vdal. V zadnjih metrih sta nekoliko zaostala le Nemca Jens Filbrich in Tobias Angerer. Hjelmeset in Estil sta v zaključku tekla z ramo ob rami, se tudi prerivala, v boljšem položaju je bil Estil, ki je na zadnjem zavoju tekel na notranji strani. Hjelmeset je nato stopil v svojo smučino in počasi, centimeter za centimetrom pridobival glede na rojaka. Estil je spregledal, da ne bo mogel držati očitno bolj motiviranega Hjelmeseta, na koncu mu je z nekaj metri zaostanka pripadlo srebrno odličje.

"To je dobro zame. 50-kilometrska preizkušnja je nekaj posebnega. S Frodejem (Estilom op.p.) sva skupaj trenirala 15 let in moral sem ga prehiteti, čeprav tega pred tekmo nisva načrtovala," je po zmagi dejal novi svetovni prvak, ki si je zlato kolajno okrog vratu na SP nadel prvič. Norvežan je imel na progi tudi nekaj smole, saj se mu je zlomila vez, tako da je celo moral zamenjati smučko. "Nekdo me je želel prehiteti, zapletla sva se in vez je počila. Ko smo prišli nazaj na stadion, sem moral dobiti novo smučko," je še povedal Hjelmeset, ki je sicer pred dnevi slavil na tekmi štafet, doslej pa je imel v svoji zbirki le štiri bronasta odličja s SP in OI. "Seveda bi me izredno veselilo, če bi ubranil naslov prvaka. Ampak, če sem že moral izgubiti proti komu, potem je najboljše, da je bil to Odd Bjoern (Hjelmeset op.p.), saj je res dolgo čakal na zlato kolajno in resnično je moj dober prijatelj," pa je po tekmi menil Estil.

Norveška je to prvenstvo končala kot najuspešnejša reprezentanca, saj je v 18 preizkušnjah osvojila pet zlatih, štiri srebrne in sedem bronastih odličij. Drugo mesto je pripadlo Finski s petimi zlatimi, enim srebrom in dvema bronoma. Najuspešnejša tekmovalka prvenstva je Finka Virpi Kuitunen, ki je osvojila tri zlata odličja - na 30 km klasično, ekipnem sprintu in štafetni preizkušnji, k temu pa je dodala še bron v sprinterski tekmi, kjer je srebro pripadlo Slovenki Petri Majdič. Japonci so to prvenstvo, ki je bilo prvič na Azijskih tleh, priredili na najvišji možni ravni, kljub temu pa je bil odziv gledalcev slabši od pričakovanega. Skupaj si je tekme ogledalo zgolj kakih 90.000 gledalcev, od tega jih je bilo 30.000 prisotnih na otvoritveni slovesnosti. Prihodnje svetovno prvenstvo bo med 18. februarjem in 1. marcem 2009 gostil češki Liberec.