EAA za ostrejše kazni

Kaznovani atlet se po novem predlogu lahko vrne na državna tekmovanja po prestani dvoletni kazni, toda še naslednji dve leti ne sme tekmovati na OI, svetovnih in celinskih prvenstvih.

Objavljeno
01. marec 2007 17.43
Birmingham - Predstavniki Evropske atletske zveze (EAA) so danes v Birminghamu, kjer se bo v petek začelo evropsko dvoransko prvenstvo, predlagali, da se atletom in atletinjam, ki jim dokažejo zlorabo dopinga, za daljše obdobje prepove nastope na velikih tekmovanjih. Med te sodijo olimpijske igre, svetovna in celinska prvenstva.

Predlog EAA je sprožila grška sprinterka Katerina Thanou


Predsednik evropske zveze Hansjoerg Wirz je dejal, da zdajšnja dvoletna prepoved ni dovolj ostra kazen in pozval Mednarodno atletsko zvezo (IAAF), da na avgustovskem kongresu v Osaki sprejme predlog o daljši kazni.

Ta določa, da se lahko kaznovani atlet na državna tekmovanja lahko vrne po prestani dvoletni kazni, toda še naslednji dve leti ne sme tekmovati na olimpijskih igrah, svetovnih in celinskih prvenstvih. Ta predlog EAA je sprožila predvsem grška sprinterka Katerina Thanou, ki se je po kazni zaradi dopinga, ta jo je doletela na OI 2004, vrnila in bo lahko sodelovala že na EP v Birminghamu. Če bi bil predlog EAA že v veljavi, potem se Grkinja na tem prvenstvu za kolajne ne bi potegovala.