EBEL: Tudi Jesenice in Olimpija z visokimi cilji

»Smo pred novo sezono, v kateri bi radi podrli mejnik milijon obiskovalcev,« je bila rdeča nit prirediteljev včerajšnje predstavitvene novinarske konference pred novo sezono razširjene avstrijske hokejske lige (EBEL).

Objavljeno
08. september 2009 12.21
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Dunaj - Tudi letos bosta v tem tekmovanju štartali dve slovenski moštvi, Acroni Jesenice in Tilia Olimpija, meja pa se zdaj odpira še k Hrvaški, od koder prihaja Medveščak, že v petkovem uvodnem kolu nove sezone tekmec »železarjev«. Zagrebčani so zakrpali vrzel ob izstopu Innsbrucka, tako da bo tudi v zimi 2009/10 nastopilo 10 ekip.

Zdaj že tradicionalno so se v središču Dunaja pod streho glavnega pokrovitelja – znane avstrijske banke – predstavila vsa moštva s trenerjem in po enim igralcem. Domala vsi so v en glas spregovorili o jasnem cilju uvrstitve v končnico, še najvišje leteče so bile besede Kevina Gaudeta, trenerja Vienne Capitals in pred časom resnega kandidata za slovensko reprezentančno klop: »Pred dvema sezonama smo zaostali za Salzburgom, nazadnje je naslov odšel v Celovec. Mar že ni napočil čas, da bi bili tokrat boljši od obeh omenjenih taborov?« Sicer pa že bežen pogled na razmerja moči, zasedbo v slačilnici in moč proračuna dejansko ponuja vloge favoritov klubom KAC, Salzburg in Vienna, sodeč po vložku pred sezono naj bi bili tej trojici najbližji ekipi iz Linza in Gradca.

Acroni Jesenice in Tilia Olimpija? Oba slovenska tabora sta se včeraj na Dunaju predstavila z novima trenerskima obrazoma. »Ne skrivamo cilja – pri našem moštvu si želimo priigrati končnico, kolikor hitro bo to mogoče,« je bil jasen Dany Gelinas, »head coach« moštva iz Ljubljane, kjer se nestrpno lotevajo nove sezone, saj prejšnje sezone niso sklenili z uvrstitvijo v avstrijsko končnico.

Gorenjci, ki bodo štartali v svojo četrto sezono v tekmovanju s severne strani Karavank, so se resda vedno doslej uvrstili med osem najboljših, seveda pa njihov cilj ostaja korak več – mesto v elitni četverici –, četudi bo s pomlajenim moštvom to težko doseči. »Škoda, na Jesenicah ni več nekaterih pomembnih adutov, toda če le dosežemo končnico, bi lahko tam presenetili tudi z mlajšimi igralci,« je strnil Ildar Rahmatulin, povratnik na Jesenice, tokrat v vlogi trenerja.

Na Gorenjsko se je vrnila »sovjetska« zgodba, glede trenerskih klopi v EBEL je razveseljivo predvsem spoznanje o okrepitvah iz severnoevropskega prostora. Kajti ameriško-kanadski priokus je bil dejansko že premočan in marsikomu moteč: ni namreč običajno, da prav vsem desetim moštvom s klopi v eni od evropskih hokejskih lig poveljujejo trenerji z druge strani Atlantika. Tako pa bo v novi sezoni hokejiste VSV iz Beljaka vodil Šved Johan Strömwall, v Szekesfehervarju so dirigentsko palico zaupali Fincu Jarmu Tolmanenu, na Jesenicah je zdaj Rahmatulin. Avstrijci se resda lahko upravičeno čudijo, čemu ni domačih strokovnjakov, ligo bi še bolj popestril še kakšen prihod iz Češke ali Slovaške. A prireditelji tekmovanja ob teh novih obrazih lahko pričakujejo zanimive boje, spopade različnih usmeritev, novonastali prestiž in – polne dvorane.

»Pomislite, v prejšnji sezoni si je tekme odprtega avstrijskega prvenstva ogledalo 900.000 obiskovalcev. Pred tremi leti, ko je naša banka začela pomagati hokeju, je bilo na tribunah trikrat manj gledalcev. Vsi bi bili veseli, ko bi v novi zimi podrli mejnik milijona,« je poudaril Mario Stadler, vodja trženja pri pokrovitelju, prikimala sta mu tako menedžer lige Christian Feichtinger kot tudi novi predsednik tekmovanja, dr. Karl Safron (eden od dveh podpredsednikov je zdaj Ljubljančan Matjaž Sekelj).

Na novinarski konferenci je bila navzočna tudi avstrijska notranja ministrica Maria Fekter in spregovorila o hokejskih tekmah kot lepih družabnih dogodkih, izkušnjah s sijajno pripravljenega lanskega nogometnega Eura in zatiranjem v kali morebitnih razgrajačev. Nihče ni včeraj na nikogar pokazal s prstom, toda predvsem incidenti jedra zagrebških nogometnih privržencev kot tudi zapleti ob gostovanjih ljubljanskih navijačev v Celovcu so Avstrijce navdahnili s previdnostjo …

Liga se bo po že znanem šestkrožnem tekmovalnem sistemu začela ta teden – v četrtek jo bosta odprli najbolje uvrščeni moštvi prejšnje sezone, KAC in Salzburg, petkov spored prinaša gostovanje Jesenic v Zagrebu in Olimpije v Beljaku. V končnico se bo uvrstilo najboljših osem ekip, tako v četrtfinalu kot tudi polfinalu in finalu bodo igrali na štiri zmage. Na tekmah končnice bosta na ledu dva glavna sodnika, poslej bodo v vseh dvoranah imeli tudi delilca pravice za ogledovanje posnetkov v primeru (pre)zahtevnih odločitev. Tako kot v še bolj cenjenih tekmovanjih po svetu. Sicer pa so tudi vodstvo EBEL povabili na današnji sestanek v Stockholm, kjer bodo ustanovili združenje najmočnejših evropskih hokejskih lig.