Ecclestone upa, da bo Button počakal do finala

Za Bernieja Ecclestona, prvega moža formule 1, je letošnje prvenstvo že odločeno v korist Jensona Buttona (Brawn GP). Toda hkrati upa, da končna odločitev le še ne bo padla v nedeljo na VN Brazilije.

Objavljeno
15. oktober 2009 14.11
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Sao Paulo - 79-letni Anglež Bernie Ecclestone bi si upal dati roko v ogenj, da si bo njegov petdeset let mlajši rojak Jenson Button lovoriko zagotovil že na nedeljski veliki nagradi Brazilije, čeprav ne skriva, da bi precej raje videl, če bi odločitev o svetovnem prvaku padla na zadnji letošnji dirki, ki bo na dan mrtvih v Abu Dabiju.

»Upam, da mi bo Jenson naredil veliko uslugo in si lovoriko pridirkal šele v Abu Dabiju,« se je ob prihodu v Sao Paulo, kjer bo v nedeljo (s štartom ob 18. uri po srednjeevropskem času) na sporedu predzadnja letošnja dirka v formuli 1, pošalil Ecclestone in ob tem pripomnil: »A naj bo brez skrbi; če ne bo mogel več čakati, mu ne bom prav nič zameril

Buttonu, ki ima v skupnem seštevku zajetnih štirinajst točk naskoka pred brazilskim moštvenim tekmecem Rubensom Barrichellom in še dve več pred tretjeuvrščenim Nemcem Sebastianom Vettlom (Red Bull), bi torej na veliki nagradi Brazilije zadostovalo že tretje mesto, da bi lahko začel – ne glede na uvrstitvi obeh najhujših tekmecev – slaviti svoj prvi naslov svetovnega prvaka.

»V našem športu se res lahko zgodi marsikaj, toda kljub temu sem prepričan, da bo Jenson že v Sao Paulu postavil piko na i sijajni sezoni,« je še dejal Ecclestone, s katerim mnenje deli tudi trikratni svetovni prvak Niki Lauda. »Button je logični favorit. Voziti mora le z glavo in v cilj pripeljati takoj za Barrichellom,« je omenil 60-letni Avstrijec in pristavil, da najbližjima zasledovalcema vodilnega Angleža ne preostane nič drugega kot vožnja na vse ali nič.

»Za Barrichella in Vettla, ki nimata več česa izgubiti, šteje le popoln napad. Po eni strani je takšno dirkanje celo bolj preprosto od taktične vožnje, ki čaka Buttona. Jenson se bo najbrž vsakič, ko bo obrnil krmilo, vprašal, koliko sme tvegati,« je presodil Lauda in za favorita velike nagrade Brazilije izpostavil Barrichella.

»Sao Paulo ima relativno zahtevno progo stare šole, ki jo Rubens pozna najbolje od vseh aktivnih dirkačev. Za nameček je Barrichello ta čas enostavno hitrejši od Buttona in očitno tudi bolj motiviran, saj si želi pred selitvijo k Williamsu še enkrat pokazati Brawnu, kaj bo izgubil z njegovim odhodom,« strokovni komentator pri nemški televizijski postaji RTL ne dvomi o tem, da je brazilski veteran že sklenil pogodbo z moštvom Franka Williamsa, ki se – mimogrede – razhaja s Toyoto in se dogovarja za sodelovanje bodisi s Cosworthom bodisi z Renaultom.

Barrichello za zdaj še zanika, da bi s komerkoli že podpisal za prihodnjo sezono. »Drži le, da se pogajam tako z Brawnom kot z Williamsom, kar si na nek način štejem v veliko čast, saj to pomeni, da si me še vedno želijo v svojih vrstah,« je na govorice, da se je že dogovoril z Williamsom, odgovoril 37-letni Brazilec.

Na vprašanje, kaj pričakuje od dirke v Sao Paula, pa je odvrnil, da je bila velika nagrada Brazilije že od nekdaj nekaj prav posebnega zanj. »Rodil sem se namreč nedaleč stran od Interlagosa, na tamkajšnji stezi, na kateri sem pri šestih letih začel voziti gokart, sem pravzaprav preživel svoje otroštvo. Tako je dirkališče Jose Carlos Pace postalo moj drugi dom, v katerem bom dal v nedeljo od sebe vse, da dosežem čim boljši rezultat,« je dal Barrichello jasno vedeti, da Buttonu ne bo dovolil slavja v njegovem »domu« …