Ekipna preizkušnja Avstrijcem

Na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju je bila danes na sporedu ekipna tekma, ki so jo dobili naši severni sosedje Avstrijci. Drugo mesto so osvojili Italijani, tretje pa Francozi.

Objavljeno
16. marec 2007 15.05
Cristophe Gruber
Lenzerheide - Na finalu svetovnega pokala v Lenzerheideju je bila danes na sporedu ekipna tekma, ki so jo dobili naši severni sosedje Avstrijci. Drugo mesto so osvojili Italijani, tretje pa Francozi.

Avstrijci suvereno

Za reprezentanco naše severne sosede so nastopili Michaela Kirchgasser, Andrea Fischbacher, Christoph Gruber, Reinfried Herbst, Manfred Pranger in Mario Scheiber ter suvereno pometli s konkurenco. Že po polovici tekme, štirih serijah superveleslaloma, so imeli veliko prednost pred zasledovalci, po štirih serijah slaloma pa so se le še utrdili v vodstvu. Drugo mesto so malce presenetljivo osvojili Italijani, ki so bili po polovici tekme na četrtem mestu, na drugo stopničko odra za zmagovalce pa jih je ponesel dober slalomski nastop Chiare Costazze, ki je v svoji seriji zmagala, ter Cristiana Devilla in Manfreda Mölgga, ki sta bila tretja.

Na finalu svetovnega pokala je imelo pravico nastopiti deset ekip, a so tri nastop odpovedale, tako da se je za zmago v drugi ekipni tekmi sezone borilo sedem reprezentanc. Slovenija si z enajstim mestom ni zagotovila nastopa na tekmi.

Do konca sezone samo še obe tehnični disciplini

Finale svetovnega pokala se bo v soboto nadaljeval z ženskim slalomom in moškim veleslalomom, končal pa v nedeljo, ko bosta na sporedu ženski veleslalom in moški slalom. Nastop čaka še tri slovenske predstavnike. Tina Maze bo tekmovala v veleslalomu, Ilka Štuhec in Matic Skube pa sta si slalomska nastopa priborila z naslovoma mladinskih svetovnih prvakov.

Neposredna primerjava med fanti in dekleti

Ekipo sestavljajo fantje in dekleta, tekmo pa sestavljata superveleslalom in slalom. V vsaki disciplini ekipo zastopata dva predstavnika nežnejšega in močnejšega spola.

Tekmovalci se pomerijo na isti progi, zato so mogoče tudi neposredne primere med spoloma. Z vsakim nastopom zbirajo točke – prvo mesto je vredno eno točko, drugo dve, tretje tri in tako naprej. Kdor vožnje ne konča ali ne nastopi, svoji ekipi avtomatsko privozi zadnje mesto in s tem maksimalno število točk. Po vsakem teku se štartna lista prilagodi aktualnemu stanju na lestvici, najboljše moštvo štarta kot zadnje. Zmaga ekipa, ki je zbrala najmanj točk, pri morebitnem izenačenju pa se upoštevajo uvrstitve tekmovalcev v posameznih tekih.