Ekipna zmaga Avstrijcem

Avstrijska reprezentanca je v smučarskih skokih osvojila zlato na ekipni preizkušnji v Saporu. Slovenski reprezentanti se tudi tokrat niso uvrstili v finale.

Objavljeno
25. februar 2007 14.15
Thomas Morgenstern
Saporo - Avstrijska reprezentanca v smučarskih skokih je osvojila zlato kolajno na ekipni preizkušnji na nordijskem svetovnem prvenstvu v Saporu. Wolfgang Loitzl, Gregor Schlierenzauer, Andreas Kofler in Thomas Morgenstern so na veliki skakalnici tako ubranili naslov iz Oberstdorfa 2005 in za 46,9 točke ugnali Norveško (953,3 točke) na drugem mestu, za veselje domačih navijačev pa so z bronom presenetljivo poskrbeli Japonci (905,9). Slovenski reprezentanti so tudi danes nastopili daleč pod svojimi zmožnostmi in ostali brez finala, na desetem mestu.

Primož Pikl (106 m), Jernej Damjan (118,5), Rok Urbanc (95,5) in Peter Žonta (123) so tekmo med 13 reprezentancami že končali na desetem mestu.

Pikl je skočil 106 metrov in Slovenija je bila na devetem mestu. Po drugem skoku - Damjanu je uspelo 118,5 metra - je Slovenija napredovala na osmo mesto, a jo je nato povsem ponesrečen skok Urbanca (95,5) spet potisnil na deveto, v zadnjem skoku pa tudi 123 m Žonte Sloveniji ni pomagalo do finala in tako je ekipa tekmo že končala.

Nikkola: Naj si odpočijejo in spraznijo glave


"Žal tudi danes nimamo razlogov za dobro voljo. Res je, da sta vsaj Žonta in Damjan danes skočila malenkost bolje kot včeraj, a preostala dva čaka še veliko dela. Vnovič sta bila Pikl in Urbanc precej prezgodnja pri odskoku in tako pač ne gre. Ponavlja se ista napaka, ki jo bomo morali do naslednje tekme odpraviti," je dejal glavni trener reprezentance Ari-Pekka Nikkola in dodal, da bo potrebno fante dvigniti pred sobotno preizkušnjo na srednji napravi: "Jutri imajo prost dan, naj se dodobra odpočijejo in 'spraznijo' glave. Zdaj je na njih, da spet najdejo sproščenost, na skakalnico se bomo tako vrnili šele v torek."

Od slovenskih skakalcev je prijetno presenetil Žonta, ki se je po skoraj dveh letih premora zaradi resne poškodbe najprej uspešno prebil v ekipo za svetovno prvenstvo, danes pa je bil tudi njen najmočnejši člen. "Po posamični tekmi sem bil zelo razočaran in jezen nase, saj se mi je pripetila skoraj začetniška napaka. Vsi po vrsti smo včeraj popolna pregoreli v želji po rezultatu in osebno mi je v 24 urah uspelo, da sem se pred današnjo tekmo vsaj nekoliko sprostil. Res, razočaranje je bilo veliko, zato sem se danes skušal osredotočiti na svoj nastop in bilo je bolje," je za po nastopu dejal Žonta in iskreno priznal: "Tudi sam bi raje videl, če bi si tekmo ogledal preko televizijskih zaslonov in navijal za naše, kako se borijo za kolajne. Že to, da se mi je po dolgem premoru v vsega štirih mesecih uspelo prebiti v reprezentanco, kaže, da v slovenskih skokih trenutno nekaj ni v redu."

Na sobotni tekmi na srednji napravi, kjer bo Rok Benkovič branil naslov izpred dveh let, bo v kvalifikacijah lahko nastopilo vseh pet Slovencev.