Ekipno zlato za Avstrijce lep obliž

Avstrijci so na 39. svetovnem prvenstvu v Åreju sicer upravičili vlogo prve smučarske države, vendar so morali zaradi poloma v smuku in veleslalomu požreti veliko kritik.

Objavljeno
19. februar 2007 12.00
Åre – Konec delo krasi. Tako bi lahko opisali finale 39. svetovnega prvenstva v Åreju, v katerem so Avstrijci sicer upravičili vlogo prve smučarske države, vendar so morali zaradi poloma v smuku in veleslalomu (pisali so zgodovinske poraze) požreti veliko kritik. Sanjska zasedba »rdeče-bele-rdečih« (Renate Götschl, Michaela Kirchgasser, Marlies Schild, Fritz Strobl, Mario Matt in Benjamin Raich) tudi s prepričljivo ekipno zmago ni sprala vse gnojnice, ki so jo Avstrijci zlili na svoje junake. Tako je pač v deželi, kjer je smučanje enako pomembno, kot denimo v Braziliji nogomet.

Ekipna zmaga ni sprala vse gnojnice

»Avstrija je alpska smučarska država številka 1, zato je ekipna tekma za nas velika predstava, v kateri smo hoteli dokazati, da so bili nekateri spodrsljaji na Švedskem, predvsem pa poraz na prvenstvu v Bormiu 2005 splet različnih okoliščin,« je komentirala odlične predstave avstrijska kapetanka Renate Götschl, ki je bila med največjimi poraženkami prvenstva. Ekipno zlato je bil zanjo lep obliž. Tudi Schildova se je veselila zlata, pa Raich in Fritz Strobl. Ja, tudi ekipna lovorika veliko pomeni, če si ostal brez posamičnega in se imaš za največjega. Zlato daje navdih lepote tudi grdemu, je nekoč dejal neki francoski mislec.

Švicarki na krilih Daniela Albrechta in Marca Berthoda so zanesljivo osvojili bron, srebro pa je bila tolažilna nagrada za švedska slalomska poraženca Jensa Byggmarka in Markusa Larssona.

Največ zaslug pa ima prva dama svetovnega prvenstva Anja Pärson, ki je tako dobila še peto kolajno. Američani so vzeli tekmo za šalo, kar je še posebej razjezilo Teda Ligetyja, ki ne more razumeti, kako prestižna tekma ni izziv celotni ekipi. Res pa je tudi, da smučarje strica Sama ne zanima nič drugega razen zlata. Avstrijci so bili pač tokrat odločno premočni. Američani so zasedli zadnje mesto.

Bodejevemu primeru je sledil tudi Aksel Lund Svindal, vendar se na Norveškem zaradi njegove odločitve nihče ni belil glave. Fant je zadovoljil z dvema zlatima kolajnama prav vse apetite.

Kaj pa Slovenci?


Predzadnje mesto med enajstimi ekipami je potrdilo tisto, kar se je v Åreju dogajalo večji del prvenstva. Posamični prebliski (Tine Maze in Mitje Dragšiča) so zgolj pesek v oči. Na ekipni tekmi slovenski šesterki (nastopili so še Petra Robnik, Mitja Valenčič, Bernard Vajdič in Aleš Gorza) sicer ne gre očitati pomanjkanja bojevitosti, vendar je to odločno premalo.