Elf opozorilo za vse

V generalkah ni dobro blesteti. To je eno od nepisanih pravil v domala vseh športnih zvrsteh. Tega se v taboru slovenske nogometne reprezentance pred gostovanjem na Wembleyju dobro zavedajo.

Objavljeno
04. september 2009 14.43
Prvi tekmeci Angležev na novem stadionu Wembley bodo Brazilci
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – V generalkah ni dobro blesteti, še zlasti, kar zadeva rezultat. To je eno od nepisanih pravil v domala vseh športnih zvrsteh, v nogometu pa še posebej, četudi se pogromu množice kibicev, ki bi bili nezadovoljni z razpletom in videnim v prijateljskem dvoboju ni mogoče izogniti.

Slovenski nogometni selektor Matjaž Kek bo v naslednjih dneh razpet prav med vojsko navijačev in njihovimi željami ter svojimi načrti, ki bodo usmerjeni v glavni septembrski dvoboj: kvalifikacije za SP s Poljsko v sredo v Ljudskem vrtu le štiri dni po sobotnem spektakularnem zgodovinskem gostovanju Slovenije na Wembleyu.

Prijateljska tekma z Anglijo bo ena od velikih skušnjav, ki se ji ne da upreti. V podobni kaši se je slovenski strokovni štab na čelu z Branetom Oblakom doslej znašel le enkrat; pred štirimi leti, ko je v Celju gostoval sloviti »Elf« pod taktirko Jürgena Klinsmanna, štiri dni pozneje pa je v celjski Areni gostovala Belorusija.

Epilog paketa revijalne in tekmovalne tekme ni bil najbolj posrečen. Z Nemci se naši niso osramotili, celo nasprotno, pustili so zelo soliden vtis kljub tesnemu porazu (0:1), toda napad na Beloruse in tri točke se ni izšel po željah (1:1). To je bil spodrsljaj, ki je sprožil plaz, po katerem se Slovenija in Brane Oblak nista več pobrala. Namesto treh točk in priprave imenitnega izhodišča za jesenski finiš kvalifikacij za SP leta 2006, potem ko je jesenski izkupiček znašal 7 točk v štirih tekmah in drugo mesto za Italijani, je šlo vse samo še navzdol.

Prihod več kot dva tisoč Slovencev v London je lahko zanka za vse, za selektorja in nogometaše, ki bi se na angleški sveti travi lahko odrezali kot še nikoli doslej, a se hkrati čustveno in tekmovalno spraznili za prelomno tekmo s Poljaki. Skrb, da bi naši fantje z Angleži leteli, s Poljaki pa pregoreli, je kar upravičena. Obenem pa tudi blamaža z Rooneyjem, Gerrardom, Lampardom & Co. ne bi bila prijetna popotnica za usodnejšo tekmo.

»Začeli bomo z najboljšimi,« je odločen Matjaž Kek, čeprav je bilo v njegovih besedah zaznati, da v kategorijo »najboljših« sodijo predvsem najustreznejši igralci za prijateljski dvoboj. Kek si je z vpoklicem vseh najmočnejših legionarjev naprtil veliko breme, toda v isti sapi je dal vedeti, da ve, kaj dela. »Enajsterica za Poljsko ni sporna,« zagotavlja selektor, čeprav bi po Angliji lahko zabredel v novo skušnjavo.

Podobno kot je Oblak po Nemcih, ko je zgolj za pokrivanje Michaela Ballacka poklical Fabijana Cipota, in še Suada Filekoviča ter Aleksandra Rodića. Solidne predstave v prijateljski tekmi so rezerviste prekvalificirale v prvokategornike, posledično pa so povzročile temeljite zasuke v igri in postavi, zamajale pa tudi hierarhijo.

Če smo iskreni; tudi Kek se je enkrat že uštel, zavedla ga je odlična predstava rezervista. Spomladi je naknadno poklicani Felikovič zapolnil vrzel v štoperski zasedbi in proti Čehom igral brez napak, štiri dni pozneje pa je bil v Belfastu ključni krivec za poraz s Severno Irsko.

Z Brazilijo ali Argentino ob otvoritvi štadiona v Stožicah?

Anglija bo peti tekmec s seznama svetovnih prvakov, s katerim se bo pomerila Slovenija. Doslej je Slovenija že igrala z Italijo (1:1, 0:1, 1:0, 1:0, 0:1), Urugvajem (0:2), Francijo (2:3, 0:5, 0:2) in Nemčijo (0:1), seznam pa bi dopolnili še tekmi z Brazilijo in Argentino. Morda bo ena od teh dveh reprezentanc gostovala prav na otvoritveni tekmi štadiona v Stožicah, kot je že večkrat optimistično napovedal ljubljanski župan Zoran Janković.