Enoletna prepoved za Belgijko

Obetavna belgijska teniška igralka Yanina Wickmayer eno leto ne bo smela nastopati, saj pristojnim protidopinškim oblastem trikrat ni sporočila, kje se nahaja, kar bi po obstoječih pravilnikih morala.

Objavljeno
06. november 2009 12.30
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Zaradi kršenja pravil je belgijska protidopinška agencija Yanini Wickmayer za eno leto prepovedala igrati, Belgijka pa je danes prostovoljno zapustila turnir v Indoneziji.

Wickmayerjeva bi morala igrati na WTA turnirju na Baliju, vendar pa je danes zaradi suspenza sama odstopila, njeno mesto na turnirju pa bo prevzela Rusinja Vera Duševina. Dvajsetletna polfinalistka OP ZDA je za svojo spletno stran zapisala, da ni storila nič narobe in da se namerava pritožiti na Mednarodno športno razsodišče (CAS).

V začetku leta 2009 je Svetovna protidopinška agencija (WADA) sprejela pravilnik, da morajo vse zveze, ki so podpisnice protidopinškega kodeksa, od svojih športnikov zahtevati, kje se nahajajo med sezono in tudi izven nje, da lahko preiskovalci osebo testirajo, če to želijo.

Wickmayerjeva ima za sabo odlično sezono. Kot nepostavljena igralka se je letos uvrstila v polfinale OP ZDA, do zdaj pa na nobenem turnirju za veliki slam ni prišla dlje od drugega kroga. Letos je tudi osvojila prva dva posamična turnirja v karieri - Estoril v maju in Linz prejšnji mesec, s čimer se je uvrstila na zaključni turnir prvakinj na Baliju, kjer je v prvem dvoboju premagala Japonko Kimiko Date-Krumm, na lestvici WTA pa zaseda 18. mesto.