EP: Slovenci ne bodo izbirali tekmeca

Slovenske košarkarje v sredo ob 21. uri čaka zadnja tekma predtekmovanja EP na Poljskem. Kot poudarjajo, preračunavanja proti Turčiji ne bo. Nihče ne želi izpustiti prvega mesta v skupini in prekiniti zmagovitega niza.

Objavljeno
15. september 2009 15.01
P. Z./STA
P. Z./STA
Lodz - V primerjavi z zadnjo tekmo proti Poljski bistvenih novosti v postavi Slovenije ne bo. Zagotovo bosta manjkala Matjaž Smodiš in Goran Dragič, medtem ko je zdravstveno stanje Domna Lorbka, ki je proti Poljski dobil močan udarec, in Uroša Slokarja, ki se je pritoževal na bolečino v komolcu, brez posebnosti, tako da bosta pripravljena za igro.

Ker bo skupina iz Bydgoszcza igrala že danes, tekma s Turčijo pa je zadnja na sporedu drugega dela, bosta imeli obe reprezentanci "proste roke" pri izbiri tekmeca v četrtfinalu. Kombinacij je precej, tako za razplet v skupini E, kot tisti iz Lodza. Na kratko: Slovenija je lahko prva ali tretja v skupini, na drugi strani pa lahko mesta od dva do štiri zasede prav vseh šest reprezentanc vključno z Makedonijo. Dejstvo pa je, da bo v naši skupini zelo verjetno Španija osvojila četrto mesto in se bo torej v četrtfinalu križala z zmagovalcem druge skupine. Današnja tekma med Grčijo in Francijo za prvo mesto v skupini E bo torej še kako zanimiva.

Položaj Slovenije bo bolj jasen tudi po prvih dveh sredinih tekmah. Če Srbija v prvem srečanju premaga odpisano Litvo, bo Slovenija najmanj druga in bo imela pred četrtfinalom, kar je zelo pomembno glede na zdravstveno stanje slovenskih igralcev, dan počitka. Prvi dve ekipi iz naše skupine bosta igrali v petek, tretje in četrtuvrščeni pa že v četrtek.

Medtem ko igralci poudarjajo, da bodo šli v tekmo s Turčijo na vso moč, je trener Jure Zdovc nekoliko bolj previden. "Ne bomo 'kalkulirali', edino, kar lahko premišljeno storimo, je, da odpočijemo katerega od igralcev, ki je bolj obremenjen ali poškodovan. Žal so poškodbe sestavni del športa," pravi slovenski strateg in v isti sapi dodaja: "Toda tu sta tudi naša moč in orožje. Imamo igralce, ki ko stopijo na parket, dajo od sebe maksimum. Jaz jim popolnoma zaupam."

"Stanje poškodovanih je nespremenjeno. Domen in Uroš sta veliko bolje, Goran mora počivati, podobno pa tudi Matjaž. Nikogar ne bom silil v igro, če bo sam želel, pa ga bom z veseljem izkoristil," je dejal Zdovc, ki glede tekmeca v četrtfinalu pravi: "Nikoli v karieri nisem želel izbirati nasprotnika. Iz druge skupine ne poznamo le Francozov, z ostalimi ekipami smo se srečali v pripravljalnem obdobju. Ker gre za tekmo z velikanskim vložkom, se bojim le, da bo katera od ekip, ki se do zdaj prebija naprej skozi šivankino uho, zaigrala dobro, ravno ko bo to najbolj odločilno."

Primož Brezec je nekaj besed namenil tudi naslednjemu tekmecu: "Turki so prijetno presenečenje tega prvenstva. Imajo močne in visoke igralce pod košem, tako da se nam tam obeta prava bitka. Zagotovo ne bo podcenjevanja ali 'kalkuliranja', saj ne znamo odigrati tekme manj kot stoodstotno. Gre za prvo mesto v skupini in za uspeh proti močni reprezentanci Turčije bomo potrebovali vse razpoložljive igralce."

Invazija navijačev v Katowice

Ne glede na razplet zadnje tekme drugega dela, se od četrtka do nedelje obeta nova invazija slovenskih ljubiteljev košarke v Katowice. Izpad Litve je sprostil veliko število vstopnic za odločilne boje, tako da dragocenih lističev v Katovicah zagotovo ne bo manjkalo, večja težava so namestitvene kapacitete v mestu z nekaj več kot 350.000 prebivalci.

Vodja reprezentance Matej Avanzo je na novinarski konferenci povedal: "Vstopnice je mogoče kupiti preko turistične agencije Tao, dosegljive pa bodo tudi pred dvorano v Katovicah. Večja težava bo s posteljami, vendar verjamem, da so slovenski navijači dovolj iznajdljivi, da bodo našli način, kako učinkovito in zabavno preživeti dva ali tri dni."

Drugi krog drugega dela evropskega košarkarskega prvenstva v skupini F v Lodzu je Sloveniji prinesel potrditev četrtfinala, Turčiji drugo in skupno četrto zmago, Litva pa se je morala sprijazniti s predčasnim odhodom s Poljske. Krog pred koncem drugega dela so znani štirje četrtfinalisti. V skupini E, ki nastopa v Bydgoszczu, sta to Francija in Grčija, v skupini F pa Slovenija ter Turčija.

Znana je tudi prva reprezentanca, ki bo po drugem krogu zapustila evropsko prvenstvo. To je Litva, branilka brona z zadnjega evropskega prvenstva v Španiji in evropski prvak iz Švedske 2003. Ekipa, ki je na prvenstvo prišla brez treh ključnih igralcev preteklega obdobja, je v petih tekmah premagala le Bolgarijo, zato se zasluženo poslavlja. Litovci so veliko uslugo naredili predvsem slovenskim ljubiteljem košarke, saj se bo z odhodom njihovih navijačev sprostilo precejšnje število vstopnic in hotelskih kapacitet v Katowicah. Litovske turistične agencije so imele zakupljenih preko 2.000 vstopnic za zaključne boje.