EP: V finale vodi balkanska pot

Če bodo slovenski košarkarji jutri premagali Hrvaško, jih bo v polfinalu čakala znanka s prvega dela evropskega prvenstva Srbija, ki je že v drugi četrtini prvega četrtfinala zlomila odpor Rusije (79:68).

Objavljeno
17. september 2009 21.24
P. Z., STA
P. Z., STA
Katowice - Mladi Srbi pod vodstvom priletnega Dušana Ivkovića, ki v prvem delu 36. evropskega prvenstva niso bili dostojni tekmeci slovenskim košarkarjem, so v prvi četrtfinalni tekmi zlahka premagali oslabljene Ruse. Slednji so imeli po prvi četrtini še tri točke prednosti, nato pa so Balkanci vajeti igre vzeli v svoje roke in naredili delni izid 25:4.

Ob polčasu so vodili za 13 točk, sredi tretjega dela pa je njihovo vodstvo znašalo že visokih 20 točk (50:30). Nato jim je zbranost nekoliko popustila in Rusi so se pred odločilnimi desetimi minutami približali na 11 točk zaostanka. V zadnji četrtini so se Srbi znova oddaljili, štiri minute pred koncem pa se je razlika zmanjšala na 10 točk. Toda Rusi niso zmogli preobrata in prenovljena reprezentanca Srbije se je presenetljivo veselila razmeroma lahke uvrstitve med najboljše štiri. Srbi bodo tako v soboto prvič po letu 2001 zaigrali v polfinalu EP.

Najboljši strelci pri Srbih so bili Tripković (18), Perović in Veličković (po 13), Teodosić (12) in Krstić (10). Pri Rusih je bil najbolj razpoložen Fridzon s 15 točkami.

Francozi po prvem porazu praznih rok

Na drugi četrtfinalni tekmi so svetovni prvaki iz Španije Francozom zadali prvi poraz na turnirju (86:66) in jih izločili iz boja za kolajne. Španci so hitro povedli z visoko razliko in do konca brez večjih težav zadržali zmago. V polfinalu jih čaka zmagovalec dvoboja med Turčijo in Grčijo.

Zmagovalka predtekmovalne skupine E je tako klonila proti četrti reprezentanci iz skupine F. Iz slednje sta se uvrstila oba polfinalista, Srbija in Španija. Upajmo, da jutri Slovenija proti Hrvaški ne bo zapravila statusa prvega nosilca in nadaljevala dobre predstave reprezentanc iz skupine F.

Pri Špancih je blestel prvak lige NBA Pau Gasol z 28 točkami in 9 skoki. Fernandez je dosegel 16 točk, Navarro pa 11. Pri Franciji je razočaral zvezdnik iz NBA Tony Parker s 6 točkami. Turiaf jih je zbral 12.

Slovenci jutri proti Hrvatom

Slovenci so po treh zmagah v Lodzu danes prispeli v Katowice, kjer jih v petek ob 21. uri čaka četrtfinalna tekma 36. EP proti Hrvaški. Slovenija je glede na do sedaj prikazane igre brez dvoma favorit v tem dvoboju, a to nehvaležno vlogo bo morala potrditi na parketu dvorane Spodek. Boštjana Nachbarja boli zapestje, a njegov nastop zaenkrat ni vprašljiv.

Od petka dalje gre zares. Slovenija je na Poljsko prišla po kolajno in do nje jo zdaj loči le še nekaj korakov. Prvi je Hrvaška. Možni tekmeci v finalu so Španci, Grki, Francozi ali Turki.

Spomin na 2005 in 2007 kot opozorilo

Desetdnevne blesteče predstave na Poljskem lahko hitro izgubijo sijaj, če bi se četi selektorja Jureta Zdovca v petek zvečer zalomilo v dvoboju z večnim sosedskim rivalom. Slovenija je bila v podobnem položaju že na preteklih dveh evropskih prvenstvih. Odlično je odigrala predtekmovalni del, tako v Beogradu 2005 kot v Alicanteju in Madridu 2007, nato pa v odločilni bitki za vstop med štiri najboljša moštva doživela poraza proti Nemčiji ter pred dvema letoma z Grčijo, potem ko je imela sredi zadnje četrtine kar 16 točk prednosti.

"Tisti dve prijateljski tekmi s Hrvaško v pripravljalnem obdobju sta zdaj povsem brezpredmetni. Že tedaj sem slutil, da se bomo s Hrvati srečali na eni od odločilnih tekem. Tako pač je in na žalost se ne da nič spremeniti. To je tekma, ki jo moramo dobiti,"pravi slovenski strateg, ki si od vsega najbolj želi, da bi se njegovi poškodovani igralci začeli vračati v postavo oziroma da bodo Boštjana Nachbarja čim prej minile bolečine v desnem zapestju. Dravograjčan je v zadnji sekundi zadnje tekme proti Turčiji padel na zapestje, ki ga danes precej boli, šele prihodnje ure pa bodo pokazale, v kakšnem stanju bo Nachbar pred tekmo ob 21. uri.

Za Domna Lorbka je zelo verjetno, da bo zaigral proti Hrvaški, saj bi z njim lahko Zdovc tvegal že proti Turčiji, a ga je raje odpočil in privarčeval za naslednje dvoboje. Glede Gorana Dragića je položaj nekoliko bolj negotov, saj gre za delikatno poškodbo kolena, zato bo zdravniška služba odločitev o njegovem igranju sporočila šele na dan tekme, primer Matjaža Smodiša pa je vsem dobro znan. Če bo kapetan pripravljen za vstop v igro, torej da na dan tekme ne bo imel bolečin v hrbtu, ga bo Zdovc z veseljem poslal na parket.

Jure Zdovc je že nekaj dni pred zadnjimi tekmami po skupinah slutil, da se bo v četrtfinalu srečal z eno od reprezentanc, ki ne blestijo in se bodo skozi šivankino uho prebile naprej. Dejal je, da sistem ni pravičen, kajti v eni tekmi se lahko vrneš med žive, ali pa pokoplješ dosedanje delo in sanje."Hrvaška ima težave in bo proti nam reševala kožo, zato bo sila nevarna. Mi moramo vztrajati pri svoji igri, dati maksimum od sebe in skupaj z navijači prestopiti mejo četrtfinala," pravi zdaj Zdovc.

Nachbar: Hrvati ali Irci, vseeno

Na težave Hrvaške, ki je v šestih tekmah zmogla tri zmage in to proti reprezentancam iz drugega kakovostnega razreda (Izrael, Makedonija, Nemčija), se ne ozira niti Boštjan Nachbar. "Za seboj imamo zmagoviti niz. Smo zelo samozavestni, nimamo nobenega strahu in s težavami drugih se ne ukvarjamo. Na Poljsko smo prišli zaradi te tekme in zanima nas samo zmaga. Seveda pa ne bo lahko. Nobena tekma ni lahka, pa naj bo na drugi strani Hrvaška, Grčija, Švedska ali Irska,"pravi Nachbar.

Na tribunah šesti igralec

 

Slovenija bo imela v Katowicah tudi eno zelo pomembno prednost v primerjavi z ostalimi reprezentancami. To so njeni zvesti navijači. Zdaj ko je Litva že odpotovala domov, je jasno, da nobena od osmih reprezentanc ne bo imela takšne podpore kot Slovenija. Zaradi bližine Nemčije in dobre igre bodo v Katowice zagotovo pripotovali Turki, nekaj malega bo Grkov, Špancev bo za vzorec, ostale ekipe pa se bodo morale zanesti predvsem nase. Slovenija bo imela na svoji strani približno 2.000 navijačev.

 

Lahko si le predstavljamo njihovo veselje, če bo Slovencem v petek uspel zgodovinski preboj v polfinale. Ne le, da bo naslednja dva dneva vsa Slovenija dihala z njimi, zanje bo lahko navijala tudi na naslednjih dveh velikih tekmovanjih. Na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Turčiji, se bo s Poljske uvrstilo prvih šest reprezentanc brez Turčije, udeleženci SP iz Evrope pa bodo hkrati neposredno uvrščeni na naslednje evropsko prvenstvo 2011 v Litvi.


Četrtfinale

Srbija : Rusija 79:68

Španija : Francija 86:66

Turčija : Grčija petek, 18.15

Slovenija : Hrvaška, petek, 21.00