Euro 2016: ob Angležih v izločilne boje tudi debitant Wales

Valižani so v tretjem dvoboju odpravili Rusijo s 3:0 in končali kot zmagovalci skupine B, Anglija in Slovaška brez golov.

Objavljeno
20. junij 2016 18.09
Posodobljeno
20. junij 2016 20.45
SOCCER-EURO-RUS-WAL/
J. P.
J. P.

Ljubljana - Iz skupine B nogometnega evropskega prvenstva v Franciji sta se v izločilne boje neposredno uvrstila oba otoška predstavnika. Anglija je v osmini finala pričakovano, saj je edina v skupini ostala neporažena, kar pa ji vseeno ni zadostovalo za prvo mesto, prehitel jo je namreč Wales, ki je danes s 3:0 izprašil nebogljene Ruse, ki se torej niso poslovili zaradi navijaških izgredov, temveč zaradi pomanjkanja točk. Osvojili so eno samo in zasedli četrto mesto, medtem ko tretjeuvrščena Slovaška, ki se je danes z Angleži razšla brez zadetkov, za preboj v drugi krog tekmovanja še trepeta.

Izbranci selektorja Roya Hodgsona so za potrditev osmine finala potrebovali točko - in vknjižili so jo. Njihova začetna enajsterica je bila nekoliko nenavadna, saj je bila v njej več kot polovica svežih obrazov, na klopi je med drugim ostal tudi Wayne Rooney. Angleži so bili vso tekmo boljši, čemur pritrjujejo tudi 58-odstotna posest žoge ter razmerja sproženih strelov v okvir vrat (5:2), podaj (554:369) in predvsem kotov (kar 11:0). Najlepši priložnosti sta že v prvem polčasu zapravila Jamie Vardy in Adam Lallana.

Nova izjemna predstava pa se je posrečila Walesu, ki je naposled favorizirane otoške sosede na razpredelnici prehitel za točko. Že v prvem polčasu neenakovrednega obračuna z Rusi sta se med strelce vpisala Aaron Ramsey in Neil Taylor, po glavnem odmoru je zasluženo zmago s svojim tretjim golom na turnirju, v vsakem dvoboju je prispeval po enega, potrdil Gareth Bale, ki je ta čas sam na vrhu lestvice najboljših strelcev letošnjega eura. Valižane zdaj v osmini finala čaka ena od tretjeuvrščenih zasedb, Angleže pa druga najuspešnejša ekipa skupine F.

SLOVAŠKA : ANGLIJA

Angleški selektor Roy Hodgson, ki velja za enega najbolj konzervativnih na euru, se je tokrat odločil za popolno prevetritev začetne enajsterice, ki jo je več kot polovično zamenjal in vanjo postavil kar šest novih obrazov. Med njimi je bil tudi Jack Wilshere, ki je nazadnje dvoboj začel lanskega junija, ko je k zmagi s 3:2 nad Slovenijo v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo prispeval dva gola. Še zanimivost: Jamie Vardy je v majici z državnim grbom letos v petih tekmah zabil kar štiri zadetke.

V prvem polčasu so bili agilnejši in nevarnejši Angleži, ki pa žoge niso znali spraviti za hrbet Matuša Kozačika, ki se je zelo izkazal predvsem v 18. minuti, ko je nevarno poskusil Vardy, in v 33. minuti, ko je zaustavil še strel Adama Lallane. Tik pred odhodom na odmor se je v resni priložnosti znašel še Jordan Henderson, vendar pa slovaškemu čuvaju mreže ni bilo potrebno posredovati, saj je to namesto njega storil že eden od branilcev. Slovaki v prvem delu niso sprožili v okvir tekmečevih vrat.

V prvem polčasu niso izbranci selektorja Jana Kozaka zmogli niti enega dotika v kazenskem prostoru Angležev, ki so na nasprotni strani nanizali 19 dotikov, manjkala pa jim je pika na i. V 52. minuti bi se jim neučinkovitost kaj kmalu maščevala, saj si je Chris Smalling privoščil hud spodrsljaj pri ustavljanju žoge, ki mu jo je z noge snel Robert Mak in le njegovi nespretnosti so se Angleži lahko zahvalili, da tedaj niso zaostajali. Na drugi strani se je v protinapadu Nathaniel Clyne znašel sam pred Kozačikom, ki pa je spet instinktivno posredoval.

RUSIJA : WALES

Wales, ki je prvenstvo odprl z zmago nad Slovaško, nato pa nesrečno pokleknil v otoškem derbiju pred Anglijo, ki si je tri točke zagotovila z golom v drugi minuti sodnikovega dodatka, je začel podjetno in obetavno, z željo, da bi čimprej razrešil vse dvome o zmagovalcu. Tako je moral že v njegovem prvem napadu Igor Akinfejev prvič na resno preizkušnjo. Prvi zvezdnik Gareth Bale se je sprehodil skozi nasprotnikovo obrambo in natančno sprožil, a je bil čuvaj mreže dovolj priseben, da je z lepo obrambo preprečil zgodnjo spremembo izida.

Ni pa je mogel v enajsti minuti. Rusi so izgubili žogo na sredini igrišča, do nje se je dokopal Joe Allen in jo takoj globinsko oddal pred tekmečev kazenski prostor, kamor je zadosti hitro utekel Aaron Ramsey, ki se je spretno izognil prepovedanemu položaju, se znašel iz oči v oči z Akinfejevom in ga z rahlo dvignjeno žogo tudi matiral. Zanimivo: v prvem dvoboju je Bale mrežo Slovaške načel v deseti minuti, Ramsey pa rusko mrežo zgolj minuto pozneje.

Toda že devet minut pozneje je bila razlika podvojena. Vnovič so Rusi izgubili žogo in ponovno so Otočani izigrali njihovo obrambo, Gareth Bale je mojstrsko podal v prazen prostor, kamor je pritekel Neil Taylor in se sam znašel pred vratarjem, ki je njegov prvi poskus še odbil, a se je branilcu Swanseaja žoga spet skotalila na nogo, v drugo pa je bil učinkovitejši. Skupaj je bil to že četrti zadetek Walesa v prvih polčasih tekem v Franciji. V tem pogledu je celo najučinkovitejše moštvo na turnirju.

                             

In namesto da bi Rusi po zaostanku vse sile usmerili v napad in vendarle skušali zrežirati čudež, so sredi drugega polčasa še tretjič dobili po glavi. Tokrat se je strelec prvega gola na tekmi Ramsey izkazal kot podajalec, našel je Realovega zvezdnika Garetha Bala, ki je zadel še v tretjem dvoboju na prvenstvu in tako postal zaenkrat najučinkovitejši strelec eura. Zanimivo: Wales je dotlej sprožil že kar enajst strelov v okvir Akinfejevih vrat, trikrat se mu je obrestovalo!

Bale je postal prvi nogometaš na euru po Milanu Barošu in Ruudu van Nistelrooyu leta 2004, ki je zadel v treh zaporednih obračunih.

SKUPINA B

Slovaška : Anglija 0:0 (0:0)

Slovaška (4-5-1): Matuš Kozačik, Tomaš Hubočan, Jan Durica, Martin Škrtel, Peter Pekarik, Vladimir Weiss, Marek Hamšik, Viktor Pečovsky, Juraj Kucka, Robert Mak, Ondrej Duda. Selektor: Jan Kozak.

Anglija (4-3-3): Joe Hart, Ryan Bertrand, Chris Smalling, Gary Cahill, Nathaniel Clyne, Jack Wilshere, Eric Dier, Jordan Henderson, Daniel Sturridge, Jamie Vardy, Adam Lallana. Selektor: Roy Hodgson.

Rusija : Wales 0:3 (0:2)

Strelci: 0:1 - Aaron Ramsey (Joe Allen, 11.), 0:2 - Neil Taylor (Gareth Bale, 20.), 0:3 - Gareth Bale (Aaron Ramsey, 67.).

Rusija (4-2-3-1): Igor Akinfejev, Dmitrij Kombarov, Sergej Ignaševič, Vasilij Berezucki, Igor Smolnikov, Denis Glušakov, Pavel Mamajev, Aleksandr Kokorin, Roman Širokov, Fjodor Smolov, Artjom Dzjuba. Selektor: Leonid Slucki.

Wales (5-3-2): Wayne Hennessey, Neil Taylor, Ben Davies, Ashley Williams, James Chester, Chris Gunter, Aaron Ramsey, Joe Ledley, Joe Allen, Sam Vokes, Gareth Bale. Selektor: Chris Coleman.

KONČNI VRSTNI RED SKUPINE B

1. Wales 3 2 0 1 6:3 6

2. Anglija 3 1 2 0 3:2 5

_____________________
3. Slovaška 3 1 1 1 3:3 4

_____________________
4. Rusija 3 0 1 2 2:6 1