Azzurri se v Bonifiki počutijo kot doma

Skupina D: na tribunah v Kopru čedalje več Italijanov. Turkom grozi zgodnje slovo od EP.

Objavljeno
06. september 2013 11.00
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Koper – Ob finski in grški košarkarski reprezentanci je po dveh tekmah v skupini D še neporažena tudi izbrana vrsta Italije. Čeprav »azzurrom« zaradi številnih poškodb in odpovedi pred začetkom evropskega prvenstva niso pripisovali prav veliko možnosti za odmevnejši dosežek, je dvomljivcev iz dneva v dan manj.

To je mogoče soditi tudi po številu italijanskih privržencev, ki jih je na tribunah dvorane Bonifika iz tekmo v tekmo več. Včeraj so svoje ljubljence ponesli do druge zaporedne zmage; po Rusiji (76:69) je padla še Turčija (90:75). »Če sem iskren, sem se počutil doma. Kamor koli sem se ozrl, sem videl naše navijače, kar niti ni tako presenetljivo, če vemo, da je italijanska meja od tu oddaljena le nekaj kilometrov,« je po novem uspehu razmišljal Pietro Aradori (Cantu), ki je s 23 točkami prispeval levji delež k prepričljivi zmagi Italijanov nad Turki.

Z le šestimi manj je bil znova zelo razpoložen Marco Belinelli (San Antonio), medtem ko je Luigi Datome (Detroit), drugi italijanski zvezdnik iz lige NBA, ki je bil še večer poprej najučinkovitejši mož na parketu (25 točk), včeraj vknjižil ničlo. »To je pač košarka. Kadar se kdo posebej izkaže na eni tekmi, kot se je Datome v sredo, so v nadaljevanju nasprotniki toliko bolj pozorni nanj. S tem pa se – ker dobijo več prostora – ponudi priložnost drugim v moštvu. Veseli me, da so to Aradori & Co. tokrat s pridom izkoristili,« je bil zadovoljen italijanski selektor Simone Pianigiani.

Ob tem je priznal, da se je bilo po uvodni zmagi težko psihično pripraviti za nov zahteven dvoboj. »Zavedali smo se, da bomo težko ponovili predstavo, ki smo jo prikazali proti Rusom. Na srečo pa smo ostali osredotočeni na našo nalogo, ki smo jo spet opravili zelo dobro, čeprav še ne brezhibno. Vsekakor imamo še rezerve,« je omenil »glavni in odgovorni« v reprezentanci naših zahodnih sosedov, ki je v Kopru presenetila že mnoge.

»Po čudnem poletju, ki smo ga imeli, pravzaprav nihče ni verjel v nas. A prvenstvo se je komaj dobro začelo; pred nami so še tri tekme, na katerih moram prav tako ostati zbrani čisto do konca. Vse je še mogoče: tako za nas kot tudi za druge,« je opozoril Pianigiani, ki po današnjem prostem dnevu v skupini D jutri pričakuje zelo težak dvoboj tudi s Finci.

»Name so naredili velik vtis že na prijateljskih tekmah. Njihova velika prednost je ta, da že dolgo igrajo skupaj in se tako odlično poznajo. Krasi jih izjemen moštveni duh,« je prednosti »Suomijev« izpostavil italijanski selektor, s katerim se je strinjal tudi Aradori: »To bo zahteven dvoboj in še zdaleč ne pričakujem lahke zmage. Lahko obljubim le, da si bomo na vse pretege prizadevali nadaljevati naš niz.«

Na nasprotni strani pa želijo Turki po drugem zaporednem porazu čim prej prekiniti svojo negativno serijo. »Težko je,« sta bili v mešani coni prvi besedi povsem skrušenega Hidayeta Türkogluja, s štiriintridesetimi leti najizkušenejšega v turški reprezentanci, ki ji v primeru jutrišnjega neuspeha proti Grkom grozi zgodnje slovo od EP. »Ne vem, kaj je narobe. Če bi vsaj poznali odgovor, bi nam bilo veliko lažje, saj bi vedeli, na čem moramo delati, tako pa ... Zares nam ni lahko, mene pa takšni porazi še posebej bolijo. Upam, da nam bo premor koristil,« zvezdnik Orlanda, ki si sicer že od leta 2000 služi mastne denarce v ligi NBA, še ni izgubil upanja, da se bo s soigralci vendarle izognil brodolomu na slovenski obali.