Begić minister za obrambo, brata Dragić za napad

Nov uspeh v boju za četrtfinale: Slovenija zadala prvi poraz Italiji in si pred tekmo z Grčijo popravila položaj v skupini F.

Objavljeno
13. september 2013 09.51
Košarka Slovenija Italija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Na evropskem prvenstvu ni več neporaženih reprezentanc, za kar gre zasluga slovenskim košarkarjem. V dvoboju z Italijo so se odkupili za poraza s Hrvaško in Poljsko ter poželi odobravanje navijačev, ki so vseh 40 minut vztrajali na nogah. Toda nadaljevanje ne bo nič lažje. Jutri Slovenijo čaka Grčija, ki je premagala Španijo in dobila nov zagon.

»Da bi lahko po dveh porazih vnovič vzpostavili zmagovalni ritem, si moramo izbiti iz glave, kako smo Italijane ugnali tik pred EP. Tokratna tekma bo povsem drugačna,« so tudi včeraj ponavljali slovenski košarkarji, potem ko so slišali za razplet popoldanskega dvoboja med Grčijo in Španijo. Ker bi novo razočaranje resno ogrozilo njihove možnosti za napredovanje med najboljšo osmerico, se ni bilo lahko lotiti zahtevnih tekmecev, ki so ob petih koprskih uspehih prikazali izjemno zrelost in vešče izkoriščali svojo kombinatoriko. Tehnično-taktični razpon njihovega moštva je večji od slovenskega, zato so si morali naši košarkarji prizadevati, da bi uveljavili svoje prednosti, predvsem hitrost in višino.

Božidar Maljković je pred tekmo očitno ocenil, da slovenska zasedba potrebuje svež zagon, zato je premešal začetno peterko. Poleg Gorana Dragića in Mirze Begića je vanjo prvič na EP uvrstil Nebojšo Joksimovića in Boštjana Nachbarja ter drugič Domna Lorbka. Cilj rokad je bil dolgoročno obremeniti ključne italijanske strelce bodisi z izmenjavanjem branilcev in kril ob Marcu Belinelliju in Pietru Aradoriju bodisi z Nachbarjevim napadalnim pritiskom na Luigija Datomeja. Uvodne minute zato še niso mogle prinesti takojšnjih sadov. Dobro pokriti Belinelli (ob polčasu iz igre 1:7) resda ni mogel do ugodnega meta, zato pa so bili zelo natančni drugi italijanski košarkarji. Postavili so se v svoj značilni široki ustroj s štirimi možmi daleč od obroča in centrom Marcom Cusinom tik pod njim ter uspešno pletli mrežo, ki jim je prinesla uvodno prednost 14:9 in 21:16.

Do tedaj sta vse slovenske koše iz igre dosegla G. Dragić in Nachbar, zato so gledalci nestrpno pričakovali točke drugih košarkarjev. »Azzurri« so namreč kolegialno zadevali kot za stavo; v prvem polčasu so metali za tri točke kar 7:11 (Datome 3:4, Alessandro Gentile 2:2). Dočakali so jih z vstopom Jake Lakoviča na mesto organizatorja, Gašperja Vidmarja in Zorana Dragića in v 12. minuti je Slovenija že vodila s 25:21. Tik pred glavnim premorom pa je bilo že 43:36, saj se je v napad dejavno vključil Mirza Begić, ki je do tedaj skakal, vzpostavljal red v obrambi in podelil tri dragocene blokade.

Zelo obetavno je Slovenija začela tudi tretjo četrtino in vodila z 48:41. Toda tedaj je Italijane vrnil v igro Jaka Blažič. Po prejeti »banani« je živčno odrinil Aradorija in si prislužil nešportno osebno napako. Gostje, ki so sinoči zgrešili le en prosti met (19:20), so kajpada izkoristili oba poskusa, Datome pa je s svojo četrto trojko izenačil rezultat na 48:48. Niti takojšnji niz 10:0 niti prednost 67:57 v 33. minuti pa še nista prinesla omembe vrednega olajšanja na polnih tribunah.

Naši košarkarji so sicer vse bolj prevladovali v skoku, ujeli 14 žog pod tekmečevim obročem in z njimi dosegli 17 žog iz »drugih akcij«, skupno pa dosegli kar 46 točk iz rakete (Italija 22). Toda košarkarji selektorja Simoneja Pianigianija so bili uspešnejši pri poskusih od daleč in prostih metih, presenetljivo gladko pa tudi pri točkah iz nasprotnih napadov (7:2). Ko so se dve minuti in 15 sekund pred iztekom igralnega časa približali na 72:75, pa sta stvari vzela v roke brata Dragić. Zoran (15 točk in 10 skokov) je z dvema košema povečal naskok na 79:75, Goran (23 točk in 6 asistenc) pa se je samozavestno spustil v zaključne dvoboje s starim znancem iz lige NBA Belinellijem. S prodorom je 45 sekund pred koncem povišal na 81:75 in se za konec oddolžil bučnim navijačem s trojko. Pred odhodom domov so potrebovali le še ritme Golice.

Božidar Maljković je priznal: »Ker smo se pred kratkim z Italijani pomerili v Kopru, tedaj pa so oni nastopili brez Datomeja, nam po psihološki plati ni bilo lahko. Tekmec je imel razpoložene strelce, mi pa v Begiću avtoriteto pod košem. Tudi Zoran je zbral deset skokov, zelo pomembno je, ko en igralec ubije tekmečevo obrambo. Zaradi takšnih podrobnosti smo zmagali, smo pa porabili veliko energije. Morali bomo še popraviti napad.«

Goran Dragić je dodal: »Tekma je bila težka za obe moštvi, saj imajo Italijani zelo pametno moštvo. Ključ do uspeha sta bila obramba in skok, kar se vidi iz številk: 44 skokov za nas, 29 za njih. Mirza je bil pravi čuvaj koša. Super zmaga, a jo moramo takoj pozabiti.«

Simone Pianigiani se je pridušal: »Naša težava je bila, da nismo imeli skoka, v drugi četrtini pa se tudi nismo dobro upirali. Tekma je bila v skladu s slovenskim slogom igre zelo naporna. Očitno je bil Belinelli tarča obrambe gostiteljev. Hoteli smo igrati dobro, a v takšnem vzdušju to ni mogoče.«