Bo res najbolje, ko bo šlo zares? Pred vrati je Italija!

Slovenija je iz Celja prinesla zmago nad Španijo in poraz s Hrvaško, danes na vrsti Italija, edino neporaženo moštvo na EP.

Objavljeno
11. september 2013 22.38
Goran Dragić med tekmo EP Slovenija Češka,Celje Slovenija 09.09.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – »Naj vas ne skrbi. Ko bo šlo zares, bomo igrali najbolje,« so zagotovili slovenski reprezentanti po slabi predstavi proti Poljski. In drevi ob 21. uri bo v dvoboju z Italijo prišel trenutek, ko bodo lahko začeli izpolnjevati obljubo. Za zanesljivo uvrstitev v četrtfinale bodo namreč potrebovali še dve zmagi v treh nastopih drugega dela EP.

Celjski uspeh nad Španijo bo treba v Stožicah izdatno oplemenititi, čeprav sta na zadnjih treh EP za preboj med najboljšo osmerico vedno zadoščali že dve zmagi. Toda ob takšnem iztržku se morajo moštva sprijazniti, da jih bo v četrtfinalu čakal najboljši tekmec iz sosednje skupine. Slovenija je v Litvi 2011 izgubila le eno tekmo uvodnega kroga (proti Rusiji), v drugem dve (proti Grčiji in Makedoniji) in kot četrta v svoji skupini se je morala postaviti po robu tedaj nepremagljivi Španiji. Tako dominantnega moštva na letošnjem EP ni, kar pa ne pomeni, da razlike med moštvi niso vidne že od daleč.

Pred našimi košarkarji je zelo podoben scenarij kot pred dvema letoma. Tudi v Stožice so se preselili z eno zmago popotnice, skupina drugega kroga pa je domala identična: le senzacijo EP 2011 Makedonijo je zamenjala Italija, ki letos edina še ni okusila poraza in je potrdila, da pripravljalni rezultati nimajo logične zveze z resnimi tekmami. »Azzuri« so pred EP dobili le pet od enajstih dvobojev in klonili v Kopru proti Sloveniji s 84:92 (Belinelli 18, Gentile 17, Cusin in Mancinelli po 12; G. Dragić in Nachbar po 19, Murić 13, Vidmar 12), še preden so ostali brez poškodovanega kapetana Stefana Mancinellija, zato se ponujajo kot prva možna žrtev. Druga bi lahko bila Finska – če le ne bo kdo vnovič ocenil, da tekma zadnjega kola ni pomembna –, najtrši tekmeci pa bi utegnili biti Grki, čeprav so prišli v Ljubljano z ničlo v malhi. Toda njihovih izkušenj in taktičnih veščin, ki so vedno zelo neprijetne za slovensko reprezentanco, nikoli ne kaže podcenjevati.

Za naše moštvo bo predvsem pomembno, da se bo vrnilo k svojemu slogu igre: agresivni obrambi, ustvarjalni hitrosti in nasprotnim napadom. V tem primeru bo lahko preskočilo vse tri uvodne stožiške ovire. Ker slovenskim košarkarjem igralni slog (in tehnično-taktične omejitve) jemlje veliko moči, jim bo bržkone pomagal tudi prosti dan po sleherni tekmi drugega kroga EP. Zato se bodo lahko danes z vso močjo lotili Italijanov, pri katerih se vse vrti okoli branilca San Antonia, Marca Belinellija. Italijani so doslej uspešno prebrodili pomanjkanje centrov ter igrajo zelo učinkovito v napadu (s povprečjem 78,2 točke so tretji na EP) in v obrambi (s 67,8 prejete točke so 4.), blestijo pa predvsem pri metih za tri točke. Doslej so jih izkoristili kar 46,3 odstotka in prekašajo vse reprezentance. Hkrati pa igrajo zelo preudarno in izgubljajo le deset žog na tekmo, s čimer so najmanj razsipni med preživelimi moštvi.

»Pripravili smo podroben načrt, ki pa ga seveda ne smem razkriti. Poleg Belinellija je zelo nevaren tudi Pietro Aradori, pomemben mož pa je Luigi Datome, krilo, ki igra na položaju krilnega centra. V Kopru ni nastopil, tokrat pa se ga bomo morali paziti. Italijani lahko zaradi svojih značilnosti vzpostavijo zelo dobro igralno geometrijo, ki se dobro znajde pri pick'n'rollu',« pojasnjuje slovenski selektor Božidar Maljković.

Goran Dragić dodaja: »V Kopru sta obe moštvi marsikaj prikrili, zato moramo pozabiti na tisto tekmo, med katero smo vodili tudi za 15 točk. Italijani igrajo zelo široko, vsi zunanji košarkarji se postavijo meter, dva za črto za tri točke in poskušajo s 'pick'n'rollom'. Zabadajo v sredino rakete, si delijo uporabne podaje in že so pri metu. Tudi pri nasprotnih napadih so dokaj uspešni, težave imajo le pri vračanju v obrambo, kar bomo poskusili izkoristiti. Prav tako nimajo udarne centrske linije, zato bomo težišče napadov verjetno spustili nekoliko bližje košu.«


Strelci za italijansko reprezentanco ob petih zaporednih zmagah v prvem delu EP: Belinelli (igral na 4 tekmah) povp. 15,8, Gentile 14,4, Aradori 13,6, Datome 12,2, Cinciarini 7, Melli 6,6, Cusin 5,4, Diener (3) 3,3, Vitali 2,4, Rosselli (4) 1,5, Poeta 0,8, Magro (2) brez točke. Najboljši skakalci so Datome (5,4), Cusin (5) in Belinelli (4), prvi podajalci Diener (2,7), Belinelli (2,5) in Aradori (2).