Brez posledic za Srbe po šoku z Ukrajino

Skupina E: Litva, Francija in Srbija četrtfinalistke, jutri odločitev o zadnji potnici: Ukrajina ali Latvija?

Objavljeno
14. september 2013 02.38
BASKET-EURO-2013-FRA-LAT
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Le kdo si je mislil, da bodo čast tivolske predskupine rešili prav Ukrajinci, ki so doživeli blamažo z minus 34 proti Latviji? Z zmago proti Srbiji so pripravili novo presenečenje eurobasketa, morda celo največjega, in znova oddali kandidaturo za četrtfinale, o čemer bo bržčas odločala jutrišnja tekma z Litvo.

Srbi so bili na tekmi z Ukrajinci podobno motivirani kot Slovenci proti Poljakom, a so se za razliko od gostiteljev igrali z ognjem. Če bi kasneje pred tem neprepričljivi Francozi izgubili še proti Latviji, bi si namreč morali reševati kožo prav proti evropskim podprvakom. Ukrajinci so vodili skoraj vso tekmo, ko so naposled Srbi uvideli, da je vrag vzel šalo, pa je naturalizirani Eugene Jeter odigral simultanko v končnici, v treh minutah zadel dve trojki, koš s polaganjem, ukradel žogo in izsilil prekršek, ki ga je kaznoval s prostim metom. Zbral je 20 točk, le eno manj kot Maksim Kornijenko, s katerim sta dosegla natanko polovico ukrajinskih točk.

Ukrajinci so tako po zmagah proti Izraelu, Nemčiji, Belgiji in Veliki Britaniji uprizorili še največji podvig. A četrtfinale je še vedno precej daleč – najbrž bo treba premagati še Litvo. Na vprašanje, kje vidi morebitno prednost Ukrajine, je bil selektor Mike Fratello jedrnat: »Nikjer.« A kar tako se legendarni trener iz lige NBA že ne bo vdal. »Košarka je tako čuden šport in zato tudi tako lep. Latvija nas je 'nokavtirala', tokrat pa se nam je izšlo vse po željah. Žoge so šle čudežno skozi obroč, odbijale so se nam v roke,« se zasuka kolesa sreče ni branil Američan, ki Ukrajino vodi tretje leto in je že dosegel svojevrsten uspeh, saj se je prvič prebila v drugi del. Zdaj se ji ponuja četrtfinale in četudi ji ne bi uspelo, bi ostala v igri za neposredno uvrstitev na SP v Španiji, kar bi bila najboljša napoved domačega eurobasketa 2015.

Srbom se ležernost ni dosti maščevala. Rešili so jih Francozi, ki so končno pokazali boljšo igro in zanesljivo ugnali Latvijo. Dušan Ivković je morda to predvidel in tudi zato dobro skrival jezo, ki se je gotovo kuhala v njem: »Čestitke mojemu prijatelju Miku. Moja ekipa je mlada in močno niha. Tekmecem smo sami vlili dozo samozavesti, ki se je potem le še stopnjevala. Premalo točk smo dosegli po skokih v napadu, na koncu pa nas je pokopalo slabo izvajanje prostih metov (zgrešili so jih kar 12, op. p.).«

Srbija, Litva in Francija bodo zanesljivo nastopile v izločilnih bojih, vprašanje je le, kako se bodo razporedile ter predvsem, ali bo tam Ukrajina ali Latvija. Čeprav zaostaja za točko, ima boljše možnosti slednja, saj jo jutri čaka tekma z nekonkurenčno Belgijo, Ukrajina pa bo težko uprizorila še en podvig. Toda zdaj nihče več ne ve, kakšnega aduta ima v rokah trenerski maček Fratello …