Čehi se jim že naselili v glave

Povratnik v reprezentanco Nebojša Joksimovič z uvodno tremo že opravil. Še natanko teden dni do uvodne tekme.

Objavljeno
28. avgust 2013 14.00
Košarkarska tekma med Slovenijo in Italijo v Kopru 24.avgusta 2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Še natanko teden loči slovenske košarkarje od uvodne tekme EP s Čehi, pred odločilno selitvijo na Štajersko pa jih čaka še zadnji sklop priprav v Kranjski Gori, kamor je včeraj prvič po končnem krčenju seznama kandidatov odpotovala zgolj izbrana dvanajsterica. Nebojša Joksimovič pa še pred dvema mesecema ni računal niti na povabilo na priprave.

Tudi zato je med zadnjima tekmama v domačem Kopru moral plačati davek na dolg reprezentančni post, saj so se mu roke pred tekmama tresle kot prvošolčku pred prvim vstopom v razred, kar je bila zanj bržkone tudi že prava lekcija tega, kako bo v celjskem Zlatorogu, kjer bodo tribune pokale pod pričakovanjih povečini slovenskih navijačev.

»Imel sem ogromno tremo, saj sem v Bonifiki igral prvič po sedmih letih, nazadnje med pripravami za SP 2006. Umiril sem se šele na parketu, pred tekmo sem bil povsem na trnih. Povsod je čutiti, da se EP bliža z veliko naglico in če se je že med pripravljalnimi nastopi čutilo, da popolne sproščenosti le ni bilo, kaj bo šele, ko bo šlo zares,« se kot vsi v moštvu zaveda velikega izziva, s katerim se bodo spopadel od naslednjega tedna.

»Že za tekmo z Italijo smo se dogovorili, da bomo igrali, kot da gre že zares. Zavzeto, borbeno, z nabojem, ki naj bi ga čutili tudi med EP. Mislim, da je bilo to tudi opazno, saj je bila za nas pomembna vsaka žoga, vsak met. V Kranjski Gori bo sicer sledil zadnji del priprav pred selitvijo v Zreče, popravki zadnjih napak, izboljšave, predvsem zdaj ne bo več treh peterk, s katerimi smo vadili doslej,« Joksimovič priznava, da jim ne glede na še teden priprav misli že uhajajo k odprtju EP in Čehom, glavni videokoordinator Chris Michael Thomas namreč že pridno nabira posnetke tekmecev z vseh koncev, četudi bodo Čehi danes in jutri v Bruslju igrali še zadnji dve pripravljalni tekmi z Belgijo. »A od prve tekme nas loči le še teden in misli moramo počasi preusmeriti, pri čemer Čehov ne gre podcenjevati, kaj takšnega bi vsakega drago stalo. V naši skupini namreč ni avtsajderjev,« opozarja Joksimovič.

Primorski košarkar, ki je zadnja leta prebil v Srbiji in BiH, od jeseni pa bo nosil dres Uniona Olimpije, uživa v vsakem trenutku letošnjega velikega projekta. Četudi je za njim že več kot mesec reprezentančnega drila, je tudi včeraj spomnil, da ga je vabilo selektorja Božidarja Maljkovića presenetilo. »V reprezentanci sem bil pred sedmimi oziroma osmimi leti, ko smo bili peti na EP v Beogradu in za menoj je odtlej dolgo obdobje kariere. Letos sem se povsem nepričakovano spet znašel v moštvu zaradi odpovedi drugih, a ob vabilu nisem okleval. Sebe pač ne postavljam v ospredje, tu bo celota tista, ki bo dosegla rezultat. Mi pa na prvi tekmi z Ukrajino ni bilo lahko vstopiti v igro, spomnim se, da sem nepričakovano menjal Gorana Dragića. Odtlej pa sem zadovoljen s tem, kar sem pokazal,« je prepričan 31-letnik, ki je zato brez težav sprejel tudi spremembo svoje vloge v moštvu, potem ko se je po zdravstvenih tegobah v igralni ritem vrnil kapetan Jaka Lakovič.