Celjski gostinci so kar zadovoljni

Celje: navijaška cona ostaja, danes se obeta novo obleganje.

Objavljeno
10. september 2013 19.34
Slovenski navijači pred tekmo Slovenija Gruzija,Celje Slovenija 07.09.2013
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje – Na občinskem zavodu Celeia pravijo, da so v času prvenstva v in okoli uradne navijaške cone na Krekovem trgu v središču mesta našteli 20.000 obiskovalcev, na tridnevnem festivalu še enkrat toliko, že od danes pa so hoteli spet polni, začenja se MOS.

Po podatkih celjskega Turistično informacijskega centra je bilo v Celju med prvenstvom največ slovenskih navijačev, izmed tujcev pa so bili najbolj številčni iz Poljske, Gruzije in Češke. Manjkali niso niti navijači drugih udeleženk prvenstva, ki sicer niso igrale v celjski predtekmovalni skupini, našteli pa so tudi kar nekaj gostov iz držav, ki se sicer prvenstva niso udeležile – iz Avstrije, Portugalske, Slovaške ...

Celje je razmeroma pozno prevzelo vlogo gostitelja prvenstva, zato pa je po prvih ocenah priložnost kar najbolje izkoristilo. Ob okoli 30 gostinskih lokalih, ki so bili v središču mesta ter okoli dvorane Zlatorog odprti do jutranjih ur, so bile v mestu postavljene stojnice s turistično ponudbo turističnega območja Dežela Celjska, prodajalne spominkov v mestnem središču pa so bile prav tako odprte do pozno v noč. »Kolikšen je bil učinek, se bo pokazalo v prihodnosti,« so previdni v Zavodu Celeia.

Kaj pa gostinci? »V vseh naših lokalih smo s prometom zadovoljni, priprave in trud so se obrestovali. V nasprotju z ostalimi gostinci smo si zastavili realna pričakovanja, zato nismo razočarani,« odgovarja na posamezna godrnjanja gostincev, ki so pričakovali več zaslužka, direktor hotela Evropa Zoran Podkoritnik, pod katerega sodita še špageterija in picerija v bližini navijaške cone in bolj oddaljeni bar. Podkoritnik ponuja tudi razlago: »Potrošnja na gosta je iz leta v leto manjša. Kakšni bodo vzdušje, obisk in promet do konca prvenstva, pa je zelo odvisno od rezultatov naših košarkarjev.« Če bo slovenskim košarkarjem šlo dobro, bo še naprej polna tudi navijaška cona z neposrednimi prenosi tekem ter lokali v okolici. Z mestne občine so namreč sporočili, da so dobili dovoljenje prireditelja prvenstva in navijaška cona bo odprta vse do konca prvenstva v Ljubljani.

Zadovoljno je lahko tudi Veleposlaništvo republike Poljske, ki je za predstavitev Poljske v navijaški coni izbralo ponedeljek, ko sta igrali Slovenija in Poljska. Poljaki so zmagali, slovenski navijači pa se niso pretirano jezili, saj so se lahko tolažili z okušanjem poljskih specialitet.

Med prvenstvom je Celje, natančneje okolica malce oddaljenega Šmartinskega jezera, doživelo še eno invazijo obiskovalcev. Drugi glasbeni festival in žur Štimung fest je v dneh od četrtka do sobote prav tako obiskalo 20.000 ljudi, polovica v petek, ko je tam nastopila Severina. Celju pa se že od danes spet obeta obleganje, saj se začenja Mednarodni sejem obrti in podjetništva, na katerem v tednu dni pričakujejo približno 150.000 obiskovalcev.