Dragić ne bi menjal selektorja

»Selektorske volitve« konec leta, Božidarju Maljkoviću se je s koncem EP iztekla pogodba.

Objavljeno
22. september 2013 21.56
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Sobotna tekma za 5. mesto sicer ni prinašala nagrad v obliki odličij ali vozovnic za naslednja pomembnejša tekmovanja, a so slovenski košarkarji prepolnim Stožicam poklonili še zadnje darilo in domače EP sklenili s sedmimi zmagami v enajstih dvobojih. S tem se je tudi iztekla pogodba selektorju Božidarju Maljkoviću, ali bodo z njim nadaljevali tudi v novo obdobje, pa bodo pri KZS presojali šele ob izteku leta.

»Strokovni štab je izpolnil vsa pričakovanja in tudi Maljković je prepričal, da je strokovnjak s kilometrino in izkušnjami. Tudi igralci so verjeli, da ve, kaj dela. Vzeli si bomo nekaj mesecev časa za premislek, saj je žreb za svetovno prvenstvo šele v začetku leta 2014,« je direktor reprezentanc Matej Avanzo po tradiciji napovedal obdobje zatišja glede selektorskih »volitev«, pri katerih je Maljkovića pričakovano že podprl njegov najmočnejši člen Goran Dragić, ki si je včeraj javno zaželel, da bi srbski trener s Slovenijo nadaljeval tudi v novo obdobje. »Zlato pravilo je, da igralcev ne sprašujemo po njihovih željah, saj je njihovo delo, da se izkažejo na parketu, naše pa zunaj njega. Gre za vprašanje odgovornosti, saj za morebiten napačen izbor nato mi odgovarjamo in tega ne nalagamo na hrbte košarkarje,« je Avanzo izrazil optimizem glede prihodnosti tega rodu.

»Kar 27 ljudi je 66 dni zdržalo brez enega spora. Igralci so bili stalno na razpolago za vsako stvar, ne da bi zahtevali plačilo, pika na i je bil še zadnji sobotni sprejem, kjer jih je pozdravilo deset tisoč ljudi. S tem je bila pozabljena tudi grenkoba, da se nam niso izpolnile največje sanje. Če je še obstajal dvom o kultu reprezentance, tega zdaj ni več, prišli so tisti, ki so si to želeli,« je Avanzo potrdil, da so že v teh dneh začeli tudi s projektom svetovnega prvenstva 2014 in so v stikih z avstralsko, ameriško in špansko zvezo.

Maljković, ki je tri leta vodil slovensko reprezentanco s ciljem, da vrhunec doseže prav na domačem EP, pogodbo pa končuje s 7. mestom iz Litve ter 5. v Sloveniji, je potrdil, da si bo vsaj naslednja dva meseca odpočil od košarke. Je pa takoj pojasnil, da se od nje še ne bo poslovil, saj, kot pravi, drugega v življenju ne zna početi. »V teh dneh naj bi postal dedek, tako da bom nekaj časa dal tudi družini, ki me je malo videla. O selektorju pa mora razmisliti KZS. Morda moštvo potrebuje drugačen profil trenerja, v Evropi je veliko dobrih, pa tudi sicer sem pristaš tega, da se sproti dogovarjam za delo na nekem področju,« je Maljković razkril, da s seboj odnaša nekaj obžalovanj. V prvi vrsti to, da s consko obrambo niso poskusili v odločilni tekmi proti Franciji, ki je Slovenijo oddaljila od odličja.

»Morda bi nas Francozi 'ubili', a vsaj poskusili bi. Sem velik borec in strog do sebe, malo nam je na EP ponagajala sreča, malo tudi makedonski sodnik proti Hrvaški, za katerega po vseh ogledih posnetka tekme še vedno trdim, da to niso bile napake, ampak namerne odločitve. A zato ima reprezentanca s prebojem na SP vsaj en nov velik motiv. To je velika stvar, mnoga moštva so ostala za nami, le štiri pred nami. Se je pa izkazalo, da smo naredili dobro stvar, ko smo se odločili za empirične priprave, saj za višinske nismo imeli časa,« je dejal 61-letni Srb.

Pri tem mu je ušla, za zdajšnje krizne čase, tudi nekoliko nespretna primerjava. »Če bi ljudje v administraciji, bolnicah, rudnikih, poljedelstvu delali kot so minule tedne garali slovenski košarkarji, bi bila Slovenija sinonim za dobro organizirano in bogato državo. Zavestno sem letos širil bazo moštvo. Nachbar in Lakovič bi morda lahko igrala kakšno minuto več, a sem hotel, da imajo vsi isti pomen, kar se je ob velikih naporih potrdilo kot dobro razmišljanje. Po tej plati smo opravili dober posel, saj velik del moštva lahko še veliko napreduje in Slovenija ima zagotovo lepo prihodnost. Poleg tega smo bili ena redkih reprezentanc, ki je igrala s povsem svojimi košarkarji, nekatere druge države so se odločale državljanstva podeliti ameriškim košarkarjem, da so zapolnili luknje. Mi smo igrali čisto, je pa smešno, da se to dogaja in FIBA Europe bi po tej plati morala ukrepati,« je pojasnil Maljković.