Dragićeva lakota po zmagi je enaka kot v ZDA

Goran Dragić pod drobnogledom lige NBA, prvi mož Phoenixove stroke navdušen nad dirigentom slovenske igre.

Objavljeno
12. september 2013 10.51
Jeff Hornacek legenda NBA košarke,Celje Slovenija 09.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Redko se zgodi, da prvenstva stare celine v živo pospremi kakšen od trenerjev moštev iz lige NBA, so pa ob oglednikih redni evropski gostje podpredsedniki, tudi predsedniki klubov. A Jeff Hornacek se je pred trenerskim krstom pri Phoenixu oddaljil od tradicije in s tribun pospremil vse tri košarkarje, ki se bodo konec meseca vrnili k Soncem.

V Celju ni zamudil niti ene tekme slovenske reprezentance, glavna tarča njegovega zanimanja je bil Goran Dragić, s katerim bosta zdaj prvič sodelovala in bo motor njegove zasedbe. Potomec čeških izseljencev, njegovi stari starši so bili z Moravske, je prepričan, da je drugače, če svojega nosilnega košarkarja pospremi v živo, saj tako vidi vrsto odzivov in podrobnosti, ki na posnetkih ne pridejo do izraza. »Nisem okleval, ko me je športni direktor kluba Ryan McDonough povabil, da se mu pridružim na poti. To je bila priložnost, da Gorana vidim pri njegovem delu. Hotel sem se prepričati, kako se odziva na različne situacije in mislim, da mu gre zelo dobro,« je dejal 50-letnik, ki bo po letih opravljanja dela trenerskega pomočnika v ligi NBA pri Phoenixu prvič samostojno vodil klub v najmočnejši ligi na svetu.

Vmes si je ogledal tudi nastope Ukrajinca Vjačeslava Kravcova in v Celju Poljaka Marcina Gortata, saj sta oba člana Sonc za naslednjo sezono, vendar se je pri Dragiću najbolj analitično lotil pristopa. »Želim, da bo v Phoenixu vodja moštva, zato sem zadovoljen, ko sem videl, kako izgleda v slovenski reprezentanci, saj že tu opravlja to nalogo. Vidi se, da je soigralcem za zgled, z njimi stalno komunicira, jim pojasnjuje situacije. To je natanko to, kar želi videti vsak trener. Podobno sem spremljal, kako se obnaša, ko je v vlogi najpomembnejšega člena v moštvu, ko je zvezdnik in je od njega hkati odvisno veliko stvari. Mislim, da ne poskuša narediti preveč stvari. Soigralcem pušča, da igrajo in se jih trudi vključiti v igro. To je zelo pomembno, saj če pri tem uspe, moštvo igra dobro,« pravi Hornacek in dodaja, da Dragić na EP bistveno ne odstopa od tistega, kar poznajo v ligi NBA.

»Njegova lakota po zmagi je enako prisotna, takšen je tudi v ZDA. Za njim je sicer težko leto pri Phoenixu, zato se mi zdi super, da je na EP uspešen in bo po vrnitvi lahko ohranjal zmagovalno miselnost,« Hornaceka ne skrbi, da bi Dragića poletne priprave in še bolj izčrpljujoč ritem na prvenstvu stare celine izželi do te mere, da bi posledice čutil ob prehodu v klubsko sezono, ki traja vsaj do aprila. »Mislim, da je dobro, da igra na letošnjem EP in da je že zdaj odlično pripravljen. Mnogi košarkarji so namreč daleč od forme, ko se začnejo priprave v ligi NBA, medtem ko pri Dragiću teh težav ne bo. Ker sem bil tudi jaz košarkar, dobro vem, kako pomemben je počitek, zato mu bomo na začetku odmerili lahkotnejši ritem. Tako si bo lahko vrnil svežino,« pravi Hornacek, čigar dres s št. 14 so pri Utahu, s katerim je ob Johnu Stocktonu in Karlu Malonu igral v dveh finalih lige NBA, upokojili.

Med reprezentančnimi pripravami je v Slovenijo poslal tudi enega od klubskih trenerjev, ki je nekaj časa spremljal priprave izbrane vrste, kot pravi, je res hotel zbrati čim več podatkov. »Že tedaj smo hoteli vedeti, kako deluje z moštvom in v njem. V teh dneh pa z njim nisem v stiku. Slišala sva sicer se, a ker vem, da ima naporen urnik, sem mu dejal, da se bova tako ali tako srečala že čez nekaj tednov v ZDA. Tako sva si vedno le pomahala pred tekmo,« dodaja Hornacek, ki si je v minulih dneh ogledal vrsto tekem. Nekoliko manj je bil zadovoljen z nastopi Gortata, češ da bi lahko bil nekoliko bolj agresiven, a je dodal, da zaradi moštva, ki so mu manjkali strelci, niti ni mogel izkoristiti svojega potenciala. In pri tem izpostavil, kaj mu je na EP najbolj padlo v oči.

»Ni me ravno presenetilo, me je pa vnovič navdušilo, kako moštva bolj ali manj igrajo ekipno košarko. Vem, da je tako v Evropi in všeč mi je veliko število podaj, ogromno gibanja, to je nekaj, kar bi rad tudi pri Phoenixu. Po tej plati Evropa zagotovo vpliva na ligo NBA. Najboljšo ekipno košarko sicer po mojem mnenju igra Španija in glede na to, kako jo njeni košarkarji igrajo, bi rade volje imel koga od njih v svojem moštvu,« pravi Hornacek, ki ima od letošnjega poletja tudi novega oglednika za Evropo, saj je novi športni menedžer Ryan McDonough, prej tudi sam oglednik za staro celino, k sodelovanju pritegnil nekdanjega člana Uniona Olimpije Emilia Kovačića. »Ryan ga je najel, da bo za nas zbiral podatke na stari celini, tako da bomo pripravljeni, ko bo spet na vrsti nabor lige NBA,« še dodaja Hornacek, ki je obžaloval, da ni imel več prostega časa. Kot pravi, resno razmišlja, da bi se prihodnje poletje v Slovenijo vrnil s soprogo, obiskal Dragića in njegovo ženo ter tu preživel nekaj dopusta.