Dvoboj Slovencev in Hrvatov rušil rekorde

Rekordna gledanost sosedskega derbija na košarkarskem EP: pred male zaslone je priklenil skoraj 430.000 gledalcev.

Objavljeno
09. september 2013 15.34
Košarka Slovenija Hrvaška
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Nedeljski sosedski dvoboj med Slovenijo in Hrvaško v predtekmovalni skupini C evropskega prvenstva je prinesel rekordno gledanost košarkarskega obračuna v zgodovini samostojne Slovenije. Tekmo si je pred malimi zasloni ogledalo skoraj 430.000 športnih navdušencev.

Sosedski derbi je ljubitelje košarke dobesedno prikoval pred zaslone, saj ga je prek TV Slovenija in Šport TV spremljalo 427.979 gledalcev po celi Sloveniji oziroma 54 % vseh, ki so v tistem času sedeli z daljincem v roki. To je tudi absolutni rekord gledanosti košarkarske tekme slovenske reprezentance v zgodovini, prejšnjega je držal obračun Slovenije z Gruzijo (prek 358.000 gledalcev). Končnico dvoboja s Hrvaško je spremljalo več kot 535.000 privržencev oziroma več kot 70 % tistih, ki so v tem času gledali televizijo.

Tekme eurobasketa 2013 si je v prvih štirih dneh sicer ogledalo že 123.216 obiskovalcev, kar je skoraj 20.000 več kot v enakem obdobju zadnjega eurobasketa pred dvema letoma v Litvi. Povprečen obisk na tekmo je 2567 ljubiteljev košarke.

Sicer pa je bila sinočnja tekma rekordna tudi v protokolarnem pogledu, saj tolikšnega obiska najvišjih političnih predstavnikov košarka pred tem še ni zabeležila. Poleg rednega gosta slovenskih obračunov, predsednika Boruta Pahorja, sta v Celje prišla še slovenska premierka Alenka Bratušek in njen hrvaški kolega Zoran Milanović, številni predstavniki slovenske vlade, hrvaški minister za šport Željko Jovanović, prvi mož hrvaškega olimpijskega komiteja Zlatko Mateša, nekateri predsedniki političnih strank, poslanci državnega zbora, predsedniki uprav nekaterih največjih slovenskih podjetij in še mnogi drugi.