E. Murić: Z Goranom je druga pesem

Edo Murić je po tekmi s Finsko povedal, da so bili Slovenci zelo motivirani, a so Finci zadevali kot nori.

Objavljeno
17. september 2013 10.28
Edo Murić med tekmo EP Slovenija Češka,Celje Slovenija 09.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Pred dvobojem so se Slovenci dogovorili, da bo Goran Dragić začel in vnesel ritem igri, a da bo v izogib poškodbi nato raje večino tekme spremljal s klopi. Tudi brez njega je zmaga dosegljiva, so se strinjali soigralci. A po porazu, ob katerem domala niso imeli možnosti za preobrat, je Edo Murić priznal, da s starejšim Dragićem na parketu Slovenija vendarle izgleda drugače.

Zakaj ste na tekmi s Finci izgubili rdečo nit?

Finci so imeli izvrsten strelski večer, praktično nemogoče je bilo igrati proti košarkarjem, ki domala vsi lahko dobro mečejo za tri točke. Bilo je tudi težje v obrambi, Finci so vse zadevali, medtem ko mi nismo bili stoodstotno v tekmi. Koponen je bil izvrsten, kar presenetil me je, četudi sem vedel, česa je sposoben. Dogovor je bil, da vsi pomagamo v obrambi na njem. Bolje bi bilo, da bi zmagali, a nimamo časa za obžalovanje.

Ste bili z mislimi že pri Franciji?

Ne. Selektor nas je posvaril, da moramo to tekmo odigrali povsem resno in zmagati kot vsako doslej, a Finci so pač igrali izvrstno.

Že pred dvobojem je bilo jasno, da boste ne glede na končni rezultat drugi v skupini in da boste v četrtfinalu igrali s Francozi. Koliko je vplivalo na igralce, da dvoboj ni odločal o ničemer?

To težko ocenim, vseeno mislim, da smo se ga lotili maksimalno motivirani in da smo se borili, a Finci so res zadevali kot nori. Ko smo se jim približali, so spet nanizali dve trojki in se odlepili. Bili so v strelskem ritmu, mi ne, nismo zadevali odprtih metov in tu je nastala glavna razlika.

Selektor se je očitno odločil spočiti najbolj obremenjene igralce. Goran Dragić je zbral le prgišče minut …

Res je in tokrat se je jasno videlo, da smo brez Gorana drugačno moštvo. Brez njega nimamo običajne hitrosti v napadu in nimamo igralca, ki bi nam ustvarjal igro. Vsem nam je bilo zato težje. Zato pa smo dobili priložnost tisti, ki smo manj igrali in morali bi jo bolje izkoristiti. To, da smo prej manj igrali, ni noben izgovor, saj vseeno vemo, da smo boljše moštvo od Finske, česar pa nismo pokazali. Po drugi strani pa je prvenstvo dolgo, traja skoraj tri tedne. Zdaj smo spočili nekatere igralce in v sredo moramo biti maksimalni.

V podobnem slogu ste se poslovili tudi od prvega dela, kar pa, kot se je pokazalo, ni bil znak padanja moštva.

Prav gotovo ni razlogov za skrb, saj smo doslej pokazali, da smo pravi, ko moramo biti. Zdaj imamo en cel dan za počitek in regeneracijo, saj bomo morali biti za četrtfinale povsem nared. To bo najpomembnejša tekma EP in upam, da bomo skupaj z navijači ustvarili veliko zgodbo. So pa Francozi ena najboljših zasedb na evropskem prvenstvu, ne glede na to, da so že imeli težave, zato lahkega dela ni pričakovati.

So Francozi boljša ali slabša izbira med moštvi iz druge skupine?

Vsaka od teh zasedb ima svoje pluse in minuse, smo pa z njimi že igrali pred EP. Tedaj so zmagali in videli smo, česa so sposobni. Mi hočemo priti do odličja in če hočemo doseči ta cilj, moramo premagati vse, ne glede na to, kdo nam stoji nasproti. Prehajamo v izločilne boje, vendar se za nas ne bo nič spremenilo. Če bomo igrali, kot smo proti Grčiji ali Španiji, bodo imeli Francozi le malo možnosti.