Eurobasket: Francija dočakala prvi naslov evropskega prvaka

Francozi so v finalu evropskega prvenstva porazili Litvo (80:66) in se prvič zavihteli na vrh Evrope.

Objavljeno
22. september 2013 11.15
Košarka Francija Litva
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Košarkarji Francije so v finalu 38. evropskega prvenstva premagali Litvo (80:66) in osvojili svoj prvi naslov evropskih prvakov.

»Galski petelini« so se naslova razveselili povsem zasluženo, saj so z moštveno predstavo nadomestili slabši izkupiček prvega zvezdnika Tonyja Parkerja (12 točk). Francozi so si ključno prednost priigrali v drugi četrtini, v kateri so dosegli 19 točk več od Litve (31:12), ki si v drugem polčasu ni opomogla. Za Litovce je bil usoden slab skok, saj so ujeli kar 17 žog manj od Francije (25:42).

V francoski reprezentanci je največ točk dosegel Nicolas Batum (17), Boris Diaw jih je dodal 15, Tony Parker pa 12. Pri Litvi je bil najboljši strelec Linas Kleiza z 20 točkami.

Francija je v Sloveniji osvojila osmo kolajno na evropskih prvenstveih in tretjo na zadnjih petih izvedbah, medtem ko si je Litva priborila peto kolajno.

Prihodnje evropsko prvenstvo bo leta 2015 gostila Ukrajina.

Parker najkoristnejši igralec, Dragić v peterki prvenstva

Prireditelji evropskega prvenstva so po koncu finala razglasili peterko tekmovanja, v katero so se uvrstili Goran Dragić (Slovenija), Tony Parker (Francija), Bojan Bogdanović (Hrvaška), Linas Kleiza (Litva) in Marc Gasol (Španija).

»Morda bi z letošnjega EuroBasketa okoli vratu raje imel medaljo, a tudi tega priznanja sem neizmerno vesel. Zahvalil bi se soigralcem, trenerskemu štabu in čudovitim navijačem. Brez njih mi to ne bi uspelo. Posebna zahvala gre tudi družini. Z bratom Zoranom sva se dopolnjevala na parketu, starša sta skozi celoten turnir stiskala pesti na robu parketa, podporo pa mi je nudila tudi žena Maja,« je povedal Goran Dragić.

Nagrado za najkoristnejšega igralca prvenstva je prejel francoski organizator igre Tony Parker, ki je v povprečju dosegal po 19 točk in 3,3 podaje na tekmo.

Izenačen začetek finala

Litovski selektor Jonas Kazlauskas je v prvo peterko uvrstil Mantasa Kalnietisa, Darjusa Lavrinoviča, Jonasa Mačiulisa, Renaldasa Seibutisa in Linasa Kleizo, Fracoz Vincent Collet pa Tonyja Parkerja, Nicolasa Batuma, Borisa Diawa, Alexia Ajinco in Mickaela Gelabala, ki ima težave s kolenom.

Uvodne minute so prinesle enakovredno igro, saj so Litovci povedli s košem Darjusa Lavrinoviča, Francozi pa so prvič povedli po uspešnih akcijah Alexisa Ajince (4:2). »Galski petelini« so si prvo občutno prednost priborili v četrti minuti (11:7), v šesti pa so vodili za pet (15:10), za kar je imel največ zaslug Nicolas Batum (7 točk).

Litovski selektor Kazlauskas se je na slabšo igro svoje reprezentance odzval z minuto odmora, po kateri so njegovi varovanci dosegli osem izmed nadaljnih desetih točk in znova povedli (18:17), v ospredju pa so bili tudi po koncu prve četrtine (22:19).

Francozi z moštveno predstavo izkoristili počitek Kleize

Litovski košarkarji so v 15. minuti vodili za dve točki (31:29), predvsem po zaslugi razpoloženega Linasa Kleize (16 točk), medtem ko so znova dobro pokrivali prvega francoskega zvezdnika Tonyja Parkerja (2).

Selektor Litve Kazlauskas je pri vodstvu z 29:27 svojega prvega strelca Kleizo posadil na klop, kar se je izkazalo za slabo potezo. Francoza De Colo in Petro sta najprej poskrbela za vodstvo 33:31, nato pa je dve trojki dodal še Batum. Litovska reprezentanca je v 18. minuti zaostajala že za sedem točk (34:41), zato je selektor Kazlauskas vzel minuto odmora.

Tudi ta pa ni pomagala ustaviti naleta Francozov, za katere so po povratku na parket zadeli Batum, Parker in Petro, na semaforju pa je bil izpisan rezultat 47:34. Končni izid prvega polčasa je z izjemno trojko postavil Antoine Diot.

V prvem polčasu je pri Franciji največ točk dosegel Nicolas Batum (17), pri Litvi pa Linas Kleiza (16). Glavna razlika med reprezentancama je bila v skokih, saj so jih Francozi zbrali deset več (19:9).

Litovci nekonkurenčni s slabim skokom

Začetek drugega polčasa ni prinesel večjih sprememb, saj so razigrani Francozi še vedno zadevali v napadu, tudi zavoljo večjega števila skokov (25:11). Litva se je z dvema zaporednima košema približala na 14 točk (28:51), je sledila trojka visokega Borisa Diota, za nameček pa je Kleiza nepravilno oviral Gelabaleja pri metu za tri točke, kar je Francoz kaznoval s tremi zadetimi prostimi meti (58:41).

Litva je bila iz minute v minuto v večjih težavah in se v skoku še naprej ni mogla kosati s Francozi - ti so v 27. minutah v napadu ujeli 8 odbitih žog, Litovci niti ene - zaradi česar so si »galski petelini« prvič priborili dvajset točk prednosti (62:42). Francozi so tretjo četrtino dobili z dvema točkama razlike (18:16) in pred zadnjimi desetimi minutami vodili z 68:50.

Meti za tri točke niso prinesli preobrata

Litovci so bili pred sklepnimi desetimi minutami pod velikim pritiskom in so morali nadoknaditi visoko prednost, zato so se poslužili enega izmed svojih glavnih orožij, meta za tri točke. Žal so bili njihovi poskusi neuspešni - v 35. minutah je bil njihov met 7/19 - zato je bilo ob izidu 56:74 jasno, da jih čaka nemogoča naloga. Francozi so v zadnjih minutah premešali svojo postavo in kljub temu prepričljivo osvojili premierni naslov prvakov (80:66).

Collet: Za francosko košarko je to nekaj izjemnega

»Tony Parker je toliko časa poizkušal osvojiti to lovoriko. Končno jo ima. Lahko je upal, ampak ni mu bilo lahko. Učili smo se iz izkušenj, bili smo že boljši, letos pa smo od četrtfinala naprej rasli kot ekipa. Igrali smo dobro četrtfinale, v drugem polčasu polfinala igrali odlično, danes pa res izjemno. Za francosko košarko je to nekaj izjemnega,« je po zmagi povedal selektor Francije Vincent Collet.

Svoje občutke ob osvojenem naslovu prvaka je opisal tudi najkoristnejši igralec prvenstva Tony Parker: »Težko je opisati ta čustva. Ta naslov pomeni Franciji ogromno, veliko ljudi nas podpira. Francoski športniki, moja družina in prijatelji so z mano lovili ta naslov. Šli smo skozi bolečino, vzpone in padce. Končno zlato, res je neverjetno. Imel sem izjemne soigralce in trenerje, vsi so verjeli vame. To je bila verjetno naša najboljša tekma.«

 

Finale evropskega prvenstva

Francija - Litva 80:66 (19:22, 31:12, 18:16, 12:16)

 

Dvorana Stožice, gledalcev 10.000, sodniki: Lamonica (Italija), Arteaga (Španija), Belošević (Srbija).

Francija: Lauvergne 2, Batum 17 (2:2), Diot 5, Petro 8 (2:2), Parker 12, Pietrus 6, De Colo 4, Diaw 15, Ajinca 4, Gelabale 7 (3:3).

Litva: Kalnietis 19 (1:2), D. Lavrinovič 7, Maciulis 7 (2:2), Seibutis 10 (8:8), Kleiza 20 (1:1), Pocius 3 (3:4).

Prosti meti: Francija 7:7, Litva 15:19.

Met za dve točki: Francija 29:50, Litva 15:34.

Met za tri točke: Francija 5:21 (Batum 3, Diot, Diaw), Litva 7:20 (Kleiza 3, Kalnietis, D. Lavrinovič, Maciulis).

Skoki: Francija 42 (30 + 12), Litva 25 (23 + 2).

Osebne napake: Francija 23, Litva 15.

Pet osebnih: Kleiza (39.).