Eurobasket se začenja – zdaj!

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je s slovesnim odprtjem uradno začel evropski košarkarski spektakel.

Objavljeno
03. september 2013 21.51
EuroBasket 2013 - zreb
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Mesecev, tednov in dnevov odštevanja je konec, začelo se je zares. Slovenija bo od jutri pa do nedelje, 22. septembra, gostila evropsko prvenstvo v košarki. V Ljubljani, Celju, Kopru in na Jesenicah bo boje za naslov najboljšega na stari celini začelo 24 držav, sklepni del se bo odvil v dvorani Stožice v Ljubljani.

Ob današnjem slovesnem odprtju eurobasketa so se na Kongresnem trgu v Ljubljani zbrali številni košarkarski navdušenci, predstavniki Fibe Europe in sodelujočih reprezentanc ter slovenskega političnega vrha. Organizatorji so pripravili sproščen program pod taktirko režiserja Jureta Korenca in ob spremljavi pevske skupine Perpetum Jazzile.

Na odru so se najprej zvrstile zastave vseh 24 držav udeleženk eurobasketa, zadonela je slovenska himna, navzoče pa so nagovorili tudi župani oz. predstavniki mest, ki gostijo tekme uvodnega dela tekmovanja. Celjski župan Bojan Šrot je košarkarjem zaželel, da bi obnovili športno pravljico z EP v rokometu leta 2004, ko je slovenska reprezentanca prav v Celju začela pohod proti srebrni kolajni, ki jo je nato osvojila v Ljubljani. »Želim vam veliko športne sreče, se vidimo v Celju,« je dejal Šrot in povabil navijače v knežje mesto.

Zbrane je nagovorila tudi predsednica vlade Alenka Bratušek in se zahvalila organizatorjem za njihov trud in trdo delo. »Vem, da so prehodili dolgo pot, da so Slovenijo vpisali na košarkarski zemljevid. Začenjajo se napeti dnevi, ko bo veliko štel rezultat, nič manj pa stisk rok, da je bila tekma dobra in poštena. Ponosni smo na fante, naša zaveza in dolžnost je, da jih spodbujamo. Tudi oni morajo biti ponosni, le tako lahko oblečejo slovenski dres, ga branijo s častjo. Vsem želim dobro navijanje, obiskovalcem pa, da se bi dobro počutili in se domov vrnili s Slovenijo v srcih,« je med drugim povedala premierka.

Nekaj besed je zbranim namenil tudi predsednik KZS Roman Volčič in poudaril ponos zadnjih dveh let in pol, odkar je Slovenija dobila organizacijo tekmovanja. »Prepričan sem, da lahko tekmujemo na področju organizacije in športnega odnosa. Prepričan sem, da boste vsi uživali vu urobasketu, vsem ekipam želim boj brez poškodb in da bodo vsi dosegli najboljše rezultate, še najbolj pa naši. Srečno,« je povedal Volčič in nato besedo predal še generalnemu sekretarju Fibe Europe Kamilu Novaku, ki je tudi uradno odprl evropsko košarkarsko prvenstvo 2013.

»Država s košarkarskim srcem je dobila prvenstvo, na katerega je dolgo čakala. Prireditelji so veliko vložili vanj in prepričan sem, da nam bo ostalo v lepem spominu. Prepričan sem, da bodo vse tekme dobro obiskane in naj se igrajo v poštenem vzdušju. Vemo, da lahko zmaga samo eden, vsem pa želim veliko sreče. Prvenstvo zdaj razglašam za uradno odprto.«

Je Slovenija pripravljena?

Fiba Europe je organizacijo prvenstva Sloveniji zaupala na kongresu v Münchnu leta 2010, Košarkarska zveza Slovenije (KZS) pa se je odtlej skrbno pripravljala na enega največjih športnih dogodkov pri nas. Prerekanj, zapletov in preobratov ni manjkalo, a na koncu se vendarle zdi, da je Slovenija pripravljena.

So pripravljeni tudi slovenski košarkarji pod vodstvom selektorja Božidarja Maljkovića? KZS je izkušenega strokovnjaka, enega najuspešnejših evropskih klubskih trenerjev, najela prav z namenom, da reprezentanco na domačem prvenstvu popelje čim više in uresniči pričakovanja slovenske javnosti. Mnogi odkrito pričakujejo kolajno, a pot do tja bo vse prej kot lahka.

Slovenija bo dvoboje v skupini C, v kateri so še Hrvaška, Češka, Gruzija, Poljska in Španija, odigrala v Celju v dvorani Zlatorog. Uvodna tekma jo čaka jutri ob 21. uri proti Češki.

V Slovenijo so prispele že vse reprezentance, udeleženke EP, kar je bil prvi pravi test za logistiko prvenstva. Zaradi tega v dvoranah in hotelih, ki jih bodo gostili, že velja poseben režim in omejitve dostopa, povečana pa je tudi varnost. Prav vsi udeleženci z izjemo Španije, Izraela in Litve so v osrednjih in pomožnih dvoranah tudi že opravili prve treninge.