Eurobasket: Slovenija do zmage nad Srbijo in vozovnice za SP

Slovenski košarkarji so na tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta visoko premagali Srbijo (92:74).

Objavljeno
19. september 2013 14.44
Košarka Slovenija Srbija
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Slovenska reprezentanca se je danes uspešno pobrala po težkem četrtfinalnem porazu proti Franciji in v Stožicah na tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta premagala Srbijo (92:74), s čimer si je že zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu.

Slovenski košarkarji so dvoboj odločili že v prvi četrtini, ki so jo dobili s 14 točkami razlike (30:16), Srbom pa se do konca tekme ni več uspelo vmešati v boj za zmago.

Med domačimi košarkarji je bil najuspešnejši Zoran Dragić s 23 točkami, njegov brat Goran in Jaka Blažič sta jih dodala po 15. Pri Srbih je bil najboljši strelec Nenad Krstić (16).

Slovenija bo zadnjo tekmo na evropskem prvenstvu igrala v soboto ob 21. uri, ko si lahko izbori končno peto mesto.

Slovenci z delnim izidom 15:2

Ivković je uvodoma na parket poslal Bogdana Bogdanovića, Nemanjo Bjelico, Nemanjo Nedovića, Nenada Krstića in tudi povratnika po poškodbi hrbta, prvega organizatorja Stefana Markovića, Maljković pa je na začetku priložnost ponudil bratoma Goranu in Zoranu Dragiću, Jaki Blažiču, Boštjanu Nachbarju in Mirzi Begiću. V ne povsem polnih Stožicah so prvi zadeli gostje z dvema prostima metoma Bjelice, vodili so že s 6:2, Slovence pa je v igro s trojko vrnil Nachbar. Ko sta se med srelce v razmaku 19 sekund vpisala še brata Dragić, so bili Maljkovićevi fantje že spredaj. Odlično so igrali v obrambi, Begić je z dvema blokadama prestrašil tekmečeve napadalce, gostitelji so zmogli delni izid kar 15:2! Tudi ko so domači po trojkah Blažiča (njegovi že drugi na tekmi) in Jake Lakoviča vodili že s +18, Ivković ni reagiral z minuto odmora, čeprav je njegova četa delovala podobno nebogljeno kot dan prej proti Špancem.

Ivković vnovič besen kot ris

Slovenci so se v prvi četrtini izkazali s čvrsto obrambo in odličnim napadom, blesteli so predvsem pri metih z razdalje (4/7), medtem ko ni nasprotnik iz petih poskusov zadel niti ene trojke. Drugi del so gostitelji začeli po že znanem in uveljavljenem receptu: z uspešnim metom za tri Jureta Balažiča, razlika je spet narasla na +17. Gostje so po trojki Nedovića in zabijanju Đorđeta Gagića omilili razliko (23:33), Maljković ob tem ni niti trznil. Nalet tekmeca je s trojko ustavil Edo Murić, ob bučnem odobravanju s tribun je na parket znova stopil Goran Dragić. Pri 40:25 za domače je srbski selektor Ivković, besen kot ris, zahteval minuto odmora, v kateri se je izkričal na svoje izbrance. Pa ni pomagalo, Slovenci so razliko še povišali. S protinapadom sta tribune na noge dvignila brata Dragić, Goran je podal Zoranu, ki je zaključil s polaganjem. Domači so bili boljši v domala vseh prvinah igre: v skoku (22:15), podajah (10:5), metu iz igre (v odstotkih 47:39). Po trojki Z. Dragića so Slovenci na odmor odšli z lepo prednostjo 18 točk, v zadnji sekundi je poskus Danila Anđušića z odlično blokado ustavil Gašper Vidmar.

Do glavnega odmora je prvi srbski as Nenad Krstić prispeval 10 točk, pri Slovencih, ki so zadeli kar sedem trojk (iz 12 poskusov), je bil še dosti učinkovitejši Zoran Dragić s 16 točkami, Jure Balažič jih je dodal devet.

Za Slovence ni bila usodna triminutna strelska »suša«

Slovenski košarkarji so na začetku tretje četrtine nadaljevali z dobro igro in si v četrti minuti tretje četrtine priborili že 23 točk prednosti (60:37), nato pa se je jim je »ustavilo« v napadu. Gostitelji evropskega prvenstva kar tri minute in 19 sekund niso dosegli niti točke, kar so Srbi vnovčili z delnim izidom 9:0 in se približali na 14 točk (46:60).

Slovenci so nato po treh minutah vendarle obogatili svoj izkupiček, za kar je z dvema zadetima prostima metoma poskrbel Jaka Lakovič, kar je prebudilo njegove soigralce.

Ti so ustavili približevanje nasprotnikov, tudi s pomočjo selektorja Srbije Dušana Ivkovića, ki si je v 29. minuti prislužil tehnično napako. To sta s skupno tremi uspešno izvedenimi prostimi meti kaznovala Jaka Blažič in Jaka Lakovič, s čimer je Slovenija vodila za šestnajst (67:51), takšno prednost pa je imela tudi po koncu tretje četrtine (77:51).

»Junaki« brez težav nadzorovali potek zadnje četrtine

Začetek zadnje četrtine ni prinesel sprememb, saj je 5730 gledalcev spremljalo lov srbske reprezentance na slovensko, ki pa je brez večjih težav ohranjala svoje vodstvo. Varovanci Božidarja Maljkovića so si v 34. minuti znova priborili dvajset točk prednosti (81:61), pred zadnjimi tremi minutami pa so vodili za 19 (87:68).

Slovenski »junaki« so nato dvoboj mirno pripeljali h koncu, slavili z 92:74 in si zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu. Pred zaključkom evropskega prvenstva jih čaka še ena tekma, in sicer v soboto ob 21. uri, ko se bodo borili za končno peto mesto.

 

Dvoboj za razvrstitev od 5. do 8. mesta

SLOVENIJA : SRBIJA 92:74 (53:35, 30:16, 20:18, 19:21)