Eurobasket: Španci še drugič premagali Hrvate in osvojili bron

Reprezentanca Španije je na tekmi za tretje mesto premagala Hrvaško (92:66).

Objavljeno
22. september 2013 10.20
Slovenia Basketball Eurobasket
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Španski košarkarji so na tekmi za tretje mesto premagali Hrvaško (92:66) in so si po dveh zaporednih naslovih evropskega prvaka priborili bronaste kolajne.

Hrvaška se je z branilci naslova enakovredno borila do 16. minute, ko je vodila za točko (28:27), nato pa so Španci dvignili nivo svoje igre in si do polčasa priigrali 11 točk prednosti (47:36), pred zadnjimi desetimi minutami pa je bila razlika že 15 točk (63:48).

V španski reprezentanci je bil najbolj razpoložen Sergio Llull z 21 točkami, Marc Gasol je dodal 17 točk in 8 skokov, Victor Claver pa 16 točk in 6 skokov. Pri Hrvaški sta le dva košarkarja presegla mejo desetih točk, in sicer Bojan Bogdanović (22) in Roko Ukić (12).

Španija je z današnjim bronom osvojila že sedmo kolajno na zadnjih osmih prvenstvih, saj ima v svoji zbirki še dve zlati, tri srebrne in eno bronasto odličje.

Španci hitro do prednosti devetih točk

Španska reprezentanca je tekmo začela v postavi Rudy Fernandez, Jose Calderon, Ricky Rubio, Marc Gasol in Victor Claver, za Hrvaško pa so od prve minute igrali Bojan Bogdanović, Krunoslav Simon, Roko Ukić, Dario Šarić in Ante Tomić.

Prvi koš na tekmi je dosegel Hrvat Dario Šarić (2:0), vendar so si Španci s košema Marca Gasola in Rickyja Rubia priborili prvo prednost s 4:2. Branilci naslova pa se niso zadovoljili le z majhnim vodstvom, temveč so z delnim izidom 11:0 povedli z 11:2.

Hrvaška se je v kriznih minutah obrnila na Bojana Bogdanovića, ki ni zatajil - dosegel je sedem izmed nadaljnih devetih točk svoje reprezentance, ki se je v sedmi minuti približala na pet (11:16), v osmi minuti pa le na točko (16:17). V zaključku prve četrtine se je pri Špancih izkazal Sergio Llull, ki je ob conski obrambi nasprotnikov zadel dve zaporedni trojki, španska reprezentanca pa je na odmor odšla s prednostjo petih točk (23:18).

Razpoloženi Bogdanović premalo za enakovreden boj

Druga četrtina se je začela s košem Xavierja Reyja (25:18), hrvaški selektor Jasmin Repeša pa ni bil zadovoljen z igro svojih varovancev, zato je zahteval minuto odmora. Hrvati so poslušali nasvete svojega trenerja in z delnim izidom 10:2 povedli za točko (28:27), največ zaslug za povratek pa je imel razpoloženi Bogdanović s 15 točkami.

Hrvaški niz je ustavil španski selektor Juan Orenga, ki je vzel minuto odmora in umiril svoje igralce. Ti so po povratku na igrišče znova prevzeli pobudbo in s trojko Llulla in s petimi zaporednimi točkami Lllulla povedli za štiri (32:28).

Španci so začeli igrati vse bolje in bolje ter 50 sekund pred polčasom povedli za osem, nato pa je v zadnjem napadu zadel še Llull (47:36). Hrvaška reprezentaca je bil polčasu zaostajala »zgolj« za enajst po zaslugi Bogdanovića (19 točk), ki pa je bil edini razpoloženi košarkar »ognjenih«. Ti so v prvih dvajsetih minutah izgubili sedem žog, Španci niti ene.

Španija odgovarjala na koše Hrvaške

Hrvaška reprezentanca je tretjo četrtino začela obetavno in se s štirimi zaporednimi točkami približala na devet (40:49), vendar so imeli Španci pripravljen odgovor - najprej je za dve zadel Marc Gasol, nato pa se je znova izkazal izjemni Llull. Ta je v zadnji sekundi španskega napada zadel trojko, nato pa še zabil iz protinapada za vodstvo 54:40.

Hrvaška reprezentanca je v 26. minuti zaostajala že za štirinajst točk (42:56), zato je selektor Jasmin Repeša vzel novo minuto odmora. Ta je pomagala njegovim varovancem, saj je Žorić zadel za dve, Simon pa dodal trojko (47:56), vendar je hitro sledila serija Špancev, natančneje Rudyja Fernandeza. Košarkar Reala je že v naslednjem napadu zadel trojko, nato pa z zabijanjem zaključil »alley-oop« podajo Rodrigueza (61:47). Reprezentanca Hrvaške je tako pred odločilnimi desetimi minutami zaostajala za 15 točk (48:63).

Španski košarkarji so imeli pred začetkom zadnje četrtine zajetno prednost, s katero pa se niso zadovoljili. Nadaljevali so z odlično predstavo in si z delnim izidom 13:5 priborili kar 23 točk naskoka (76:53). Hrvaška se je dokončno predala, tako da je španski selektor Orenga lahko na klop posadil Marca Gasola in priložnost ponudil Germanu Gabrielu. Razigrani Španci so povečevali svojo prednost in na koncu zmagali z 92:66.

Tekma za tretje mesto

Španija - Hrvaška 92:62 (23:18, 24:18, 16:12, 29:18)