Fiba Europe čestitala Sloveniji za izvrstno prvenstvo

Prireditelji evropskega prvenstva z vseh strani prejemajo čestitke za uspešno izvedeno tekmovanje.

Objavljeno
22. september 2013 21.38
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Z večerno tekmo med Francijo in Litvo se bo končalo evropsko prvenstvo v košarki, ki je bilo po mnenju številnih strokovnjakov organizirano na vrhunski ravni.

Direktor lokalnega organizacijskega odbora Aleš Križnar je razkril, da si je devetdeset tekem evropskega prvenstva ogledalo 330.000 gledalcev ali v povprečju 3700 na tekmo. To je skoraj deset odstotkov več kot na prejšnjem prvenstvu v Litvi. Prodanih je bilo 182.000 vstopnic, kar je dobrih 27 odstotkov več od pričakovanj. Slovenijo je v času prvenstva obiskalo 55.000 gostov (pričakovanja so bila med 25 in 30.000), zabeleženih je bilo 20.000 nočitev uradnih oseb in 10.000 nočitev predstavnikov medijev. Teh je bilo akreditiranih 1300 iz 40 držav, televizijski prenosi pa so šli v 167 držav. Organizacija prvenstva brez vložkov v infrastrukturo je stala deset milijonov evrov.

»Ocenjujemo, da smo cilj skoraj 40 milijonov prihodkov od eurobasketa - od prodaje vstopnic, nočitev, hrane in pijače, prevozov, logistike, prodaje več kot 95 tisoč promocijskih artiklov in spominkov, ... - dosegli, kar pomeni, da si je tudi država skozi DDV povrnila vložek šest milijonov evrov za pridobitev prvenstva. Hkrati je Slovenija s tem tekmovanjem dosegla takšen promocijski učinek, da bi ga težko s kakršno koli podobno akcijo, in sadove tega projekta bo lahko še dolgo žela,« je povedal Križnar.

Na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) so zabeležili več kot 55.000 tujih gostov, kar je skoraj še enkrat več od pričakovanj pred prvenstvom (30.000), približno 20.000 nočitev uradnih udeležencev (sodnikov, osebja FIBA in FIBA Europe, reprezentance) in 10.000 nočitev medijskih predstavnikov. Na prvenstvu je bilo tudi 1.300 akreditiranih medijev iz 40 držav Evrope, Japonske, Kanade, Kitajske in ZDA.

Coomans: Organizatorji so priredili izvrstno prvenstvo

Da so slovenski organizatorji svoje delo opravili odlično, je priznal tudi predsednik Fiba Europe, Belgijec Cyriel Cooman:

»Slovenci so bili dobri organizatorji in so dobro opravili svoje delo. Pri FIBA Europe smo zelo zadovoljni z dejstvom, da je bilo veliko tekem razprodanih. Slovenski navijači so bili fantastični, ne le v dvoranah, pač pa tudi zunaj njih. To je bil pravi festival košarke. Turnir je postregel tudi z veliko presenečenji, kar je pomembno za samo zanimivost košarke. Veliko tako imenovanih majhnih držav je dokazalo, da niso več tako majhne, kot v preteklosti. To je dobro za šport in košarko. Ta turnir je bil zelo pomemben za prihodnost košarke v Evropi. Videli smo tudi veliko mladih košarkarjev, ki so pripomogli k presenečenjem. V imenu FIBA Europe bi rad čestital organizatorjem, ki so s trdim delom priredili izvrstno prvenstvo v njihovi prelepi državi.«

Volčič: EP najbolj domiselno v zgodovini

Svoj pogled na prvenstvo je podal tudi predsednik KZS Roman Volčič, ki ni skoparil s pohvalami: »Že od začetka je bil cilj z zelo racionalno porabo sredstev pripraviti najboljše možno, če ne najboljše prvenstvo v zgodovini. Mislim, da nam je uspelo, o čemer pričajo številni odzivi košarkarjev, strokovnjakov, funkcionarjev, navijačev, medijskih predstavnikov in drugih. Dokazali smo skratka, da je kljub nekaterim dvomom majhna država kot Slovenija več kot sposobna organizirati takšno tekmovanje. Verjetno pa bo šel EuroBasket 2013 v zgodovino tudi kot najbolj racionalno, pa tudi najbolj domiselno organizirano prvenstvo; nekatere drobce od žreba v Postojnski jami naprej si bodo vsi, še zlasti tujci, še dolgo zapomnili, prav tako košarko na morju, pa pohod Lipka na Triglav, skok s padalom in igranje pod vodo. Če smo ravno pri maskoti - mislim, da je Lipko z vsemi podvigi postal neverjetno popularna maskota po celi Evropi in, da si ga bodo Slovenci zapomnili za vedno,« je pojasnil Volčič in za konec poudaril še najpomembnejšo ugotovitev:

»Še bolj pomembno pa se mi zdi, da so košarkarji za tri tedne vrnili veselje in optimizem v državo, da so ljudje z njimi začasno pozabili na svoje težave, se s košarkarji poenotili, dihali zanje in z njimi kot eden, ne glede na socialno ali kakršno koli drugo poreklo, ter da so s svojim bojem na parketu vlili nekaj optimizma našim državljanom. Zato hvala tudi vsem njim, hvala seveda vsem navijačem in zlasti hvala vsem mojim sodelavcem na KZS in pisarni EP 2013, d.o.o., za izjemno požrtvovalno delo pri izjemni organizaciji tega tekmovanja.«