Francozi: Kolajno boste osvojili kdaj drugič

Četrtfinale previsoka ovira: Francija z odličnim Parkerjem ustavila pohod naših košarkarjev. Že danes s Srbijo.

Objavljeno
19. september 2013 01.59
Košarka Slovenija Francija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Vrhunec dveh desetletjih čakanja in upanja ni prinesel tako srčno želenega rezultata. Po petem zaporednem nastopu v četrtfinalu EP so slovenski košarkarji in njihovi fantastični privrženci četrtič zapustili dvorano razočarani, pa vendarle ponosni nase. Polfinalni dvoboj s Španijo je bil tako blizu in tako presneto daleč hkrati.

Gledalci so sinoči navzlic končnemu razočaranju prišli na svoj račun. Od prve do zadnje minute so na nogah vzneseno spodbujali svoje ljubljence, ti pa so dali vse od sebe v dvoboju, ki je bil pričakovano obrambno naravnan. Košarkarji obeh moštev so si predvsem prizadevali, da tekmec ne bi ujel pravšnjega napadalnega ritma. Spoštovanje je bilo pač obojestransko. Francozi so se zavedali, da je v takšnem peklenskem ozračju domala nemogoče ustaviti domače moštvo, če se otrese pritiska in dobi krila. Slovencem pa kajpada ni tuja individualna kakovost gostov, ki so v uvodnih osmih tekmah EP varčevali z močmi, da bi včeraj začeli pohod proti prvi zlati kolajni za Francijo po dveh srebrnih in petih bronastih. To še posebej velja za Tonyja Parkerja. Po treh naslovih prvaka lige NBA, zlatu na mladinskem EP leta 2000, bronu na članskem prvenstvu 2005 in srebru v Litvi 2011 mu v karieri ni ostalo veliko športnih ciljev.

Da ga moštveni uspeh zanima precej bolj kot osebno dokazovanje, je francoski zvezdnik potrdil že v uvodnih minutah, ko je pokrivanje Gorana Dragića prepustil Nicolasu Batumu ter prihranil moči za organiziranje igre in neustavljive prodore. Slovenski as se je medtem trošil v napadu in v obrambi, kar morda ni bila najboljša strateška odločitev. Še posebej če upoštevamo, da omejitve naših košarkarjev zahtevajo od njih ogromno energije za sleherni koš. Rutinersko mojstrstvo je na tem EP nasploh privilegij peščice izbrancev, v katero sodita tako Parker kot G. Dragić, prvi pa je bil vendarle uspešnejši v »fotofinišu«.

Če bi povzeli sinočnje dogajanje, bi lahko obžalovali, da je Sloveniji zmanjkal še kakšen Dragić. Brata sta v uvodnih minutah silovito potegnila in čeprav so ju Francozi vešče omejevali pri nasprotnih napadih, sta bila s prodori dolgo edina resna nevarnost za njihov koš. Po zaostanku s 14:17, h kateremu je Parker prispeval osem točk, sta sicer začela zadevati tudi Boštjan Nachbar in Jaka Blažič ter naši reprezentanci prinesla prednost 24:22. Razvoj dogodkov je pokazal, da je bilo to tudi zadnje vodstvo, in da je imel Božidar Maljković ob začetku EP več nevarnih mož kot ob prehodu v odločilne tekme. Sinoči je peterica košarkarjev dosegla 56 točk, preostalih sedem le šest točk. Manjkali so predvsem koši centrov. ki so tudi izgubili zračne bitke z 39:46 in omogočili Francozom 17 napadalnih skokov; Alexis Ajinça jih je zbral pet, Johan Petro štiri v pičlih enajstih minutah.

Parker je še posebej spretno izkoristil trenutke, ko je G. Dragić prepustil mesto na parketu Jaki Lakoviču. Tedaj je preprosto vzel žogo in začel polniti obroč bodisi z znamenitim »cikcakanjem« bodisi z meti s srednje razdalje prek tekmečevih rok. Po njegovi zaslugi je francosko moštvo v 24. minuti ušlo na 36:26, a se na olajšanje občinstva oklenilo navade, da si je po vsakem strelskem nizu privoščilo nekaj lahkomiselnih napak. Toda možnosti za zasuk so bile vendarle omejene. Goran Dragić je med 8. in 25. minuto obtičal pri štirih točkah, Zoran je obstal pri devetih točkah od 17. minute do 35. in po splošnem občutku igral premalo časa (23 minut) z ozirom na njegovo energijo in podatek, da si je do finiša prislužil le eno osebno napako. Bolj petični poznavalci taktike so pogrešali tudi kakšno taktično rokado, morda consko obrambo, s katero bi poskusili pretrgati utečeno igralno nit Francozov.

Po znižanju na 41:44 v 29. minuti je Parker odgovoril z osmimi zaporednimi točkami, Domen Lorbek mu je vrnil z enako mero, toda Francozi so imeli še druge adute, ki so šest minut pred koncem vnovič povišali vodstvo na deset točk (49:59). V zadnji četrtini je Goran Dragić dosegel osem točk, Zoran tri, Lorbek štiri in Nebojša Joksimović dve, drugih ni bilo na spregled ob preskromnem kroženju žoge. Na koncu bi lahko iz rezultata celo sklepali, da branilci evropskega srebra niso imeli večjih preglavic na poti do uspeha, kar je nedvomno napačen vtis. Toda v končnici so si lahko celo nekaznovano privoščili nekaj novih neumnosti. Časa za objokovanje vendarle ni. Že danes ob 14.30 se bo Slovenija morala pomeriti s Srbijo za razvrstitev od 5. do 8. mesta, v kateri bodo na voljo še tri vstopnice za SP 2014 v Španiji.