Francozi pomagali Maljkoviću pri iskanju slabosti

Slovenski selektor ni bil prav nič zaskrbljen po sobotnem porazu, saj si je za konec priprav celo želel tako močnega tekmeca.

Objavljeno
02. september 2013 01.40
Slovenija vs Francija. Na sliki Goran Dragić.Ljubljana,31.08.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Slovenski košarkarji ne bodo pričakali sredinega dvoboja s Češko na EP brez poraza na domačem parketu. V Stožicah jim je račune prekrižala Francija, ki je z zmago s 70:65 morda celo storila uslugo gostiteljem. Tudi selektor Božidar Maljković ni imel prav nič proti, da so njegovi izbranci dobili dramilno opozorilo v zanimivi predstavi.

»Ko smo pred kakšnimi šestimi meseci sestavljali spored pripravljalnih tekem, sem vztrajal, da se moramo tik pred EP pomeriti z najmočnejšo razpoložljivo reprezentanco. Veliki tekmeci namreč razgalijo tvoje slabosti in te kaznujejo. S Španijo se bomo srečali v uvodnem delu prvenstva v Celju, zato nam je ostala Francija, srebrna iz Litve 2011. In prepričali smo se lahko, kje vse naši košarkarji še vedno delajo napake,« je v soboto zvečer poudaril Maljković in deloval povsem mirno, lahko bi rekli celo zadovoljno. Izkušeni trenerji imajo že od nekdaj radi takšne poučne poraze, po katerih imajo še nekaj časa, da spravijo svoje moštvo v želeni red in odpravijo še zadnje slabosti.

»Največ težav imamo v obrambi, pri preprečevanju tekmečeve tranzicijske igre. V prvem polčasu so Francozi dosegli 16 točk z nasprotnimi napadi, čeprav bi jih lahko nekaj ustavili, saj smo imeli na voljo 'male' osebne napake. Prav tako moramo popraviti skok v napadu: če smo v prvem polčasu dvanajstkrat ujeli odbito žogo pod francoskim obročem, nam je v nadaljevanju uspelo le enkrat. Zbrali smo tudi premalo asistenc, le šest, gostje 16. Še vedno pa si privoščimo tudi prevelika nihanja, želim si, da bi vseh 40 minut tekme odigrali kot eno četrtino. Prvi nastop na velikem tekmovanju je vedno najtežji in tako bo tudi sredo, saj ima Češka kakovostno zasedbo,« je dodal slovenski selektor.

Boljši le Španija in Litva

Po poldrugem mesecu priprav in dvanajstih odigranih tekmah Slovenija pričakuje začetek EP s tretjim najboljšim ogrevalnim izkupičkom med 24 reprezentancami. Izgubila je le s Srbijo v Beogradu in s Francijo v Stožicah, s čimer zaostaja le za Španijo, ki v osmih dvobojih ni klonila niti enkrat in je Francijo premagala tako doma kot v gosteh, ter Litvo (11 zmag in poraz z Grčijo). Po uspešnosti sledijo Grčija (9:2), Srbija (9:3), Turčija in Poljska (po 6:5), ki je napovedala resno kandidaturo za eno od prvih treh mest v celjski skupini C in napredovanje v drugi krog EP. V pripravljalnem obdobju je ugnala Gruzijo, Izrael, Belgijo, Italijo, Veliko Britanijo in Švedsko. Gruzinci prihajajo v Slovenijo s štirimi zmagami v desetih dvobojih (premagali so BiH, Srbijo in dvakrat Izrael), Hrvaška s štirimi zmagami (nad Makedonijo, Črno goro, Latvijo in Belgijo), šestimi porazi in »remijem« z Latvijo, Češka pa z dvema uspehoma (Rusija in Belgija) in petimi porazi.

V strelski formi Nachbar in G. Dragić

Slovenski košarkarji od včeraj popoldne nadaljujejo vadbo v Zrečah, ki jim bo tako kot Špancem nudila dom tudi med uvodnim delom EP; preostali štirje člani skupine C bodo nastanjeni v Laškem. Od srede in do 22. t. m. pa bo jasno, koliko moči so prihranili za enajst »resnih« tekem, kolikor jih bodo odigrali, če se bodo uvrstili vsaj v četrtfinale. Merjenje moči s Češko pričakujeta v najboljši strelski formi Boštjan Nachbar, ki je v zadnjih štirih tekmah dosegal v povprečju 15,7 točke, in Goran Dragić (13,7), razveseljuje pa tudi zelo dobro sodelovanje Gašperja Vidmarja z branilci. Uvodne tekme EP bi morale prinesti predvsem postopen vzpon rekonvalescentov Jake Lakoviča in Uroša Slokarja, čeprav je očitno, da letos ne bosta imela tako udarnih vlog kot na prejšnjih velikih tekmovanjih. Po poškodbi rame, zaradi katere je izpustil dvoboj z Rusijo, je pričakovati tudi vzpon Nebojše Joksimovića, ki je dosegel zadnje reprezentančne točke ob porazu s Srbijo 11. avgusta. V sredo je prebil na parketu le pet minut, daleč najmanj med vsemi košarkarji obeh moštev.

Strelci za Slovenijo na 12 pripravljalnih dvobojih pred EP: Nachbar (igral na 10 tekmah) 117 točk (povp. 11,7), G. Dragić (10) 113, Vidmar (11) 96, Z. Dragić (12) 80, Blažič (11) 77, Balažič (12) 74, Lorbek (11) 69, Murić (8) 56, Begić (9) 50, Slokar (10) 45, Joksimović (10) 28, Prepelič (9) 17, Lakovič (6) 15, Morina (4) 13, Lapornik (5) 9.