Glavno mesto bo šele občutilo navijaško vročico

Z vidika organizatorjev eurobasketa je bila najslabša novica izpad Makedoncev.

Objavljeno
10. september 2013 21.05
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Ljubljana – Eurobasket se bo v bistvu šele zdaj zares začel tudi v glavnem mestu. Predtekmovalni del je minil v senci drugih skupin, zlasti celjske, pa tudi jeseniške. Dotrajani Tivoli, ki je bil zasilna rešitev, je tudi zaradi manj atraktivnih tekmecev bolj ali manj sameval. A odslej bo v Ljubljani vse drugače …

Pod Šišenskim hribom v zadnjem tednu ni bilo čutiti veliko košarkarskega utripa. Še največ je bilo nemških navijačev, ki so že zapustili Slovenijo, nekaj je bilo Francozov in Belgijcev, le za vzorec Britancev, Izraelcev in Ukrajincev. Dvorana se je bolj zapolnila le ob nastopih Tonyja Parkerja in druščine, sicer pa so vzdušje ustvarjali predvsem povabljeni šolarji, od katerih si gostinci pač niso ravno meli rok.

Zdaj bo središče dogajanja v Stožicah, kjer bo tudi uradno navijaško središče. Žal pa je okolica še vedno zapuščeno gradbišče in ne ponuja dodatnih storitev, zato je vprašanje, koliko časa se bodo navijači tam zares zadržali, ko bo njihova reprezentanca odigrala tekmo. Bržčas se bodo razkropili po mestu in naposled priromali tudi v navijaško območje na Kongresnem trgu, ki je v domeni mestne občine na čelu z (očetom stožiškega športnega centra) županom Zoranom Jankovićem.

Mestna navijaška cona je bila doslej dobro obiskana, kadar je na velikem zaslonu igrala Slovenija – tekmo proti Hrvaški si je ogledalo več kot 3000 ljudi. A ti v blagajno Eurobasketa 2013 pač niso prinesli evrov. Edini preostali vir dohodkov za prireditelja so namreč vstopnice in zato ni bilo vseeno, kdo se bo meril v drugem delu. Prodaja vstopnic naj bi doslej sicer presegla pričakovanja – mimogrede, tukaj primerjava z zadnjim EP v Litvi ni merodajna, ker so se tam prodajale dnevne vstopnice, tukaj pa posamične – a organizatorjem gotovo ni bilo pogodu, da so, denimo, izpadli Makedonci, ki so imeli že na Jesenicah več kot 2000 privržencev. V Kopru so bili glavni Finci, bilo jih je več kot tisoč, vprašanje pa je, koliko od teh se je preselilo v Ljubljano oziroma koliko novih bo prišlo. Spodbudna novica je, da je finsko veleposlaništvo že napovedalo prihod večje skupine turistov s severa.


»Slovenijo je v prvem delu eurobasketa obiskalo med 18.000 in 20.000 tujih gostov, med katerimi so bili najštevilčnejši Makedonci, Hrvati, Finci, Italijani, ki so ustvarili približno 50.000 prenočitev,« piše v sporočilu organizacijskega komiteja. Največ novih navijačev naj bi prišlo iz košarki zapriseženi Litvi, kakšen več tudi iz Latvije. A zanimivo, latvijski navijači so imeli izhodišče v Avstriji in so se vozili na Jesenice. Dnevnih migrantov naj bi bilo največ iz Hrvaške, vseeno pa ni pričakovati navala, saj košarka v zadnjih letih ni zapisana v srcih južnih sosedov. Več prenočitev bodo gotovo prispevali Srbi. A iz Španije, Grčije in Francije ni pričakovati večjega priliva, da ne govorimo o Ukrajini in Belgiji. Večji obisk bo gotovo iz Italije, prve tekmice Slovencev. Seveda je odveč poudariti, da bo končni iztržek vseh v slovenski metropoli še najbolj odvisen od uspeha domače reprezentance.