Goran Dragić bi mesto v najboljši peterki takoj zamenjal za kolajno

Po Erazmu Lorbku (EP 2009) je bil v najboljše moštvo eurobasketa izbran še drugi Slovenec: Goran Dragić.

Objavljeno
23. september 2013 11.47
Goran Dragić med tekmo EP Slovenija Češka,Celje Slovenija 09.09.2013
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Čeprav se je slovenska reprezentanca že s sobotno tekmo proti Ukrajini poslovila od domačih navijačev, so gledalci v dvorani Stožice tudi ob sinočnjem finalu znova lahko zaploskali slovenskemu junaku. Goran Dragić jim je pomahal ob razglasitvi najboljše peterke prvenstva.

Dragić je postal drugi Slovenec v samostojni državi, ki je bil izbran v najboljše moštvo eurobasketa. Pred njim je to uspelo le Erazmu Lorbku na Poljskem 2009.

Ljubljančan, ki je bil pravi »motor« slovenske ekipe, se je za nagrado zahvalil vsem soigralcem in dejal, da mu brez njih ne bi uspelo. »V isti sekundi bi to nagrado zamenjal za kolajno. To priznanje ni le moje, temveč od vseh igralcev v ekipi, strokovnega štaba, trenerjev in mojih najbližjih, ki me ves čas podpirajo,« je dejal starejši od bratov Dragić, ki je prvenstvo končal s četrtim najvišjim povprečjem med vsemi igralci (15,8 točk), po številu doseženih točk pa je celo tretji strelec eurobasketa 2013 za Tonyjem Parkerjem in Hrvatom Bojanom Bogdanovićem.

Parker jo je dočakal, jo bo tudi Dragić?

Kot je priznal, mu je ob končni zmagi Francije kar odleglo. »Galski petelini« so namreč v četrtfinalu tudi ustavili slovensko moštvo na poti do kolajne. »Zasluženo so postali evropski prvaki, saj so v odločilnih trenutkih stopili skupaj in prikazali najboljšo igro. Izgubili smo torej proti najboljšim. Dobro smo se borili z njimi, vendar v zaključku tekme popustili,« je dodal priljubljeni Gogi in iskreno čestital tudi Tonyju Parkerju za naziv najkoristnejšega igralca prvenstva.

»V šali sem ga vprašal, kam bo dal vsa ta priznanja. Odgovoril mi je, da ima zanje posebno sobo, ne le vitrino. Od srca mu privoščim to zlato medaljo, saj je nanjo čakal celih trinajst let. Vem, kako je, če si eno stvar tako močno želiš. Tudi jaz, priznam, hočem to medaljo in ni važno ali naslednje leto ali čez deset let. Samo, da jo osvojim,« je še povedal Dragić.

Nachbarju bo vsak dan poslal sporočilo

Eden najboljših slovenskih košarkarjev v zgodovini je tudi dejal, da je za njim najdaljše evropsko prvenstvo, odkar igra v reprezentanco. »Za nami sta dolga dva meseca. Mislim, da smo ustvarili eno lepo zgodbo. Kemija znotraj ekipe je bila res dobra; imamo reprezentanco, ki je mešanica izkušenj in mladosti, tako da se nam ni treba bati za prihodnost slovenske košarke,« je dodal borbeni košarkar.

Pristavil je še, da noče niti slišati o morebitni upokojitvi Boštjana Nachbarja in Jake Lakoviča. »Ko bom končal sezono v ZDA, bom Nachbarju vsak dan poslal sporočilo: 'se vidimo na pripravah'. In Lakoviču tudi. Res komaj čakam na naslednjo reprezentančno akcijo,« je zaključil Dragić, ki se bo že konec tedna podal nazaj čez Atlantik.

Prihaja novo naporno obdobje

Čeprav je po napornem prvenstvu dejal, da se mu zdi, kot da je že končal sezono, ga s Phoenixom  kmalu šele čakajo priprave na novo pomembno tekmovalno obdobje v ligi NBA. Poleg tega se bo kmalu navajal tudi na očetovsko vlogo: z ženo Majo bosta novembra dobila sina.

V videu si oglejte najboljše poteze košarkarjev, izbranih v peterko prvenstva.