Grški narod predolgo čaka na kolajno z EP

Ob izbrancih Andree Trinchierija med favoriti skupine D na košarkarskem EP še Turki in Rusi.

Objavljeno
04. september 2013 10.52
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Koper – V koprski skupini D so favoriti Grki, Rusi in Turki (ne nujno v tem vrstnem redu), pričakovati pa je, da se bodo v boj za osmino finala vmešali še zdesetkani Italijani. Medtem pa Finci in Švedi – tako poznavalci – naj ne bi imeli realnih možnosti za napredovanje.

Grki so v Slovenijo pripotovali z jasnim ciljem: odkrito merijo na uvrstitev med najboljšo trojico. »Za ta narod so štiri leta brez kolajne odločno preveč. Toda zanjo bomo morali trdo garati, nihče nam je ne bo kar podaril,« je pred začetkom evropskega prvenstva poudaril Andrea Trinchieri, selektor izbrane vrste Grčije. Italijanovega optimizma so se v hipu nalezli tudi njegovi varovanci, ki so začeli kot »papige« ponavljati za njim, da je njihov cilj odličje. Pri tem stavijo na svojo jekleno obrambo in prvega zvezdnika Vassilisa Spanoulisa, letošnjo pomlad že tretjič najboljšega igralca zaključnega turnirja v evroligi, potem ko je prispeval levji delež k drugemu zaporednemu končnemu zmagoslavju Olympiakosa.

Grki se bodo za uvod danes (17.45) pomerili s Švedi, ki imajo z Jonasom Jerebkom (Detroit) in Jefferyjem Taylorjem (Charlotte) v svojih vrstah celo dva košarkarja iz lige NBA. Toda Skandinavcem, ki so na EP nazadnje igrali leta 2003, kljub temu ne pripisujejo prav veliko možnosti. Zato Trinchierijevim izbrancem verjetno ne bodo povzročali preglavic. Prvi resnejši preizkus zanje bodo seveda jutri Rusi, ki se bodo nocoj (21.00) v derbiju skupine D spoprijeli z Italijani.

Zanimivo, da sta obe reprezentanci tokrat močno oslabljeni. »Zbornaja komanda«, ki brani 3. mesto s prejšnjega prvenstva stare celine leta 2011 v Litvi, so denimo brez Andreja Kirilenka (Brooklyn), Timofeja Mozgova (Denver), Viktorja Hrjape, Saše Kauna (oba CSKA), »azzurri« pa ne morejo računati na Andreo Bargnanija (New York), Danila Gallinarija (Denver) in Daniela Hacketta (Montepaschi). Tako se pri Rusih bolj ali manj vse vrti okrog Alekseja Šveda (Minnesota), pri Italijanih pa se vse začne in konča pri Marcu Belinelliju (San Antonio).

V tej skupini in tudi nasploh visoko merijo tudi Turki, ki si bodo prizadevali po srebrnih odličjih pred svojimi navijači na EP '01 in SP '10 priigrati še prvo kolajno na velikem tekmovanju na tujem parketu. Optimizem črpajo iz moštva, ki je zmes nadarjenosti in izkušenosti, pri čemer izstopajo zvezdniki iz lige NBA. To so Ersan Ilyasova (Milwaukee), Ömer Asik (Houston) in Hideyat Türkoglu (Orlando), ki je – mimogrede – minuli petek proti Poljski odigral že 300. tekmo za Turčijo, pri kateri pomembno vlogo igra tudi nesojeni slovenski reprezentant Emir Preldžić.

Varovanci Bogdana Tanjevića, ki je tik pred zdajci zaradi poškodbe ostal brez Omerja Onana (namesto njega bo debitiral Birkan Batuk), bodo skušali v današnji »matineji« (14.30) potrditi vlogo favoritov proti Fincem. Toda »Suomiji« ne izobešajo bele zastave. Ravno nasprotno; verjamejo, da lahko pripravijo podobno presenečenje kot na prejšnjem EP, ko so na krilih Petterija Kopponena (Himki) ter slovenskih znancev Teemuja Rannikka (Joensuu) in Sasuja Salina (U. Olimpija) ugnali reprezentante BiH, Črne gore in Gruzije ter zasedli 9. mesto, s čimer so bili na koncu uvrščeni celo dve mesti pred njihovimi tokratnimi tekmeci Turki.