Halo, Stožice: Bodiroga rezerviran

Včeraj so v prostorih mestne hiše na ogled postavili tudi pokal, ki ga bodo v zrak dvignili zmagovalci eurobasketa.

Objavljeno
18. september 2013 12.19
Pokal za Ep v košarki 17. september 2013
Š. R., N. K.
Š. R., N. K.
Ljubljana - Vse od junijske nenadne smrti Olafurja Rafnssona je FIBA Europe brez predsednika, zato so vse bolj pogosta ugibanja o njegovem nasledniku, sploh med EP. Italijani so že pred časom razmišljali, da bi pri kandidaturi podprli svojo legendo Dina Meneghina, ki pa je odločno zavrnil možnost kandidature, zato so na Apeninskem polotoku zdaj dali jasno vedeti, da bi pri tem koraku zanesljivo podprli velikana srbske košarke Dejana Bodirogo. A očitno njihovi favoriti (še) niso naklonjeni prevzemu vročega evropskega stolčka. Bodiroga, trenutno podpredsednik Košarkarske zveze Srbije, je namreč za srbski portal B92 dejal, da za zdaj o tem ne razmišlja. Njegovo ime se med potencialnimi kandidati pojavlja že devet mesecev.

Hrvati dobili svoj kotiček

Košarkarska vročica se stopnjuje tudi na Hrvaškem, od koder jutri napovedujejo več tisoč navijačev, ki bodo imeli od danes tudi svoj navijaški kotiček. Tega jim je v lokalu All Stars na Vojkovi ulici, domala nasproti dvorane, pripravil glavni pokrovitelj zagrebškega kluba Cedevita, podjetje Atlantic Group, ki poskuša pri tem združiti tako slovenske kot hrvaške navijače. Program namreč napovedujejo že od danes od 19.30, jutri pa od 16.30, pri čemer bo jutri navijače tam pozdravilo tudi celotno moštvo Cedevite, za katero igra tudi nekdanji član Uniona Olimpije Marino Baždarić. Košarkarji bodo spodbujali svojega trenerja, sicer selektorja Jasmina Repešo in siceršnjega soigralca v klubu Anteja Delaša, po tekmi pa bodo nadaljevali pot na turnir v Benetke.

Navija za Milan

Grški selektor Andrea Trinchieri si res ni mislil, da bo šel v drugem krogu EP po poti Turčije in bo še pred izločilnimi boji spakiral kovčke. Svoje razočaranje je Italijan na grški klopi poskušal premagati z ogledom središča Ljubljane, kjer pa je naletel na gručo novinarjev iz držav nekdanje Jugoslavije in se odzval na njihovo vabilo, naj se jim pridruži. Trinchieri, čigar mama je iz Istre in hrvaško govori enako dobro kot italijansko – med drugim je odličen prijatelj z Jasminom Repešo, pri katerem je svojčas tudi stanoval –, je tokrat prišel na drug športni račun: nogometni. Razkril je, da navija za Milan, za kar je zaslužen oče, doma pa so imeli vedno tudi letno vstopnico za Interjeve tekme, saj je oče užival, ko je gledal mestnega tekmeca, kako izgublja.

Pokal v mestni hiši

Včeraj so v prostorih mestne hiše na ogled postavili tudi pokal, ki ga bo v zrak dvignila zmagovalna reprezentanca. Pokal, ki tehta 18 kilogramov, je v obliki keliha, visok je 23 cm, njegov premer na vrhu pa je 35 cm. Imenuje se trofeja Nikolaja Semaška, ime pa je dobil po nekdanjem predsedniku Evropske košarkarske konference (zdaj FIBA Europe) med leti 1967 in 1976. Zdajšnji pokal je izdelal nemški zlatar Günter Schöbel v Bad Kreuznahu v Nemčiji leta 1995, odtlej pa so ga dvignili košarkarski velikani, kot so bili Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Gregor Fučka, Dejan Bodiroga, Šarunas Jasikevičius, Theodoros Papaloukas in Andrej Kirilenko.