Halo, Stožice: za SP potrjenih 18 držav

Sloviti Borislav Stanković niti pri 88 letih ne zamude nobenega košarkarskega prvenstva stare celine.

Objavljeno
20. september 2013 10.39
Košarka Slovenija Hrvaška
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana - Znanih je 18 reprezentanc, ki bodo prihodnje leto nastopile na svetovnem prvenstvu v Španiji, 19. bo zmagovalka današnjega dvoboja Ukrajina – Italija, 20. pa sedmouvrščena reprezentanca EP (Srbija ali poraženka dvoboja Ukrajina – Italija). Že znane udeleženke SP so: Angola, Egipt, Senegal, Iran, Filipini, Južna Koreja, Avstralija, Nova Zelandija, Mehika, Portoriko, Argentina, Dominikanska republika, ZDA, Španija, Francija, Hrvaška, Litva, Slovenija. Še štirim državam bo nato FIBA razdelila posebna povabila, pri čemer je dolg že evropski seznam kandidatk: Rusija, Turčija, Grčija, Nemčija …

Ob stožiškem parketu tudi Stanković

Četudi šteje že 88 let, Borislav Stanković ne zamudi nobenega prvenstva stare celine, pri FIBA Europe pa se vsakič potrudijo, da ima posebno mesto v dvorani. Potem ko je bil kar 26 let generalni sekretar FIBA Europe in v sodelovanju z Davidom Sternom pred več kot 20 leti odprl pot sodelovanju med ligo NBA in Evropo, so tudi v Stožicah včeraj zgolj zanj pripravili posebno mizo ob parketu, kjer je – kot tudi že med EP 2005 v Beogradu – spremljal nastop slovenske reprezentance in trenerski dvoboj dveh svojih rojakov: Dušana Ivanovića in Božidarja Maljkovića. Stanković, ki so ga leta 1991 sprejeli v košarkarski hram slavnih, je zdaj sicer častni generalni sekretar FIBA Europe.

Drobnjak pri Unionu Olimpiji

Še en nekdanji slovenski reprezentant si je zagotovil klubsko prihodnost v naslednji sezoni. Dragiša Drobnjak, ki je za slovensko člansko reprezentanco nastopil na štirih tekmah, je namreč z Unionom Olimpijom podpisal enoletno pogodbo in s tem formaliziral svoj status, saj z Ljubljančani trenira že vse poletje. Za nekdanjega evroligaša, ki bo v prihodnji sezoni nastopal v evropskem pokalu, je sicer igral že med letoma 2004 in 2006, minuli dve sezoni pa je bil član belgijskega Ostendeja.

Opoldne mladinski All Stars

Jutri bo mogoče na stožiškem parketu videti najbolj nadarjene mlade košarkarje iz vse Evrope, saj bo natanko opoldne na sporedu tekma All Stars igralcev do 18. leta, ki so se letos izkazali na prvenstvu stare celine. Med njimi bo tudi Matic Rebec, ki je s Slovenijo na mladinskem EP v Latviji osvojil 10. mesto in bil drugi najboljši strelec prvenstva za Dariom Šarićem, ki je Hrvaško popeljal do zlata, danes pa bo zanjo nastopil še v polfinalu članskega EP. Ogled nastopa najboljših mladih Evropejcev, ki bodo v prihodnje tudi nosilci iger članskih reprezentanc, bo brezplačen.