Hrvaški mediji: pot iz krize bo končana, če pade še Češka

Sportske novosti: pred Zlatorogom so hrvaški in slovenski navijači skupaj pili pivo, Lijepa naša pa ni bila izvižgana.

Objavljeno
09. september 2013 12.59
BASKET-EURO-2013-ESP-CZE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Celje - Hrvaški mediji so se iz ostrih kritikov tamkajšnje košarkarske reprezentance, ki je sinoči v predtekmovalni skupini C evropskega prvenstva na kolena spravila slovensko izbrano vrsto, čez noč prelevili v njene zaveznike.

V Sportskih novostih vidijo v sinočnjem hrvaškem uspehu zadosten razlog za optimizem pred nadaljevanjem prvenstva. »Fantje, vsaj zdi se tako, bodo počasi odplačali dolgove iz preteklosti. Da se pot iz krize naposled konča in da je bila veličastna zmaga nad gostitelji prvenstva v celjskem peklu res obet za novo prihodnost, pa bo treba danes sneti skalp še Čehom. V nasprotnem bo imela hrvaška košarka ponovno nočne more,« je poudaril komentator Hrvoje Slišković. Nekaj besed je namenil tudi navijaškemu vzdušju: »V navijaški coni pred Zlatorogom so hrvaški navijači pili pivo skupaj s slovenskimi privrženci, Lijepa naša pa pred tekmo ni bila izvižgana.« Zadnji del komentarja je sicer letel na dogodke okrog petkovega nogometnega derbija na Marakani, ko so srbski navijači brez slabe vesti skrunili hrvaške državne simbole (zažig zastave, žvižganje med himno, napis Vukovar v cirilici).

»Če se po jutru dan pozna, to ne velja za hrvaško košarkarsko reprezentanco. Po debaklu proti Špancem je doživela preporod in vpisala tri zaporedne zmage v Celju, tudi prvo nad Slovenci po dolgih 18 letih,« so zapisali pri 24 sata.

V Glasu Slavonije pa so poudarili, da so Hrvati končno dočakali svojih pet minut. »Izbranci Jasmina Repeše niso podlegli atmosferi in niso pregoreli v želji po dokazovanju, temveč so motivirani s sijajnim košarkarskim ozračjem izvlekli makimum in vpisali zlata vredno zmago, naposled morda odločilno za preboj v četrtfinale. Pravega razloga za slavje še ni, a uživanja v tem velikem trenutku jim ni mogel odvzeti nihče.«