Hrvati prepolovili slovensko popotnico za Stožice

Skupina C: Čehi so se pogumno borili za napredovanje, toda po četrti zaporedni zmagi gredo v drugi krog EP naši sosedi.

Objavljeno
10. september 2013 12.03
Luka Žorić in Jan Vesely med tekmo EP Češka Hrvaška,Celje Slovenija 09.09.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Celje – »Bojimo se, da bodo naši fantje spet zamočili. Sicer pa veste, o čem govorimo, velikokrat ste bili v podobnem položaju,« so pred včerajšnjim dvobojem s Češko razlagali hrvaški novinarji. Res je, pogled na živčne kolege je bil svojevrstni deja vu, v katerem pa so se naši sosedi dobro odrezali in se z zmago s 70:53 prebili v drugi krog EP.

V dvoboju, ki je posredno odločal tudi o usodi naših košarkarjev, so Slovenci potihem stiskali pesti za Čehe. Njihova zmaga nad Hrvati bi namreč pomenila, da bi izbranci Božidarja Maljkovića napredovali v drugi del prvenstva kot zmagovalci skupine C in z dvema zmagama v žepu. Uspeh Hrvaške pa jih je potisnil na drugo mesto in prepolovil njihovo popotnico pred selitvijo v Ljubljano in dodatnimi tremi tekmami v dolgi bitki za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva.

Jasmin Repeša: Najtežja skupina med vsemi

Na podlagi končnega rezultata bi lahko kdo sklepal, da Čehi niso nudili pretiranega odpora. S tem pa bi jim storil krivico. Moštvo, ki je v Celju prikazalo sodobno in izjemno všečno igro, je vnovič dalo vse od sebe, sredi tretje četrtine je še branilo neodločen rezultat (40:40) in dobre štiri minute pred koncem zaostajalo le z 51:56. V divjem lovu za zasukom je izgubilo preostanek tekme z 2:14, vendar zapustilo dvorano Zlatorog z dvignjenimi glavami. Čehe je drago stalo zelo nenatančno izvajanje prostih metov (le 5:21), prepričljivo pa so izgubili tudi skok s 27:47, s čimer je šlo po zlu ugodno razmerje v izgubljenih žogah (9:18). Slednjič so imeli poraženci le dva košarkarja z dvomestnim številom doseženih točk, Pavla Pumprlo (19) in Jana Veselyja (11), Hrvati pa ob četrti zaporedni zmagi kar pet: Anteja Tomića (12), Bojana Bogdanovića, Daria Šarića (po 11), Krunoslava Simona in Luko Žorića (po 10).

»Pričakoval sem zelo zahteven dvoboj in nisem se motil. Na srečo smo se po uvodnem polomu s Španijo pobrali in končali prvi del EP s štirimi zmagami. Čehi so izpadli, vendar si zaslužijo vse pohvale za prikazane predstave in sodoben slog igre. Takšna je pač košarka, prepričan pa sem, da bodo na naslednjih velikih tekmovanjih igrali pomembno vlogo. Mi se vzpenjamo, naša igra je vse boljša, iztržek štirih zmag pa ima dodatno težo, saj osebno menim, da je bila celjska skupina najmočnejša med vsemi štirimi,« je ocenil hrvaški selektor Jasmin Repeša ob vrnitvi njegovih košarkarjev v drugi krog EP po štirih letih. Na Poljskem 2009 so izpadli v četrtfinalu proti Sloveniji, pred dvema letoma pa so bili 13. do 16. po zmagah nad Finsko in Črno goro ter porazih proti Makedoniji, BiH in Grčiji. Poleg rezultata je pomembna pridobitev hrvaške reprezentance tudi 19-letni in 208 cm visoki krilni center Dario Šarić. Potem ko je v zadnjih letih prevladoval na prvenstvih mlajših selekcij, je letos potrdil svoj izjemni talent tudi v članski konkurenci.

Za Čehe usodno slabo izvajanje prostih metov

V igri so napredovali tudi Čehi, ki so od razpada nekdanje košarkarske velesile Češkoslovaške šele tretjič (po letih 1999 in 2013) nastopili na EP. Pred 14 leti so bili v Franciji 12. z dvema zmagama v šestih tekmah, tokrat si bodo kljub boljšemu iztržku delili 13. do 17. mesto na stari celini. »Tekma s Hrvaško je bila privlačna in zanimiva, saj je bil igralni vložek na mizi zelo velik za obe moštvi. Naši košarkarji so dali vse od sebe, vendar so v drugem polčasu zašli v težave. Pokopali so nas številni zgrešeni prosti meti in odprti poskusi iz igre. Ko so Hrvati prišli do psihološke prednosti, se nismo mogli vrniti. Naši tekmeci so si zaslužili uvrstitev v drugi krog, za nas pa je EP imenitna izkušnja in velika pridobitev za češko košarko. Dobro smo namreč zastopali našo državo,« je bil navzlic izpadu zadovoljen češki selektor Pavel Budinsky.