Iskrice z eurobasketa: Raza ne bi prepoznal drugega doma

150 osnovnih šol je dobilo brezplačne vstopnice, četrtina Slovencev je bila pred ekrani, slovo švedskega selektorja ...

Objavljeno
10. september 2013 12.57
BASKET-EURO-2013-FIN-SWE
T. V., Mi. Š., S. U., šport
T. V., Mi. Š., S. U., šport
Četrtina Slovencev pred zasloni

Celje – Če že ne morejo v celjsko dvorano, se slovenski košarkarski privrženci tolažijo s pomočjo televizijskih prenosov. Nedeljski nastop Slovenije si je tako ogledalo največ gledalcev v zgodovini slovenske košarkarske reprezentance, kar 427.979, zaključne minute pa kar 535.000 tisoč ljudi. Jasno je, da je povpraševanje po vstopnicah za tekme Slovenije izjemno, precej manjše za druge dvoboje, kjer pa so na račun prišle tudi osnovne šole. Kar 150 jih je dobilo brezplačne vstopnice, največ otrok je tako uživalo v Ljubljani in Celju, najbolj zaželene med ponujenimi pa so bile med njimi karte za ogled včerajšnjega dvoboja Gruzija – Španija.

Če bo kolajna …

Celje – V naši prilogi smo vam predstavili nekaj krajših zanimivejših in zabavnejših zgodbic, ki so se nabrale v dvajsetletni zgodovini slovenske reprezentance, tudi tisto, kako je Matjaž Tovornik Delovemu novinarju Stanetu Trbovcu na EP 1999 obljubil sliko iz mestne izložbe, če bo Slovenija dobila pomembno večerno tekmo. Ker jo je, mu je ob vračanju domov predal zvitek, katerega vsebine pa ne eden ne drugi nista nikoli razkrila. Ali se je le pošalil in na videz zadovoljil radovednost soigralcev, ki so ga zbadali, če bo ostal mož beseda, ali pa je stavo vzel sila zares, bi lahko razkril zdajšnji košarkarski rod. Trbovčeva družina se je odločila odpreti družinski arhiv, če bo Slovenija osvojila odličje.

Dean navdušen nad Slovenci

Koper – Brad Dean, selektor Švedske, ki je bila v Kopru najbližje temu, da bi premagala Italijo (79:82), se je po sinočnji tekmi poslovil od selektorskega stolčka. »Škoda, Dean mi je bil kot oče,« je ob tem izjavil v Kinšasi rojeni švedski branilec Thomas Massamba. Dean je ob svojem slovesu pohvalil tako svoje izbrance kot tudi prireditelje. »Navdušen sem nad profesionalnostjo Slovencev in odgovornih pri FIBA Europe,« je v imenu švedske reprezentance poudaril Dean.

Raza ne bi prepoznal drugega doma

Jesenice – Med obiskovalci prvenstva v Podmežakli so v teh dneh številni jeseniški hokejisti, med klepetom pred dvorano smo srečali tudi Andreja Razingerja in Marka Smoleja. Nekoč sta skupaj z Matjažem Kopitarjem, sedanjim slovenskim selektorjem, igrala v udarnem domačem napadu jeseniškega moštva, ko je to v uvodnih treh letih slovenske samostojnosti osvojilo tri naslove državnih prvakov. Oba sta bila navdušena nad temeljito prenovljeno Podmežaklo, priljubljeni Raza pa nam je ob tem dejal: »Pomislite, koliko dnevov in večerov sem preživel tukaj. Zdaj je vse drugače. Saj več niti ne bi našel naše slačilnice, telovadnice, vhoda na tribuno. Ko bi le imeli spet dobro hokejsko moštvo, Jesenice bi bile vesele kot v naših časih …«

Faka ustavila čebela

Celje – Uradni napovedovalec celjskih tekem je včeraj v dvorani Zlatorog gromko pozdravil prihod slovenske biatlonske reprezentance pod vodstvom glavnega trenerja Uroša Velepca, ki si je ogledala že dvoboj med Hrvaško in Češko. Navzoči so ob tem pogrešali Jakova Faka, sicer Hrvata s slovenskim potnim listom. A prvi zvezdnik slovenske biatlonske vrste se je ogledu dvoboja včeraj odpovedal. Zaradi več zaporednih pikov čebele, ki se je ujela v njegov tekaški čevelj, mu je že pred dnevi tako otekel gleženj, da ni mogel trenirati. Včeraj je imel še zdravstveni pregled, po katerem se je vrnil domov, v reprezentanci pa so se dogovorili, da bodo Andreja Mali, Klemen Bauer in drugi v njegovem imenu spodbujali hrvaško reprezentanco.

Möttölä rojakom: Žrtvujte dopuste!

Koper – Finci so drago plačali zmago nad Grki, saj so zaradi poškodbe kolena ostali brez Hannoja Möttöläja, ki je svoje rojake po uvrstitvi v drugi del EP prek twitterja pozval, naj jih pridejo v čim večjem številu podpret tudi v Stožice. »Vašo pomoč bomo potrebovali tudi v Ljubljani. Če to pomeni, da morate zaradi tega žrtvovati zimski dopust, ga dajte!« si je Möttölä, ki je prav včeraj dopolnil 37 let, zaželel, da bi imeli podobno ali še večjo podporo, kakršno so imeli v Bonifiki, kjer jih je spodbujalo 1000 privržencev. V finskem moštvu so imeli včeraj še enega slavljenca: Teemu Rannikko je praznoval 33. rojstni dan.