Jesenice postale mesto za velike športne dogodke

V Podmežakli so v prvem delu evropskega prvenstva našteli 50.392 navijačev.

Objavljeno
10. september 2013 19.54
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Po končanem šestdnevnem košarkarskem plesu na Jesenicah v mestu kot največja pridobitev ostaja temeljito obnovljena športna dvorana Podmežakla. Večinoma so zadovoljni tudi jeseniški gostinci, ki so imeli v dneh prvenstva največ dela in ustvarili tudi nekaj zaslužka, v sosednjih krajih si obetajo turistične učinke tudi v prihodnje.

Na občini Jesenice so z izvedbo prvenstva zelo zadovoljni, še posebej s promocijo, ki so jo dosegli. Kot je dejala Ines Dvoršak iz kabineta jeseniškega župana, se je mesto izkazalo kot odličen organizator tako velikega in zahtevnega športnega prvenstva. Poleg tega je poudarila še največjo pridobitev, prenovljeno dvorano Podmežakla, ki je Jesenicam odprla vrata v svet največjih športnih prireditev, kar je dolgoročni cilj občine.

Tekme v jeseniški skupini so bile zelo dobro obiskane, saj si jih je skupaj ogledalo 50.392 gledalcev, kar je skoraj 3400 na tekmo, kar je celo več od uradnih napovedi. Med najbolj številčnimi so bili navijači iz Makedonije (po ocenah jih je na Jesenice prišlo približno 2500), Srbije, Litve in Bosne in Hercegovine, manj je bilo Črnogorcev in Latvijcev, je dejal Silvo Poljanšek, vodja mestnega organizacijskega odbora. V dneh prvenstva so bili lokali v središču Jesenic odprti dlje, nekateri celo do pete ure zjutraj. Prvi dan je bilo sicer še nekaj zatišja, kasneje pa so navijači spoznali večino gostinskih lokalov v mestu in se v njih veselili uspehov, pa tudi žalovali za zamujenimi košarkarskimi priložnostmi. Med najbolj zadovoljnimi jeseniškimi gostinci je smučarska legenda Alenka Dovžan iz restavracije Ejga. Izkoristili so lokacijo restavracije tik ob izhodu iz predora iz smeri Podmežakle. K temu so dodali še pripravljen glasbeni program ter razširjeno teraso lokala, tako da so z izkupičkom zelo zadovoljni. »Pripravljali smo se pol leta«, je dejala Alenka Dovžan in v šali dodala, da bi zdaj lahko razmišljali celo o organizaciji svetovnega prvenstva.

Kljub veseljačenju pozno v noč policisti niso imeli preveč dela, saj so obravnavali le nekaj incidentov, medtem ko se pričakovanja o prihodu huliganov na srečo niso uresničila. Kot je dejal Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policije, so bili ukrepi policije zadostni.

Manj zadovoljni so bili gostinci v uradni navijaški coni na Stari Savi. Gostinec Aleksander Török je dejal, da je bila to zanj najslabša naložba v zadnjih desetih letih. Končnega obračuna še ni naredil, kljub temu pa upa, da bodo iz izkupička poravnali vsaj vse stroške in da bodo prvenstvo končali z ničlo. Miha Rebolj, vodja navijaške cone, je bil z obiskom zadovoljen, več kot tisoč ljudi (predvsem domačinov) so našteli na koncertih. Manj zadovoljni so bili le z obiskom tujih navijačev v navijaški coni, saj so ti Jesenice pogosto zapustili takoj po koncu posamezne tekme.


V dveh turističnih krajih, na Bledu in v Kranjski Gori, so zadovoljni z obiskom navijačev, kot tudi posrednimi promocijskimi učinki. Na Bledu je bilo v zadnjih dneh očitno, da je v bližini velik športni dogodek, je dejala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled, in dodala, da so bili najbolj vpadljivi makedonski navijači. Ocenila je, da so vsi nekaj imeli od prvenstva, hkrati pa se nadeja dolgoročnejših pozitivnih promocijskih učinkov, ki se bodo v prihodnjih letih pokazali v večjem obisku turistov. V Kranjski Gori so se izkazali kot gostitelji košarkarskih reprezentanc, zato Mirjam Žerjav, direktorica tamkajšnje lokalne turistične organizacije, pričakuje, da bodo v prihodnje športne ekipe Kranjsko Goro pogosteje izbirali za kraj priprav.