Kalifornijec ogrel hladne vzhodnjake

Osebnost tedna: Ukrajino v četrtfinale popeljal Eugene Jeter.

Objavljeno
15. september 2013 22.20
Slovenia Basketball Eurobasket
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Seveda gre Miku Fratellu levji delež zaslug, da je Ukrajini uspel zgodovinski preboj v četrtfinale evropskega prvenstva, toda Eugene Jeter je selektorjeva desna roka na parketu. Bil je najbolj zaslužen za senzacionalno zmago proti Srbiji, ki je gostiteljem prihodnjega eurobasketa na stežaj odprla vrata najboljše osmerice.

Jeter je nase opozoril že v predtekmovanju in to ne zgolj zaradi barve polti. V dvorani Tivoli je svoji drugi domovini pomagal pri štirih zmagah, že prva proti Belgiji je bila presenetljiva, saj je Ukrajina pred EP na stavnicah veljala za največjega avtsajderja eurobasketa. Nizkorasli Američan je tedaj tri sekunde pred koncem dosegel koš in hkrati izsilil prosti met, kar je bilo ravno dovolj za zasuk in zmago z 58:57.

»Če sem se česa naučil v tej reprezentanci, je to, da se nikoli ne vda,« je ekipni duh hvalil tedaj še precej neznani Jeter in vse zasluge za vzpon ukrajinske košarke pripisal mentorju in rojaku Fratellu. Zatem so padli še Izrael, Nemčija in Velika Britanija. Ukrajina se je prvič v zgodovini prebila v drugi del eurobasketa. Jeter je blestel na tekmi proti Nemčiji (19 točk) in tudi ob edinem porazu proti Franciji (20).

Neuklonljivi duh so Ukrajinci pokazali tudi v Stožicah. Četudi so prvo tekmo izgubili kar za 34 točk proti Latviji, so še naprej verjeli vase in košarkarsko javnost presunili z zmago proti Srbiji. Jeter se je trikratnim evropskim prvakom prikazal v najboljši luči. Ko so Srbi začeli pritiskati in nižali zaostanek, je v dobrih dveh minutah zadel dve trojki, dosegel še en koš, ukradel žogo in izkoristil prosti met, po katerem je bilo jasno, da bo Ukrajina vzela največji skalp doslej.

Takrat še ni vedel, da bo zmaga prinesla zgodovinski nastop v četrtfinalu, kljub temu pa ni skrival navdušenja. »To je velik uspeh za ukrajinsko košarko. Ta doslej sploh ni imela identitete v košarkarskem smislu in to je v bistvu šele začetek. Fratello je s svojo ekipo v teh dveh letih naredil ogromno, igralcem je vcepil zmagovalno miselnost. Na tem bomo gradili naprej. Čez dve leti bo Ukrajina gostila eurobasket in osnovni cilj je, da bi takrat imeli močno reprezentanco, ki ne bo več veljala za presenečenje, temveč bo spoštovanja vredna tekmica. Seveda bi bil nastop v četrtfinalu najboljša reklama za naše EP. Če bi se nam za nameček uspelo prebiti še na svetovno prvenstvo v Španiji prihodnje leto, bi bilo zares fantastično,« je razmišljal Jeter, ki si je ukrajinsko državljanstvo pridobil, ker je v sezoni 2007/08 igral za BC Kijev in z njim osvojil ukrajinsko superligo. Tedaj je bil predsednik kluba zdajšnji prvi mož ukrajinske košarkarske zveze in nekdanji as pod obroči Aleksandr Volkov. Po posvetu s Fratellom mu je ponudil rumeno-modri dres in Jeter je privolil.

Odločitev se je za obe strani izkazala za zadetek v polno. Jeter je na dosedanjih osmih tekmah odlično organiziral ukrajinski napad, povprečno na tekmo prispeval slabih 13 točk ter po štiri skoke in podaje. Ob njem so se razigrali igralci, kot so Sergej Gladir, Vjačeslav Kravcov in Maksim Kornijenko. Včeraj so sicer proti Litvi na tekmi, ki jim ni prinašala več ničesar, izgubili, a znova pokazali srčnost. Simpatični Jeter je prispeval deset točk in osem asistenc: »V prvem delu smo pokazali, da spadamo sem, v drugega smo prišli z velikimi očmi in Latvija nas je 'nokavtirala'. Toda to nas je samo še bolj spodbudilo, da smo do obisti preučili srbsko igro. Vedeli smo, da lahko premagamo tudi takšno velesilo. Vsi drugi so dvomili o nas, a se na to nismo ozirali. Odigrali smo dobro obrambo in izšlo se je. Zelo sem ponosen na te fante. Kadar držimo skupaj, nas je težko nadigrati.«