Kapetan slovenske reprezentance se je posul s pepelom

Jaka Lakovič: Zadnji poraz s Poljsko opozoril, da se moramo vrniti k svoji igri.

Objavljeno
10. september 2013 20.20
Jaka Lakovič in Lukasz Koszarek med tekmo EP Slovenija Poljska,Celje Slovenija 09.09.2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Košarkarji so si po selitvi v slovensko prestolnico dali veto na razmišljanje o minulem tednu, četudi se zadnji analizi pred pogledom proti Italiji, Finski in Grčiji niso mogli izogniti. V dneh, ko se pritisk povečuje in je moštvo po ekspresnem celjskem maratonu energijsko precej prazno, je pozornost nase pričakovano preusmeril kapetan Jaka Lakovič.

Da razlogov za skrb še ni, je poudarjal že takoj po dvoboju s Poljsko, a vendarle opozoril, da bodo morali zdaj obrniti ploščo in nastopiti z drugačno energijo od tiste v zadnjih dneh, zaradi katere se je krivulja začasno obrnila navzdol. Včeraj v preddverju luksuznega ljubljanskega hotela, ki bo v naslednjih dneh njihov dom, ni izžareval živčnosti, še manj nestrpnosti, po neštetih bitkah in poldrugem desetletju reprezentančnega staža mu je jasno, da odločilno obdobje prinaša drugi krog.

»Po koncu celjskega dela smo imeli igralci krajši sestanek, potegnili smo črto in bili enotni, da se moramo spet osredotočiti na majhne naloge, na podrobnosti v igri. Ko bomo tudi te izvajali brez napak, se bo vrnila tudi naša dobra igra. Poleg tega moramo nadaljevati s pozitivnim razmišljanjem, saj se je v Celju na trenutke videlo, da nismo pri stvari. Verjamem pa, da smo po dvoboju s Poljsko obrnili nov list proti nalogam, ki nas zdaj čakajo. V drugem delu bomo igrali tri tekme in vsi že komaj čakamo, da se začne,« je energijsko izpraznjeno moštvo začel dvigovati njegov kapetan, pri tem pa v prvi vrsti s pepelom posul sebe in svoje dosedanje predstave.

»Vsak od nas se je v zadnjih urah pri sebi ukvarjal z drugačnimi vprašanji. Enega je mučilo, zakaj ni zadel kakšne trojke več, druge spet nekaj drugega. To moramo pozabiti. Jaz moram denimo predvsem začeti igrati odlično obrambo in organizirati napad. Če bom to izvedel, kot znam, bom zadel tudi kakšen met več. Bil bi že skrajni čas,« je bil samokritičen Lakovič, ki je sicer del pripravljalnega obdobja izpustil zaradi težav s hrbtom, zaradi česar ocenjuje, da za soigralci zaostaja za kakšen teden treningov. »Veliko rezerv je še v moji igri in objektivno gledano sem največji dolžnik v moštvu. Vsaj jaz tako mislim. Že res, da vedno dajem in tudi bom dajal vse od sebe, a prve tri tekme sem odigral bolje, zadnji dve pa slabo,« je še dodal najstarejši član slovenske zasedbe, ki se tudi včeraj ni mogel izogniti pogovoru o iztrošenosti po prvem delu, ki je bila rdeča nit v izjavah večine njegovih soigralcev takoj po zadnjem dvoboju. »Pet tekem v šestih dneh ne igrajo niti v ligi NBA. Noge so bile težke, svežine pa ni. Še največ posledic je pustil dvoboj s Hrvaško, po katerem je sledil še neuspeh s Poljsko, ki pa rezultatsko ni vplival na naše napredovanje v drugi krog. Prišel je le kot pravo opozorilo, da ne moremo računati na uspeh, če se ne držimo naše agresivne obrambe, iz katere lahko dosegamo lahke točke v protinapadih. Imamo dva dni časa, da se povsem pripravimo in v četrtek ob 21. uri bomo spet pravi,« obljublja ljubljanski branilec.


Tedaj jim bo nasproti stala Italija, ki so jo pobliže spoznali že med pripravami in na prijateljski tekmi v Kopru tudi premagali, a je odtlej doživela velike premike, odločilna pri tem pa je bila vrnitev Luigija Datomeja, ki proti Sloveniji avgusta zaradi poškodbe ni igral. »Kot kaže, je Italija ujela formo v pravem trenutku. Resda smo jo sredi poletja dobili, a Datome spremeni njeno igro, je krilo, ki igra na položaju krilnega centra in ustvarja razliko. Nanj in na Marca Belinellija bomo morali najbolj paziti, vsi drugi pa ju odlično spremljajo in so se, kot kaže, znašli v svojih vlogah,« si je Lakovič s soigralci že uspel ustvariti podobo nekoliko drugačne italijanske igre, saj bi uvodni uspeh v drugem krogu lahko že v veliki meri začrtal nadaljnjo slovensko pot. Prepričan je namreč, da so Grki, s katerimi bodo sklenili nastope v drugem delu, kljub porazu z Italijani še veliko močnejši …