Ključni natančnost in energija

Anketa pred četrtfinalom košarkarskega EP: ne dvoboj dirigentov, odločilna bo igra pod košema.

Objavljeno
18. september 2013 10.35
SLOVENIJA,LJUBLJANA,10.01.2012.20 OBLETNICA SPREJETJA KZS V FIBO.NA SLIKI SLAVKO KOTNIK. FOTO LJUBO VUKELIČ
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Teoman Alibegović: Francoze so doslej učinkovito umirila moštva, ki so znala nadzorovati skok. Njihova najbolj šibka točka je Tony Parker, tu je prednost na naši strani, saj je Goran Dragić veliko mlajši. Parker je že pred leti nehal igrati obrambo in tudi, če bi hotel, Dragića ne more ujeti. Pomembno bo, da bo slednji znal presoditi, kdaj res napasti tekmeca in kdaj ga prisiliti k podajam. Pomembna bo tudi zbranost pod košema, saj Francozi hitro kaznujejo vse zaradi svoje atletske premoči. Vendar razlika spet ni tolikšna, da bi to lahko nagnilo tehtnico na njihovo stran. Bistveno bo, kako spretno bodo soigralci spremljali dvoboj Parkerja in Dragića in sledili svojemu vodji. Bo pa težka tekma.

Sašo Ožbolt: Če bodo naši vsaj približno uspešno zadevali z zunanjih položajev, bodo imeli realne možnosti za zmago. Njihova energija ne bo vprašljiva, Francozi pa tudi niso prepričljivi. Če celo EP igraš s polovično močjo, ne moreš v eni tekmi narediti popolnega preskoka. Zato tudi vidim veliko možnosti, da jih presenetimo. Sta pa Dragić in Parker zelo očitni vodji svojih moštev, ko eden ali drugi dobro igra, dobro igra tudi njegova zasedba. Zato bo tehtnico prevesilo na tisto stran, na kateri se bo našel še kakšen razpoložen posameznik, recimo Nachbar ali Lorbek pri Sloveniji.

Matjaž Tovornik: Doslej smo proti dobrim tekmecem vedno pokazali največ, zato pričakujem takšno nadaljevanje. Ne bi se strinjal, da Francija doslej še ni pokazala svoje prave igre, mislim, da je to, kar smo gledali, njen resnični obraz. Bomo pa zdaj videli, ali je naša reprezentanca prava ali ne. Zdaj ne bo več popravnega izpita in tudi psihološko bo to naporen izziv. Odločilna bo igra Gorana Dragića, medtem ko Parkerjeva pri Francozih ne toliko, saj ne igra obrambe. Med njima bo prišlo do dvoboja med izkušenostjo na eni strani in mladostjo ter hitrostjo na drugi. Me prav zanima, kako bo Dragić to prenesel. A bolj kot njuno merjenje moči bo odločilen boj pod košema, saj imajo Francozi dva izjemna skakalca.

Slavko Kotnik:
Po porazu s Finci sem bil slabe volje, a vem, da bo reprezentanca proti Franciji psihološko pripravljena in da bo pokazala svojo najboljšo igro. Zavedati se moramo, da naša reprezentanca ni mlečna. V njej so bolj ali manj košarkarji, ki že vrsto let nastopajo po tujih ligah, tudi najmočnejših, zato jim pomembnost tekme ne bi smela zvezati rok in nog. Bo pa tekma pokazala, ali je moštvo pravo ali ne. Francozi so zelo odvisno od Parkerja, veliko bolj kot Slovenci od Gorana Dragića in le upam lahko, da ne bo ravno proti Sloveniji pokazal svoje kakovosti.

Zoran Martič: V naši reprezentanci sicer niso najmlajši igralci, a je razmeroma mlada in to je na takšnih turnirjih velika prednost, saj so Turki z izkušenimi, starejšimi igralci EP zapustili že po prvem krogu, Španci in Francozi pa so bili doslej tudi zelo neprepričljivi. Na vseh tekmah doslej se je pokazalo, da je energija tista, ki odloča. Če jo bodo naši imeli, bodo imeli velike možnosti za uspeh. Je pa težko razmišljati o tem dvoboju, saj so vsa moštva na EP že pokazala svojo dobro in slabo plat, le Francozi so samo slabo. Zato si ne znam predstavljati, ali dobro sploh imajo ali ne.

Mario Kraljević: Francija doslej ni pokazala svojih dobrih strani, občutek imam, kot da se je varčevala. Zato ne vem, kaj naj pričakujem. Pomembno bo, kako bodo naši prenesli pritisk. Vseeno je to velika neznanka pred tem dvobojem in to dobre loči od povprečnih. Zoprno je, da je Francija doživela poraz proti mladi Srbiji ob najbolj nepravem trenutku, saj se bo hotela dokazati proti Sloveniji. To bo ura resnice, razliko bosta ustvarila dirigenta igre. Tisti, ki bo bolj zbudil in povlekel svoje moštvo, bo uspešnejši. Bi pa opozoril, da smo imeli proti Italiji in Grčiji veliko srečo pri igri proti coni, ki nam ne ustreza. To se je potrdilo tudi proti Hrvaški in Gruziji.