Konec sanj o kolajni na domačem eurobasketu

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva z 62:72 izgubila proti Franciji.

Objavljeno
18. september 2013 19.12
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Ura resnice v Stožicah je pokazala, da slovenska košarkarska reprezentanca vendarle ni zrela za boj za kolajne. V četrtfinalu je Slovenijo z 62:72 premagala Francija.

Slednja se bo v petkovem polfinalu pomerila s Španijo, Slovenija pa se bo že v četrtek ob 14.30 s Srbijo pomerila v tekmi za razvrstitev od 5. do 8. mesta.

Varovanci Božidarja Maljkovića so se sicer dobro upirali francoskim zvezdnikom, a je bil v prvem polčasu zlasti problematičen met iz igre, v zadnjem delu pa so davek terjale osebne napake in nezbranost. Kot najboljši strelec je pri Sloveniji tekmo končal Goran Dragić z 18 točkami, 12 jih je ob petih skokih dosegel Zoran Dragić. Pri Franciji je bil neustavljiv prvi zvezdnik Tony Parker, skupaj je zbral kar 27 točk.

Treba se je zbrati za zadnje tekme, prvi cilj je bila uvrstitev na svetovno prvenstvo

Kapetan slovenske reprezentance Jaka Lakovič je po tekmi povedal: »Konec je sanj. Francija je bila danes boljša ekipa in čestitati ji moramo za zmago. V drugem polčasu nismo bili na njenem nivoju. Prestavila je v višjo prestavo in s štiridesetimi doseženimi točkami v drugem delu zasluženo prišla do zmage. Vem, da bo težko, a dvigniti moramo glave, saj nas čakata še dve zelo pomembni tekmi. Morda ne za ta turnir, zagotovo pa za prihodnost slovenske reprezentance v naslednjih štirih letih.«

Več izjav naših košarkašev si preberite tukaj.

Začel tudi Murić

Maljković je v prvo peterko presenetljivo postavil Eda Murića, ob njem pa še Mirzo Begića, Boštjana Nachbarja ter Gorana in Zorana Dragića. Slovenija je začela borbeno, dobro skakala tako v napadu kot v obrambi. Po zgrešeni prvi trojki Gorana Dragića, je dve akciji zapored uspešno izpeljal njegov brat Zoran za vodstvo s 4:0. A so Francozi vrnili z atraktivno potezo. G. Dragić je vodil hitro igro na parketu, a so se nato začeli vrstiti zgrešeni meti za tri točke in zapravljeni napadi na obeh straneh (6:5). Francozi so izgubljali žoge, eno od njih je uspešno ujel »Zoki« in vpisal še par novih točk iz protinapada. V igro sta vstopila še Gašper Vidmar in Domen Lorbek, vseeno pa sta bila vse do zadnje minute v zadnji četrtini edina strelca brata Dragić. Francozi so izenačili (10:10), pomemben koš pa je nato za konec prve četrtine zadel še Jure Balažič (12:10).

Zgrešene trojke

V drugi četrtini je bolj do izraza prišel Parker, ki je v prvi četrtini dosegel le tri točke. Slovenci so z dirigentom Jako Lakovičem še poslabšali statistiko metov za tri točke. Prve točke je v drugi četrtini z zabijanjem vpisal Vidmar, na drugi strani pa so Francozi po ukradeni žogi prišli do vodstva (14:17). Nekaj razlike je z zabijanjem zakrpal Jaka Blažič. Slovenija je bila že pri 12. zgrešenem metu za tri točke, pri metu iz igre zares ni blestela (16:20). V kriznih minutah je odgovornost nase prevzel Zoki, po prodoru in izsiljeni osebni napaki je zmanjšal zaostanek le na točko. Šele v 13. poskusu je vendarle v koš zletela tudi trojka, pod njo se je podpisal Nachbar. Slednji je po metu s težkega položaja poskrbel še za vodstvo Slovenije (24:22). Slovenci so imeli v zadnji minuti tudi nekaj smole, Francozi pa so s Parkerjem prišli do dveh točk prednosti ob polčasu - 24:26.

Polčas je kot najboljši strelec pri Sloveniji zaključil Zoran Dragić z 9 točkami, pri Franciji je bil najbolj uspešen Tony Parker z 10 točkami.

Francozi z največjo prednostjo

Tretja četrina se je za Slovenijo začela z zadetim metom Nachbarja z razdalje, nato pa so sledile krizne minute. Franciji je uspel delni izid 10:0, po seriji zapravljenih napadov je Maljković reagiral z minuto odmora. Po vrnitvi na parket je pomembno trojko prispeval Blažič, v igro je znova vstopil tudi G. Dragić in se izkazal z zabijanjem (31:36). Toda francoski pritisk se je nadaljeval, občutno boljši so bili v skoku, ki je doslej krasil Slovence. Nachbar je zadel drugo trojko, prav tako Blažič (39:44). Slovenija je zaostanek zmanjšala na tri točke, toda neustavljivi Parker je vsakič znova prednost povišal nazaj (41:48). Pred zadnjim napadom sta tako Lakovič kot G. Dragič že imela tri osebne napake, kar je napovedovalo težavno zadnjo četrtino. Ob pisku sirene se je s trojko izkazal še Domen Lorbek (45:50).

Poti za vrnitev ni bilo

Lorbek se je očitno razigral v pravem trenutku in zadel trojko tudi v uvodu v zadnjo četrtino, zatem pa zadel še prosti met. Toda Parkerju, ki je bil že pri 24 točkah, se še vedno ni zatresla roka. V igro je vstopil G. Dragić, a si prislužil četrto, po mnenju navijačev zelo sumljivo, osebno napako. Po novi izgubljeni žogi se je Sloveniji slabo pisalo, Francozi so namreč spet dosegli 10 točk prednosti (49:59). Slovenija je z izdatnim prispevkom Zorana Dragića pet minut pred koncem prepolovila zaostanek (54:59), Maljković pa je vzel minuto odmora. Diaw je spet povečal prednost na +7, Gogi pa je vpisal še kako pomembno trojko (57:61). Toda sledila sta dva zapravljena napada, vrstile so se osebne napake, možnosti za zmago pa so bile vse manjše. Dve minuti pred koncem je zaostanek Slovenije znašal sedem točk (58:65). Toda Nachbar je izgubil žogo, Batum pa je vrnil z zabijanjem. Točke so bile nujne, toda slovenskim košarkarjem nič ni šlo več od rok. Prvič je na parket vstopil tudi Joksimović in vpisal prve točke, toda Francozi so bili na drugi strani nezgrešljivi in se zasluženo veselili uvrstitve v polfinale.

Francija bo v polfinalu igrala v petek ob 21. uri proti Španiji, Slovenijo pa jutri ob 14.30 proti Srbiji čaka tekma za razvrstitev od petega do osmega mesta. Tudi te tekme bodo nadvse pomembne, prvih šest mest namreč že pelje na naslednje svetovno prvenstvo 2014 v Španiji.

Eurobasket, četrtfinale:

Slovenija - Francija 62:72 (12:10, 12:16, 21:24, 17:22)

Dvorana Stožice, gledalcev 10.000, sodniki: Lamonica (Italija), Lottermoser (Nemčija), Rižik (Ukrajina).

Slovenija: Balažič 2, Joksimovič 2, Blažič 8, Nachbar 10, G. Dragić 18 (5:6), Z. Dragić 12 (2:2), Lorbek 8 (3:4), Vidmar 2.

Francija: Batum 14 (3:5), Petro 4, Parker 27 (8:9), Pietrus (0:2), De Colo 4, Diaw 10 (4:4), Ajinca 6 (2:2), Gelabale 7 (0:1).
Prosti meti: Slovenija 10:12, Francija 17:23.
Met za dve točki: Slovenija 17:42, Francija 23:53.
Met za tri točke: Slovenija 6:25 (Nachbar 2, Blažič 2, G. Dragić, Lorbek), Francija 3:10 (Batum, Parker, Gelabale).
Skoki: Slovenija 39 (24 + 15), Francija 46 (29 + 17).
Osebne napake: Slovenija 23, Francija 19.
Pet osebnih: /.