Košarka je vse bolj podobna rokometu

Skupina A košarkarskega evropskega prvenstva: Iz Tivolija v Stožice Francija, Ukrajina in Belgija; Izraelci razočarali.

Objavljeno
10. september 2013 12.11
Slovenia Basketball Eurobasket
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Čudež se ni zgodil. Nanj so računali Izraelci, ki so nenadejano dobili priložnost za senzacionalno vrnitev med žive. A so bili že odpisani Nemci v svojem slogu nepopustljivi. Prvenstvo so začeli in končali z zmago. Francija je zatem proti srečnim in srčnim Belgijcem zaostajala že za 14 točk, nato pa v pičlih šestih minutah prišla v vodstvo in potrdila primat v skupini A.

Izraelska televizija je imela v legendarnemu trenerju Piniju Gershonu, ki je z Maccabijem v prejšnjem desetletju osvojil tri naslove evropskega prvaka, imenitnega strokovnega komentatorja in ostrega kritika. Pa tudi navijača. Večji del turnirja v Tivoliju je 61-letni »upokojenec« živčno in z očitno vročimi komentarji spremljal predstave svojih rojakov, poraz z Nemci pa začuda sila umirjeno. Kot da bi vedel, kakšen bo razplet. Da se bo Izrael skupaj z Veliko Britanijo in Nemčijo od Slovenije poslovil že v predtekmovanju.

»Sramota. Mi smo napredovanje zapravili že takoj po porazu z Veliko Britanijo. Razlog za neuspeh je enostaven, košarka je igra moštva in ne posameznikov. Izrael so na tem prvenstvu vodili posamezniki,« je kritično in odkrito ošvrknil svoje rojake, ki po njegovem tehnično in taktično niso v ničemer zaostajali za tekmeci. Čeprav so bili v primerjavi z drugimi telesno precej šibkejši. Najvišji košarkar v izraelskem moštvu je bil edini član najmočnejše lige NBA Omri Casspi z 204 cm. Pri Nemcih je najvišji Tibor Pleiss z 218 cm.

»Ne strinjam se z mnenjem, da v igralcih nismo imeli ustrezne kakovosti. Imeli smo štiri igralce iz evrolige, enega iz lige NBA. Če pogledamo moštva v drugih skupinah, vidimo, da nam v tem niso bila enakovredna. Toda tam so igralci igrali in dihali kot moštvo. To velja za Finsko in Belgijo, ki sta na najboljši možni način pokazali, da lahko vsakdo igra proti na papirju boljšim moštvom z veliko izkušnjami, če igra kot uglašen kolektiv na vseh ravneh,« se je pronicljivi sogovornik spustil v zanimivo debato in z neverjetno osredotočenostjo na vprašanje odgovarjal po tehtnem premisleku zelo jasno in brez dlake na jeziku.

»Evropska košarka nazaduje,« je dejal z vidnim razočaranjem. »Krivulja kakovosti pada. Ne vem, zakaj, toda prevladuje sistemska košarka. Vidite, da za zmage zadostujeta že samo dober skok in visok ritem. Ampak košarka potrebuje vse elemente, šprint, mete za tri točke, atraktivne in domiselne poteze ... Tekem, v katerih zmagujejo moštva s 60 doseženimi točkami in 30 napakami ne bo nihče gledal,« je starosta med evropskimi trenerji, leta 2005 tudi izbran za trenerja leta, ocenil sedanjo podobo košarke na stari celini. Za privržence košarke je mož, ki se nikoli ni ustrašil povedati, kaj misli, izrekel skoraj bogokletno primerjavo: »Košarka je, žal, vse bolj podobna rokometu!«

Na evropskem prvenstvu v Sloveniji je pozorno spremljal tudi druge skupine in reprezentance. Prav veliko favoritov ni videl, izpostavil je samo Španijo, ki po njegovem igra obrambno in napadalno hkrati.

»Španci so edini, ki to zmorejo in niso ujetniki sistemov. Če dobro pogledamo, vidimo, da se braniti znajo vsi, toda koliko jih lahko hkrati igra še napadalno košarko?« se je vprašal Gershon in nadaljeval v slogu poslovneža ter oboževalca spektaklov, atraktivne igre ... »Dobro vemo, kaj želijo navijači. Spektakularne predstave, v katerih bodo uživali. Kaj hočejo poslovneži? Zasedene sedeže v dvoranah za 20.000 ljudi. Košarka je posel in televizija jo prodaja,« je povedal sivolasi Izraelec in se, preden se je v slogu gentlemana zahvalil za pogovor, spomnil obdobja, ko je že kazalo, da se bo košarka, ki jo obožuje in je njen vneti zagovornik, prijela v Evropi: »Se spomnite Žalgirisovega zmagoslavja v prejšnjem desetletju. To je bila igra, ki je navduševala. Žal ni več posnemovalcev.«