Košarkarska žoga potisnila v stran palico in plošček

V novi Podmežakli veliko zanimanja za moštva z območja nekdanjih Jugoslavije in SZ. Drevi uvodni derbi med Srbijo in Litvo.

Objavljeno
03. september 2013 18.35
BEOGRAD, 11.08.2013. kosarka srbija slovenija RAS Foto: Marko Metlas
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Jesenice – Dolga desetletja je Podmežakla vedno znova oživela v prvem septembrskem tednu. Tako je tudi letos, le da to pot namesto palic in ploščka utrip železarskih Jesenic pripada košarkarski žogi. Od danes do ponedeljka bodo v prvem krogu EP tu moči merile reprezentance Bosne in Hercegovine, Črne gore, Latvije, Litve, Makedonije in Srbije.

Nekaj več kot 40 let je naokrog, odkar so jeseniško drsališče pokrili, ob stari tribuni namestili še novo in odtlej je pod streho hokeju zaprisežen kraj vneto doživljal večere velikih zmag domačih fantov v rdečih dresih, se skupaj z njimi jezili ob porazih, v prvih dneh ocenjeval tuje novince med železarji, ploskal akterjem iz domače šole. Omenjeno dvorano je nazadnje razjedal zob časa, hokej se je povrhu poslovil od elitne avstrijske konkurence, Jesenice pa so dočakale novi zasuk.

Srbija in Litva za sladokusce

Tudi košarka ohranja v »mestu rdečega prahu« lepo tradicijo, a dejansko je tu prvič doslej potisnila v stran dogajanje na ledu. Mnogi med Jeseničani svoje nove dvorane v teh dneh niti ne bi prepoznali in čeprav so ji mnogo ponosno pravili »stara dama«, so zdaj navdušeni nad novo preobleko. Še kako živahno bo v njej že danes, ko bo prvi tekmovalni dan ob 21. uri zaokrožil dvoboj Litve in Srbije, dveh valilnic izjemnih košarkarjev. Slednja se je pobrala po popolnem polomu na domačem šampionatu pred osmimi leti – takrat je napadala naslov prvakov, ostala pa je celo brez uvrstitve v izločilni del tekmovanja –, Litovci pa že dolga leta privabljajo aplavze za svoje mojstrovine vsepovsod, a nazadnje se jim je podobno kot Srbom zataknilo doma. Resda so se uvrstili v četrtfinale, a se tam spotaknili ob presenetljivo visoko makedonsko oviro.

Skupina uvodnega kroga na Jesenicah privablja precej zanimanja javnosti, kar pa ne preseneča. Navzočnost štirih reprezentanc iz nekdanjega jugoslovanskega prostora ter dveh iz sovjetskega napoveduje vroče predstave bodisi zavoljo številnih novih upov pri posameznih moštvih bodisi tudi napovedovano polnih tribun: Litvo na tujem ponavadi spremlja veliko rojakov, v Latviji je hokej št. 1, a se tudi košarka prebuja, o podpori posameznim moštvom iz »hribovitega Balkana« pa tudi ni nikakršnih dvomov. Prizorišče za najzvestejše častilce košarke iz BiH ali Srbije, denimo, ni daleč, mnogi priseljenci, doma bodisi na Jesenicah bodisi drugod po Sloveniji, ali v sosednjih deželah srednje Evrope, se prav veselijo nastopov svojih rojakov …

Trije navijaški tabori

Posel si obetajo tudi gostinci na Jesenicah, kar trije navijaški bazni tabori posameznih reprezentanc (BiH, Makedonije in Srbije) bodo v krogu 100 m med gimnazijo, gledališčem in – za vsak primer – policijsko stavbo, lokali bodo odprti do 5. ure zjutraj, v Dominu, vrsto let priljubljenem zbirališču jeseniških hokejskih reprezentantov, bodo pivo enega vodilnih čeških proizvajalcev točili po krepko nižji ceni, kot smo je vajeni na Slovenskem …

Vtis zadnjih dveh dni pred prvenstvom v Podmežakli se je prepletal med neučakanostjo in tudi živčnostjo ob zadnjih postavitvah in varnostnih ukrepih ter pravzaprav vsakdanjim utripom. Le da so se Branetu Jeršinu, Franciju Rebolju, Dragu Mlinarcu, Jožetu Češnjaku, brez katerih že vrsto let dopoldnevov v športnem parku preprosto ni, pridružili še številni gostje iz tujine. Vsak s svojimi željami.


Latvijci, prvi evropski prvaki v košarki (Ženeva 1935), po 12 letih spet sanjajo o uvrstitvi v drugi krog, njihovi litovski sosedje pa o vrnitvi na oder za najboljše tri, na katerem so bili nazadnje v Madridu 2007. Srbska vrsta še nikdar ni imela tako mlade zasedbe, poškodba je preprečila prihod Milošu Teodosiću, zvezdniku CSKA iz Moskve, BiH stavi na svojega novega Mirzo, po nepozabnem Delibašiću zdaj Teletoviću, Makedonce vodi nekdanji slovenski selektor Aleš Pipan, Črna gora prihaja s popotnico vrhunske kvalifikacijske bere za to prvenstvo, ko je med drugim obakrat premagala Srbijo. Tudi v Beogradu pred 20.000 gledalci …